Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı VI (15.08.2020)

Emmanuel Macron tarafından organize edilen Lübnan’a yardım konferansında bağışçılardan 250 milyon avroluk destek toplandı.

Macron, özgür, egemen ve gururlu bir Lübnan’ın geleceği konusunda ise önümüzde ki 3 haftanın belirleyici olacağını söyledi.

Ayrıca Macron, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerden sonra Türk ve Yunan taraflarına diyalog çağrısı yaparak bölgede Fransa askeri varlığını arttıracağını söyledi.

Yapılan bir çalışmaya göre Fransa genelinde yaklaşık 700.000 kişi ehliyetsiz araç kullanıyor.

Lyon’da 1 haftada 2 camide yangın çıktı. Yangının sabotaj olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

Bir hemşire, maske takılmasının zorunlu olduğunu hatırlattığı otobüste 2 genç tarafından şiddete maruz kaldı. Otobüs şoförü ve çalışanlar ise olaya müdahale ederek gençleri uzaklaştırdılar.

25 yıl aradan sonra Paris Saint Germain kulübü Şampiyonlar Liginde yarı finale yükseldi. Atalanta karşısında oynadığı mücadeleyi birçok Fransız, kafe ve barlarda beraber takip etti. Maçın ardından ise birçok şehir merkezinde kutlamalar yaşandı.

Cannes şehrinde, bir silahlı saldırının olduğu söylentisi üzerine panik yaşandı. Bir kişinin “ateş ediyorlar” demesi üzerine herkes kaçışmaya ve bağırmaya başladı. Herhangi bir silahlı saldırının olmadığı sonradan anlaşıldı.

Enflasyon oranı 1 yılda 0,8%’lik bir artış gösterdi.

Fransa genelinde sıcaklıklar tarihi rekor düzeyinde seyrediyor. 35-40 hatta 45 dereceyi bulan sıcaklıklar maske takımının zorunlu olmasıyla beraber oldukça sıkıntılı bir duruma yol açıyor.

Tarım Bakanı, kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçilere ek maddi destek sağlanacağını belirtti.

Koronavirüs gündemi

Karantinanın sonlandırılmasından sonraki en yüksek rakam yakalanarak perşembe günü 2669 yeni vaka tespit edildi.

Özellikle 30 yaş altı gençlerde vaka sayılarının artması endişe yaratıyor. Sağlık Bakanı ve diğer sağlık otoriteleri gençleri daha fazla uyanık ve sorumlu olmaya davet ediyor.

Vakaların artmasından sonra iş yerlerinde ve tüm kamusal alanlarda maske takımının zorunlu olacağı gündemde çalışılan konular arasında.

Bu kapsamda 5000’den fazla kişinin olduğu etkinlikler 30 Ekim’e kadar yasaklandı.

Fakat 10.000’den fazla kişi Lozère bölgesinde bir “bayır partisi” düzenledi. Şehrin uzağında, oldukça geniş bir alana arabalarıyla gelen kişilerin düzenlediği parti sonrasında ise sağlık otoriteleri bu gibi durumların çok ciddi riskler taşıdığı ve yasaklanması gerektiğini vurguluyor.

Yapılan bir tartışmaya göre ise karşıdaki kişinin içtiği sigara dumanına maruz kaldığımızda o kişiden virüs kapma olasılığının olup olmadığı sorusuna teoride evet ama pratikte çok düşük olduğu cevabı verildi.

Sinema salonları 22 Haziran’da yeniden açılmıştı fakat Fransızlar pek tercih etmiyorlar. Geçen yılın temmuz ayında sinema bileti satışları 18.2 milyonken bu sene 4.8’de kaldı.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.lci.fr
www.bfmtv.fr
www.rfi.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu