Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXI (16.10.2021)

Fransa’nın Nabzı LXI (16.10.2021)

Enerji Fiyatlarındaki Artışlar ve Sarı Yelekliler Korkusu

Fransa’da yakıt ikmali yapmak tarihte hiç bu kadar pahalı olmamıştı. Dizel fiyatı litre başına 1.5354 Euro’ya ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini kırdı.

Fransızların %60’ı (2020’de %53 ve 2019’da %30’a kıyasla) aşırı yüksek faturalar ödemek zorunda kalmamak için evlerinde ısıtmayı azalttıklarını söylüyor.

Enerji fiyatlarındaki artışla birlikte sarı yelekliler, sosyal ağlarda seferber olma çağrılarını artırıyor. Sosyalist Partinin Genel Sekreteri Olivier Faure “Sarı yelekler hiç yok olmadı (…) her an yeniden başlayabilir.” dedi.

Fransa’nın Sportif Siyasilerinin Görüntüleri

Macron, bir yardım programı kapsamında dostluk maçında forma giydi. Bir penaltı golü de atan Macron birkaç İngiliz gazetesinin manşetlerine çıktı.

Macron, bu futbol maçından sonra belki de golünü kutlamak için Elysee Sarayı’nda I Will Survive şarkısı eşliğinde eğleniyor.

Fransız yayın organı Brut ise sportif siyasileri derleyen bir video yayınladı.

Videoda Sağlık Bakanı Jean- Michel Blanquer’in çocuklarla okul bahçesinde egzersiz yaptığını, Paris Belediye Başkanı ve 2022 Cumhurbaşkanı adayı Anne Hidalgo’yu futbol sahasında topuklu ayakkabısıyla koşturduğunu, Eski Fransa Milli Eğitim Bakanı Benoit Hamon’u boks yaparken, yine eski Cumhurbaşkanlarından François Hollande’ı futbol sahasında azimle koşarken ve ok atarken görüyoruz.

Polis Öldürür Açıklamalarına Tepkiler

İçişleri Bakanı Gérard Darmanin Yeni Antikapitalist Partisi Başkanı Philippe Poutou’nun “Her yıl 15 genç polis tarafından öldürülüyor, polisler öldürür, istemli olmasa bile polis şiddetini inkar etmek gerçek dışıdır.” açıklaması üzerine kendisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Sağ kanat parti başkanlarından da ciddi bu açıklamalara ciddi eleştiriler geldi.

Diğer Gelişmeler

19 yaşındaki Marsilyalı bir genç, hastane randevusuna giderken daha önce internete sızan Emmanuel Macron’un aşı kartı ve QR kodunu sunduğu için gözaltına alındı ve gence 750 euro para cezası verildi.

Mozzarella, 2021 yılında Camembert’in önünde Fransa’da en çok tüketilen peynir oldu.

CombsLaVille’de lisede bir öğretmene saldıran lise öğrencisine 5 ay hapis cezası verildi.

Sarthe valisi Allonnes camisinin radikal İslamcı hareket faaliyetlerine yakın olduğu gerekçesiyle kapatıldığını duyurdu. Bunun üzerine salafizmin yasaklanmaması onunla mücadele edilmesi gerektiği tartışmaları başladı.

Fransa, Karim Benzema ve Kylian Mbappé’nin golleriyle İspanya’yı 2-1 mağlup ederek Uluslar Ligi Kupasını kazandı.

IAM rap grubunun lideri Akhenaton, 15 Ekim Cuma günü hala aşı olmadığını ve hala aşı kartına karşı olduğunu söyledi. Öte yandan IAM grubu, pandemi nedeniyle üç kez iptal edildikten sonra 19 Ekim’de başlayacak olan “Warrior Tour” konserlerine katılmak için gelen seyircilerin PCR testlerinin parasını geri ödemeye karar verdi.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Stromae yeni single şarkısı Santé için yeniden ekran karşısına çıktı.

Kaynakça

www.bfmtv.com

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu