Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (25.04.2021)
Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?
İsrail’de nüfusun yarısından çoğunun 2. Doz aşılamasının da tamamlanmasının ardından maske zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca 10 aydan sonra ilk defa COVID-19’a bağlı bir ölüm kaydedilmedi.
Suriye’de seçimler, aşılama ve Suriyeli mülteciler
26 mayısta Suriye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlenecek. RT’nin cuma günkü haberine göre, 14 Suriyeli aday, önümüzdeki ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylıklarını açıkladı. Fakat Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın hiçbir zorluk yaşamadan 4.kez seçilmesi bekleniyor.
Öte yandan Suriyeli muhalif Michel Kilo, Baas rejiminin ve Esad klanının otoriter gücüne karşı yarım yüzyıldır süren barışçıl mücadelenin ardından, COVID-19 nedeniyle pazartesi günü Paris’te hayatını kaybetti.
Suriye’nin İdlib bölgesi ilk COVID-19 aşısı serisini alıyor. Bir BM yetkilisine göre, AstraZeneca aşısının 53.800 dozunun, isyancıların kontrolündeki son yerleşim yerinde dağıtıldığını söyledi.
BM Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) üst düzey yetkilisi Mahmoud Daher, “Aşılar geldiğinde, uygulama ortaklarımız aracılığıyla öncelikli gruplara aşılamaya başlamaya hazırız.” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’nin başkenti Şam’daki mülteci kampında bulunan 44 çocuğun 19 Nisan’da gönderilen uçakla Moskova’ya getirildiğini duyurdu.
Bu konudaki çalışmaların devam edeceğini belirten Zaharova, “Ebeveynlerinin terör eylemlerine karışması nedeniyle Suriye’de kalan ve reşit olmayan Rus çocukları eve getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
AB, Türkiye’deki Suriyeli çocuklara yönelik eğitim projesini genişletiyor.
Avrupa Birliği çarşamba günü Türkiye’deki Suriyeli çocuklara yönelik bir eğitim projesini finanse etmeye devam edeceğini duyurdu. PIKTES – Suriyeli Çocukların Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Teşvik Edilmesi – kısaltmasıyla bilinen proje, en az bir yıl daha finanse edilecek.
13 yaşındaki Suriyeli bir mülteci, Ramazan ayının her günü Londra’daki Parlamento Binaları önünde kampanyalar düzenleyerek Orta Doğu ülkelerinden ve dünyanın dört bir yanından gelen mültecilerin içinde bulundukları kötü durum hakkında farkındalık yaratmak için Ramazan’da dikkate değer bir meydan okumaya başladı. Malala Yousafzai ve Greta Thunberg gibi küresel ikonlardan esinlenen Abdullah Najjar, mülteci krizini sona erdirmek için parlamentodaki “büyük insanlara” ilham vermek için oruç tutarken Westminster’a gidiyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün 2020 raporlarına göre Çin’in ardından dünyada en çok idam cezasını uygulayan ülkeler sırasıyla İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan oldu.
Suudi Arabistan, Kâbe’de güvenlik amacıyla 80 kadın askeri göreve başlattı. Böylece tarihte ilk defa Kâbe’de kadın güvenlik görevlendirilmiş oldu. Kabe’de görev yapan kadın askerlerden Gayda Bekir, görevlerinin kadın ziyaretçilere yardım etmek ve kalabalığı yönlendirmek olduğunu ifade etti.
Cezayirli bilim insanı “İslam’ı eleştirmekle” üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İslam’ın kurucu metinleri üzerinde “düşünme” çağrısında bulunan 53 yaşındaki Djabelkhir, yedi avukat ve bir akademisyenin kendisine karşı şikâyette bulunması üzerine yargılanmıştı. Kefaletle serbest bırakılan Said Djabelkhir, cezaya itiraz edeceğini ve “vicdan özgürlüğü” için savaşmaya devam edeceğini söylüyor.
Yüzlerce insan perşembe günü Kuveyt’te genç bir annenin öldürülmesinden sonra kadına yönelik şiddeti protesto etmek için gösteri yaptı. Öldürülen kadın, yetkililere aleyhinde defalarca şikayette bulunmasına rağmen onu taciz eden bir adam tarafından kaçırılmış ve öldürülmüştü.
Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush Cuma günü Roma’dan yaptığı açıklamada, Libya’nın Ankara ile diyaloğa başladığını, ancak Türkiye’nin ülkeden çekilmesinde ısrar ettiğini söyledi.
Orta Doğu’da Bu Hafta isimli serimizi her pazar web sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.
Mert DEDECAN
Haftanın şarkısı
Haftanın dizisi
Kaynakça
www. middleeasteye.net/fr
tr.sputniknews.com