Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXV (25.12.2021)

Fransa’nın Nabzı LXXV (25.12.2021)

Silahla Hedef Alınan Liderler

Eric Zemmour, destekçilerinin Macron ve Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’ne yönelik internette dolaşan videoları kınadı.

Bu videolarda Eric Zemmour destekçileri Macron’u ve sembolik olarak bazı komünistleri hedef alarak silah atışı yapıyor. Aynı videoya benzer kişiler Kuzey Afrika kökenli kişileri de hedef alıyor.

Bu videolar üzerine Zemmour “Siz ne benim destekçilerimden ne de militanlarımdan birisiniz ve hatta ve hatta artık daha az arkadaşımsınız.” açıklamasını yaptı.

Koronavirüs rekorları

Noel tatili öncesi yapılacak seyahatler de göz önüne alınarak geçen hafta yapılan 6,2 milyondan fazla korona testi yapılarak pandeminin başından beri test rekoru kırıldı.

Fransa’da 24 saat içinde 94.124 COVID-19 vakası tespit edildi, bu rakam da pandeminin başlangıcından bu yana yeni bir rekor olarak kayıtlara geçti.

Moğol Kelimesine Karşı İmza Kampanyası

Orelsan’ın son albümünde yer alan “L’Odeur de l’essence” şarkısında “Moğol” kelimesinin kullanılması “ırkçı ve ayrımcı olmakla” Moğol kimliğini de baltalamakla ve insan onuruna saygısızlığı önemsizleştirmekle eleştirildi.

12 bin kişi ise Change.org’da imza kampanyası başlatarak Orelsan’ı karşı boykot çağrısı yaptı.

Şarkı da geçen kısımlar ise şu şekildedir; “Moğolları alıyoruz, onlara silah veriyoruz / Adalet deyin, trajedilere şaşırın.”

“Moğollar uzman olduklarından / Moğollarla çevrili olduğundan, Moğol İmparatorluğu / Moğolları Moğolları memnun etmek için yapıyoruz..”

Öte yandan “Magic Beau Gosse” kebap restoranı, Orelsan’ın son albümündeki parçalardan birinde adı geçtiğinden beri yeni bir popülerlik kazandı. Orelsan’ın doğduğu şehir olan Caen’de bulunan restoran şarkıda, “Sabah beşte limanda, son bir atış / Şehrim için, sihirli sos, güzel Gosse” olarak geçiyor.

Youtuber’ın Ölümü

Youtuber ve influencer olan 32 yaşındaki Mava Chou hayatını kaybetti.

Bir hafta önce YouTube’da yayınlanan son videoda Mava Chou, sosyal ağlardan çekilmek istediğini ima etmişti. Çok iyi giden günlerin yanı sıra çok kötü giden günler de var, bir sürü kişisel endişem var, fiziksel olarak da iyi durumda değilim demişti.  

Arkadaşı olan bir başka influencer Jeremstar, “2015’ten beri Mava sosyal ağlarda tacizin kurbanı oldu. Maruz kaldığı kalıcı nefrete daha fazla dayanamadı ve yargı kurumlarının çok yavaş olmasından yakınıyordu.” dedi.

Noel’de Konuşulmaması Gerekenler

Le Parisien Gazetesi Noel yaklaşırken aile buluşmalarının da yapıldığı yemek masalarında tatların kaçmaması için hangi konuların konuşulmaması gerektiğine dair ipuçları verdi.

Covid, genişletilmiş aşı kampanyası ve cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi çalkantılarının damgasını vurduğu yılın sonunda, aile toplantılarında kaçınılması gereken birçok konu var.

İşte Bruno Amcanızla yedinci kez bağlarınızı koparmamak ve daha huzurlu bir Noel yemeği yemek için ipuçlarımız denilen haberde ırkçı Başkan adayı Zemmour, Siyahi Başkan adayı Taubira ve çocukların aşılanması konularının gündeme gelmemesini mizahi yolla önerdi.

Ebeler Grevde

Bu Cuma’dan 31 Aralık’a kadar bir “kara hafta” çağrısında bulunan meslekteki iki ana sendika örgütünden biri olan ONSFF’in talepleri: “Yeterli sağlık personeli”, “hastane ebelerinin statüsünün değiştirilmesi”, “ebelik mesleğini icra etmenin farklı yöntemleri üzerine meslektaşlar arası bir düşünce” ve “gerçekten teşvik edici bir maaş yükseltmesidir”.

Diğer Gelişmeler

Vosges’teki bir ormanın sahibi, Calais ve Grande-Synthe’deki göçmenlere yardım eden bir dernek olan Auberge des Migrants’a 20 tondan fazla yakacak odun verdi.

Bir araştırmaya göre 12-24 yaş arası genç kadınların %90,3’ü halihazırda aile içi şiddet mağduru.

Fransız jinekologlar, hastaları “bilgileri dışında” döllemek için kendi spermlerini kullanmakla suçlanıyorlar.

Fransız futbolcu Benjamin Mendy, İngiliz adaleti tarafından 7. kez tecavüzle suçlandı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu