Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (03/04/2020)

Dünyanın tüm bölgelerinde ve tüm ülkelerinde olduğu gibi Ortadoğu bölgesinin de tabi ki ilk gündem maddesi Coronavirüs. Alınan tedbirler, yapılan analizler ve ilginç haberler kapsamında son 1 haftada bölgede neler olduğuna dair ufak bir panaroma sizleri bekliyor.
2 hafta öncesine kadar, 2006’dan beri İsrail ablukasında olan Gazze’de Corona Virüs vakası görülmemişti ve halk sakindi. Zaten ablukadayız giriş çıkışlar yasak deniyordu. Fakat muhtemelen İsrail yönetim bölgelerine çalışmaya gitmek zorunda olan işçilerin giriş çıkışı esnasında virüs Gazze’de de görüldü. Öte yandan karantina günlerinden istifade eden İsrail, Batı Şeria bölgesinde yeni kolonlar inşa etmeye ve Filistin topraklarını işgal etmeye yönelik eylemlerini sürdürdü.
Ayrıca bu hafta paylaşılan, muhtemelen Libya’da çekilmiş, elinde silah yüzünde maske olan fotoğraf bir hayli tartışıldı ve ironik bulundu. Bu sebeple bu virüs olayının hali hazırda ,Libya,Suriye,Yemen’de devam eden çatışmaları ne şekilde etkileyeceği ve virüs sonrası nasıl bir diyalog inşa edebileceği tartışılan konular arasında.
Mağrib bölgesinde, karantina günlerinde yaşanan aile içi şiddet olayları nedeniyle, yetkililer ve sivil toplum kuruluşları harekete geçti. Özellikle Tunus’da geçen yılın aynı dönemine kıyasla kadınlara karşı şiddettin 7 kat arttığı gözlemledi ve raporlandı.
Cezayir ve Fas’da da bazı sivil toplum kuruluşları, aile içi kadına yönelik şiddete karşı bir acil numara hattı oluşturdu.
Dubai’de ise yenilikçi bir haber görüyoruz. Corona Virüs taşıyan insanları tespit edebilmesi için köpek eğitimleri başladı.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi ise paylaştığı bir rapor’da, Ortadoğu ülkelerinde yaklaşık 8,3 milyon kişinin virüs nedeniyle yoksulluk sınırına ulaşabileceğini duyurdu.
Fas ile İspanya arasında ise yasa dışı olarak haşhaş trafiği artarak devam ediyor.
Mısırlı milyarder Naguib Sawiris ise eğer evden çıkma yasağı 2 haftanın üzerine çıkarsa intihar ederim diye tehditte bulunmuş. Kendisi Mısır’ın ikinci en büyük zengini.
http://bgencturk.com/2020/04/orta-doguda-bu-hafta-ne-oldu-2/

İsrail’de ise bir uygulama oluşturuldu. Sağlık bakanlığından alınan verilere göre, hastalık taşıyan kişi ile aynı yolda iseniz ya da virüslü olduğu tespit edilmiş kişilerin yakınındaysanız uygulama sizi uyarıyor ve yolunuzu değiştirmenizi istiyor.4000 civarında vakanın olduğu İsrail’de uygulama 1 milyonun üzerinde indirildi.
Cezayir’den bir karikatür. 1999 yılından beri devlet başkanlığı yapan ve 83 yaşında tekerlekli sandalye üzerinde olmasına rağmen yeni dönemde yeniden aday olacağını açıklayan Bouteflika’ya karşı Cezayirliler geçen seneden itibaren her Cuma protestolarla eylemler düzenlemişti.
Cezayirliler, Bouteflika’nın gidişinin ilk yılını kutluyor
“Mumu üflemeye gönüllü biri ?”

Bu karikatür www.liberte-algerie.com sitesinin 2 Nisan 2020 tarihli paylaşımından alınmıştır.

Mert Dedecan

Haftanın şarkısı Mısır’lı Maryam Saleh   -Nouh Al Hamam

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu