PsikolojiYaşam

Çocuklar İçin Psikolojik Dayanıklılık

Günümüzde psikolojik sorunların çocuklar arasında yoğun bir şekilde görülmeye başlanması aileleri tedirgin ettiği gibi alanda çalışan uzmanlarında bu konunun üzerine eğilmesine sebebiyet vermektedir.

Bu konuda karşımıza ‘‘Psikolojik Dayanıklılık’’ terimi çıkmaktadır. Psikolojik dayanıklılık aslında çocukların dış yaşamda karşılaşacakları zorluklara karşı zihinsel ve ruhsal antikor üretimini sağlayarak o sorunlarla aktif bir şekilde mücadele etmesini ve bu mücadeleyi verirken bir yandan da psikolojik bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedeflemektedir. Geçmiş dönemlere bakılacak olursa çocuklar arasında psikolojik sorunların daha az olduğu görülecektir. Bu durumun bir çok sebebi olmakla birlikte önemli bir sebebi de; eski dönemlerde çocukların tek başlarına var olma ve bir şeylerin üstesinden gelme çabalarının olduğudur. Eskiden aileler çocukların yaşamlarına bu kadar müdahil olmadıkları için çocuk tek başına dış yaşamda zorluklarla mücadele ediyordu. Hayatındaki zorluklar ise onu geliştiriyor ve güçlendiriyordu.

Günümüz çocuklarının psikolojik sağlığını koruyabilmek psikolojik dayanıklılıklarına önem vermekten geçmektedir.

Şimdi ki zamanda ise maalesef çocukların yaşamında zorluklar neredeyse yok denecek kadar azaldı. Olan zorlukları da aileler göğüslediği için çocuğun psikolojik yapısı çok hassas ve zayıf kaldı. Bu durum ise çocuğun yaşadığı olaylardan çok etkilenmesine ve bunun üstesinden kalkamayarak rahatsızlıkların nüksetmesine yol açtı. Nasıl ki bir asker savaşmadan, yaralanmadan tecrübe sahibi olup güçlenmezse çocuklarda hayatlarında makul zorluklarla karşılaşmadıkları sürece güçlenip gelişemiyorlar. Bu yüzden günümüz çocuklarının hayatlarında tek başına bir şey yapmalarına daha çok imkan tanınmalı ve olumsuz durumlara maruz kalarak onlara karşı baş etme becerileri geliştirmeleri sağlanmalıdır.

Günümüz çocuklarının psikolojik sağlığını koruyabilmek psikolojik dayanıklılıklarına önem vermekten geçmektedir.

Psikolog Mehmet ÇAĞ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu