Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXVI (23.01.2021)

Olası üçüncü bir karantina uygulamasıyla karşı karşıya kalan bazı Fransızlar, Twitter’da bir hashtag aracılığıyla seslerini duyurmaya karar verdiler. #JeNeMeConfineraiPas, (Eve kapanmayacağım) bu İnternet kullanıcılarını, hükümet tarafından ilan edilen bir sonraki olası kısıtlamaları görmezden gelmeye kararlı olduklarını söylüyorlar.

Yaklaşık 1 milyon kişinin aşılaması sonlandı. Aşılanan kişilerden 9 kişi hayatını kaybetti. Ölüm nedenleri olarak ise aşı ile ilgisinin olmadığı belirtildi.

Okullarda vaka artışları görülmesinin ardından 64 lise, ilköğretim ve kreş kapılarını geçici süreyle kapattı.

Avrupa’dan Fransa’ya gelen yolcular için de PCR negatif test şartı aranmaya başlanıyor.

Senato, bir yetişkin ile 13 yaşındaki bir çocuk arasındaki cinsel ilişkinin yasaklanmasına oy verdi ve ardından bu karar tartışma başlattı. 

Senatörler, 21 Ocak Perşembe günü, on üç yaşın altındaki bir ergen ile yetişkin birinin cinsel ilişkiye girmesini yasaklayan bir tasarıyı kabul ettiler. Hükümet dahil birçok kişi bu yaşı 15’e çıkarmayı savunuyor.

“Ensestle Yüzleşmek” derneği, ensest ile ilgili yasanın yeniden yazılmasını talep etmek için bir iletişim kampanyası başlattı, böylece çocuğun rızasının bulunmadığını kanıtlamaya artık gerek kalmadı.

Reims’te dün gece 40 m2’lik bir apartman dairesinde düzenlenen gizli partinin ardından 27 öğrenci tutuklanarak para cezasına çarptırıldı, evin kiracısı ise başkalarının hayatını tehlikeye attığı için gözaltına alındı.

Fransa’nın prestijli, devlet dairelerine, finans kuruluşlarına eleman yetiştiren yüksek okul kurumlarında sosyal çeşitliliğin değişmediği yeniden gözlemlendi. Yapılan araştırmaya göre toplumun en ayrıcalıklı katmanlarından gelen kişiler özellikle Paris bölgesindeki yüksek okulları tercih ediyor ve bu okullarda bu profil dışında öğrenci alımları çok zor gerçekleşiyor.

Fransız sinemasının en sevimli güldürücüleri arasında olan aktör, senarist ve oyun yazarı Jean-Pierre Bacri, 69 yaşında pazartesi günü kanserden hayatını kaybetti.

Fransa Milli Takımı Teknik Direktörü Didier Deschamps’a göre Euro 2021 vaktinde ve zamanında oynanabilecek.

Avrupa’nın önde gelen özel turizm merkezi olan Disneyland Paris, yeniden açılışının ertelendiğini duyurdu. Paris bölgesindeki ünlü Marne-la-Vallée eğlence parkı, daha öncesinde Şubat olarak öngörülen açılış tarihinin daha da ertelendiğini duyurdu.

17.000’den fazla kişiyi istihdam eden park, 13 Şubat’ta kapılarını yeniden açmayı umuyordu ancak artmaya devam eden vaka sayısı ve Covid-19 varyantlarına ilişkin endişeler, bu yeniden açmanın bir kez daha ertelendiği anlamına geliyor.

Dini ve ev düğünü. Jean-Marie Le Pen, cumartesi günü Rueil-Malmaison’daki (Hauts-de-Seine) evinde karısı Jany ile evlendi. Katolik ayinine göre töreni yönetmek için gelenekçi bir rahip hazır bulundu.

92 yaşındaki Ulusal Cephe’nin eski başkanı ve 88 yaşındaki Jany Le Pen, 1991’den beri yasal olarak evliydi. Evlilik bir kilisede gerçekleşmediğinden, “Nanterre piskoposunun izniyle” rızalarını değiş tokuş ettiler.

Fransa’da başörtüsü tartışması devam ediyor. Vatandaşlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Marlène Schiappa, “5 yaşındaki bir kızı başı kapalı olarak görmek bana katlanılmaz geliyor.” dedi.

Sağcı lider Marine Le Pen ise “Kamusal alanda türbanın yasaklanmasından yanayım.” dedi.

On binlerce protestocu, polisin filme alınmasını ve sosyal medyada görüntülerin yayınlanmasını kısıtlayacak bir güvenlik yasasını protesto etmek için Fransa’nın çeşitli şehirlerinde yürüdü.

Katılım tahminleri ise yetkililer ve aktivistler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Polis ülke genelinde toplam katılımı 34 bin olarak belirlerken, organizatörler bunun 200 bine yakın olduğu konusunda ısrar etti.

Yaklaşık 100 kişi ise gözaltına alındı.

Paris’te polislik yapan, aynı zamanda 130.000 Tiktok abonesine sahip olan Zoubir, Prensler ve Prenseslerin Aşkı isimli bir filmin setine gidip oyunculuk yapmak için hastalık izni aldı.

Öte yandan polislik mesleği biraz tehlike altında. Le Parisien gazetesinin pazartesi günü açıkladığı gibi, 25 yaşındaki Zoubir, “işlerin gerektirdiği görev ihlallerini” tespit etmek amacıyla idari soruşturmalara konu oluyor.

SPA (Hayvanları Koruma Derneği), perşembe günü yaptığı açıklamada, 2020 yılında 62 barınağında ve SPA Evleri’nde 37.667 hayvan sahiplenme. 2019 yılında bu sayı yaklaşık 43.000’di.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.lemonde.fr

www.lci.fr

www.leparisien.fr

www.bfmtv.com

www.cnews.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu