Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (14.02.2021)

Bölgede Göç Gelişmeleri

2015 yılında Suriye’nin iç savaşından kaçan Tareq Alaows, Suriye’den Alman Federal Meclisi’ne (parlamento) seçilen ilk mülteci olmayı umuyor. 31 yaşındaki Tareq aynı zamanda Yeşiller Partisi adayı ve sosyal hizmet görevlisi.

Bir sözcü, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2020’de BM Filistin Mülteciler Dairesi’ne (UNRWA) yönelik fonlarını keskin bir şekilde azalttığını açıkladı. Uluslararası kuruluşun sözcüsü Sami Mshasha, BAE’nin 2018’de ve yine 2019’da UNRWA’ya 51,8 milyon dolar bağışladığını, ancak 2020’de ajansa sadece 1 milyon dolar verdiğini söyledi.

AFP raporlarına göre, Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Brüksel tarafından “çok endişe verici” olarak nitelendirilen göçmen istismarı iddialarıyla karşı karşıya.

Haber ajansına göre Frontex, AB’nin bağımsız yolsuzluk izleme örgütü olan Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafından, mülteci akışını durdurmak için Türkiye’den Yunan sularına giden sığınmacıların yasadışı geri itilmesi iddiaları üzerine soruşturma altında bulunuyor.

Suriye’de Bisiklet Süren Kadınlar

Bir grup kadın, kuzeydoğu Suriye’deki ilk bisiklet organizasyonunu kurdu ve ilk bisiklet yarışını Amuda kentinde gerçekleştirdi. Bu yapılanlar, kadınları bisiklete binmeye ve yeşil ulaşımı teşvik etme çabasının bir parçası.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı şehrinde bir grup kadın gazeteci ve aktivist, kadınların bisiklet ve motosiklet sürmesini yasaklayan gelenek ve tabuların üstesinden gelmenin yanı sıra bisiklete güvenmeyi teşvik eden “Bisiklet İstiyorum” adlı bir girişimin arkasında olduklarını söylediler.

İŞİD Mensuplarının Stil Değişikliği

İŞİD mensuplarının kendilerini saklamak ve gizlemek için imaj değişikliğine gittikleri bu kapsamda saç stillerini değiştirdikleri belirtiliyor. Bu kapsamda at kuyruğu, düzgün sakal ve modern kıyafetlerle dolaşan bazı IŞİD mensupları evlerinde göstermelik bira sergiliyorlar.

Türkiye’nin Körfez Ziyaretleri

Geçen yıla göre Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı %92 oranında düştü. Bu durum Suudi Arabistan’ın resmi olmayan Türk mallarını boykot politikasının bir sonucu olduğu görülüyor.

Türkiye Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt, Umman gibi Körfez ülkelerine bir ziyaret gerçekleştirerek görüşmelerde bulundu. Bölgesel gelişmelerin konuşulduğu dışişleri bakanları arasındaki görüşmelerde savunma, sağlık, kültür, eğitim gibi alanlarda iş birliğinin devam edeceği vurgulandı.

İran Nükleer Anlaşması ve Taşıyıcılık Anne

İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif, ABD’nin yaptırımları hafifletmesi için zamanın tükendiğini söylüyor. İran dışişleri bakanı, ABD’yi 2015 nükleer anlaşmasına dönmek için hızlı davranmaya çağırdı ve ABD’nin yaptırımları 21 Şubat’a kadar hafifletilmezse hükümeti nükleer duruşunu sertleştirmeye zorladığını belirtti.

Beyaz Saray ise şu şekilde bir cevap verdi. “İran, nükleer anlaşma yükümlülüklerine tam olarak geri dönerse ABD de aynısını yapacak.”

İran’da taşıyıcı annelik artıyor. Yaklaşık 4 bin dolar karşılığında çocuk sahibi olamayan çiftler taşıyıcı anne aramaya yöneliyor. Kaç kişinin resmi olarak taşıyıcı anne olduğu bilinmiyor fakat sosyal medya da taşıyıcı annelik için reklamlar artmış durumda.

Aşı Gelişmeleri

İran’ın Kum kentinden din adamı Ayetullah Abbas Tebriziyan, koronavirüs aşısı yaptıranlarla ilgili bir iddiada bulunarak bu kişilerin aşı vurulduktan sonra “eşcinsel olduğunu” söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, son bir ayda Kovid-19’dan ölenlerin yüzde 97’sinden fazlasının aşılanmayanlardan olduğunu söyledi: ‘Biz bir aşı milletiyiz. Her vatandaşa, herkese aşılarımız var. Gidip aşı olursanız hayat kurtarmış olursunuz” açıklamalarında da bulundu.

İran’da ayrıca Rusya tarafından üretilen Sputnik V aşısını ülkesinde kullanıma soktu.

Bölgeden İnsan Hakları Gelişmeleri

İsrail ile ilişkilerini normalleştiren Orta Doğu ülkelerinin, Katar’a uygulanan Körfez ablukasının kaldırılmasının ardından insan hakları konusunda da bazı gelişmeler bölgede yaşanıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, bazı siyasi mahkumların affedilmesi ve salınması için hazırlanan listeyi onayladı. Bu listede ise bazı Müslüman Kardeşler’in üst düzey liderlerinin yanı sıra Mursi döneminde bakanlık yapmış isimlerin olacağı iddia ediliyor.

Öte yandan Beyaz Saray’dan geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan’dan kadın hakları aktivistleri ve diğer siyasi tutukluları serbest bırakmak da dahil olmak üzere insan hakları sicilini iyileştirmesini beklediğini kaydetmişti.

Bu gelişmelerin ardından kadınların Suudi Arabistan’da araba sürebilmesi yönünde eylemlerde bulunan Suudi Arabistan’ın önde gelen kadın hakları aktivisti Loujain al-Hathloul yaklaşık 3 yıl hapis yatmasının ardından serbest bırakıldı.

Birleşik Krallık hükümeti, Suudi Arabistan’a silah satışını sona erdirme ve Körfez Krallığı’na yönelik politikasını büyük müttefiki ABD ile aynı hizaya getirme çağrılarını reddetti.

Başkan Joe Biden’in yeni yönetimi, Trump döneminden bu yana yaptığı birçok politikanın tersine çevrilmesinden birinde, Yemen’deki insan hakları ihlalleri ve iddia edilen savaş suçları konusundaki endişeler nedeniyle Riyad ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışını askıya almıştı.

Kuveyt’te kadınlar cinsel taciz ve saldırılara karşı internet üzerinden bir kampanya başlattı. Sessiz kalmayacağım diyen kadınlar, cinsel tacizin cezasız kalmasına tepki gösteriyor.

Faslı şarkıcı Sanaa Muhammed, İsrailli şarkıcı Elkana Marziano’yla yaptığı düet yüzünden pek çok sorunla karşı karşıya. Düetin yayımlanmasının ardından ölüm tehditleri almaya başlayan Muhammed, Kuveyt’te gözaltına alındı.

Mısırlı yetkililer rastgele inşaatları yıkarken yüzlerce kişi evsiz kaldı. Mısırlı yetkililer, bir kalkınma planının bir parçası olarak tarihi Sayeda Aisha bölgesindeki düzinelerce konut binasını kaldırmaya çalışırken, avukatlar konut sakinlerine ve yerinden edilen mülk sahiplerine hukuki destek sağlamak için çalışıyor.

Davos krizinin ardından 10 yıldır ilk defa bir İsrail yolcu uçağı bu hafta Türkiye’ye indi.

Vatikan pazartesi günü, Papa Francis ile Irak’ın en yüksek Şii Müslüman otoritesi Ayetullah Ali Sistani arasında 5-8 Mart’ta Irak’ta bir görüşme gerçekleşeceğini duyurdu.

Afgan kadın müzisyen insanlara daha önce sadece erkekler tarafından çalınan geleneksel bir enstrüman olan rubabın nasıl çalınacağını öğretiyor.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1963 – Irak’ta, Abdüsselam Arif’in önderliğindeki “Baas”çı subaylar yönetimi ele geçirdi, Başbakan Kasım öldürüldü.

1979 – Ayetullah Humeyni yanlıları İran’da yönetimi ele geçirdi.

11 Şubat 2011’de Hüsnü Mübarek protestoların baskısı altında istifa etmişti. Bugün insan hakları STK’ları Mısır’daki baskının Sisi döneminde daha kötü olduğunu söylüyor.

2005 – İsrail başbakanı Ariel Şaron ve Filistin lideri Mahmud Abbas arasında Mısır’da imzalanan bir antlaşma ile ateşkes sağlandı.

2005 – Lübnan’ın eski başbakanlarından Refik el-Hariri, düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

İran’da Tahran’a bir de bu gözle bakalım

Haftanın filmi

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.aljazeera.com

www.middleeasteye.net

www.tr.sputniknews.com

www.al-monitor.com

www.independentturkish.com

www.rudaw.net

www.lorientlejour.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu