Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 117 (5.02.2023)

Fransa’nın Nabzı 117 (5.02.2023)

Diğer Gelişmeler

Harris Interactive enstitüsüne göre Marine Le Pen ve başkanlık görevini devrettiği Ulusal Cephe’nin yeni lideri Jordan Bardella, Fransızların en sevdiği ikinci ve üçüncü kişilikler oldular.

Dünya Vergi Tarihi kitabının ortak yazarı Jean-Luc Bordron, yaklaşık 480 vergiyle Fransa bir dünya rekorunu elinde tutuyor diyor.

Emmanuel Macron’un vaat ettiği %10’luk artışı elde etmek için öğretmenlerin yılda 72 saat daha fazla çalışması gerekecek.

Bir Odoxa anketine göre Fransız halkının %63’ü Emmanuel Macron’un “iyi bir başkan” olmadığını düşünüyor.

Binayı yenileyen, restore eden kamu kuruluşu, Notre-Dame de Paris katedralinin “yıl sonuna kadar” eski ihtişamına kavuşacağını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı, mayıs ayında okullarda homofobiye karşı LGBT+ öğrencileri ağırlamaya odaklanan bir farkındalık kampanyası başlatacak.

31 Ocak Eylemleri

Macron yönetimi, mevcut sistemin maddi olarak daha fazla sürdürülemeyeceğini düşünüyor ve emeklilik yaşını 62’den 64’e çekmek istiyor. Bu yaş konusu ise en çok tartışılan konu oldu. Bu arada Fransa Avrupa’nın büyük ekonomileri arasında emeklilik yaşının en düşük olduğu ülkedir.

Tartışmalı emeklilik reformunun meclise gelmesinden sonra başta sendikalar, sol örgütler olmak üzere üniversiteliler, liseliler eyleme gittiler. Hatta 31 Ocak’ta Paris Belediye’si de grev kararı aldı ve kapılarını kapattı.

31 Ocak, Fransa genelinde görkemli bir grev, eylem, protesto gününe dönüştü. Yaklaşık 2 milyon kişi sokaklara indiler.

Öte yandan çiftçiler, Fransız tarımsal üretiminin “yok oluşunu” kınamak için 8 Şubat’ta Paris’te traktörlerle eyleme çağrılıyor.

Mutfak Atıkları

Fransa genelinde ortalama olarak, her bir sakinin yılda 83 kilo biyolojik atık attığı tahmin edilmektedir.

1 Ocak’tan itibaren ise bu atıkların evlerde ayrı ayrı toplanarak değer kazanarak ikinci bir hayata sahip olabilmesi için kompost kutuların bulundurulması zorunlu olacak.

Vekile Un Atılması

Sedan’daki bir gösteri sırasında bir vatandaş merkez sağ parti UDI milletvekili Jean-Luc Warsmann’ın başına bir çuval un döktü: “Bunu hak ediyor, 40 yıldır sahtekarlık yapıyor […] kamu hizmetlerini öldürdü insanları aldatıyor.” dedi. Sonrasında ise tutuklandı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.fr

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu