Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XIII (03.10.2020)

Virüse karşı alınan önlemler kapsamında özellikle Marsilya ve Paris’te bar ve restoranların kapatılma kararından sonra bar patronları “Açık kalacağız” sloganıyla Paris’te bir eylem düzenledi. Lille’de de yine benzer sebeple bir eylem gerçekleştirildi.

Ayrıca diskoteklerin kapalı olması sebebiyle de diskotek patronları Paris’te meclis önünde bir eylem gerçekleştirdi.

Geçen haftalarda “Cumhuriyetçi tarz”da okula gelinmeli tartışmaları yapılmıştı. Fransızların %60’ı resmi üniformaya geçilmesi gerektiğini savunmuştu. Bu kapsamda yeni bir anket ve tartışma başladı.

Liselerde kızların nasıl giyinmesini isterdiniz sorusu üzerine göğüs dekolteli kıyafetler yasaklanmalı diyenlerin oranı bir hayli yüksek. Buna karşı bu yasaklamalara en çok destek olan yaş grubu 65 yaş üstü kişiler.

Marianne Dergisi’nin bu çalışmasının ardından cinsiyetçi bir tavır takınıldığı gerekçesiyle tartışmalar başladı. Bunun üzerine derginin yayın yönetmeni, toplumun gündemine oturan bir konu üzerinde enteresan cevaplar bulduk dedi.

Mecliste yapılan görüşmelerin ardından Ekolojik Geçiş Bakanı’nın yaptığı açıklamalara göre Fransa, sirk gösterilerinde vahşi hayvanların kullanılmasını yasaklama kararı aldı. Akvaryumlarda gösterilen yunus ve balinalarda aşamalı olarak kaldırılacak.

Savoie bölgesinde kar yağışlarının çok yüksek olması sebebiyle 6000’den fazla koyun dağda mahsur kaldı.

Fransa’da refakatsiz çocukların sayısı oldukça yüksek. Özellikle Fas gibi mağrip ülkelerinden gelen 18 yaşın altındaki çocukların durumu tartışma konusu. Bu kişilerin Fransız vatandaşlığı yok ve kendilerini temsil edecek bir aileleri de bulunmuyor.

Aşırı sağda konumlanan ve ırkçı söylemleriyle polemiklerin dikkat çeken ismi Éric Zemmour’a göre bu çocukları sınır dışı etmeye engel olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalardan Fransa gerekirse çekilmelidir.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Suudi Arabistan’da düzenlenecek olan G20’nin büyük şehirleri toplantısına katılmayı, insan hakları aktivisti olan Loujain-Al-Hathloul’un Suudi yetkililerce tutuklanmasının ardından reddetti.

Grenoble’da Victorine isimli genç bir kızın kaybı ve ardından ölümünün kesinleşmesi tartışma yarattı. Kayıp olmasından 3 gün sonra öldürülmüş olduğu anlaşılan Victorine’in otopsi sonucunda ölüm nedeni 3. bir kişinin de dahil olduğu bir boğma olarak belirtildi. Henüz cinsel bir saldırının izleri bulunmasa da araştırmalar bu konuya da yoğunlaşarak devam ediyor.

Paris Sorbonne Üniversitesi’nde bir hukuk profesörünün derste, homoseksüelite ile hayvanlarla ilişkiye girmek arasında benzerlik kurması üzerine okul öğrencileri sosyal medya üzerinden eleştirilerde bulundu.

Bunun üzerine okul yönetiminin yaptığı açıklamada, düşünce özgürlüğü ayrımcı ifadeleri kapsamamaktadır denildi.

Yüksek Öğretim Bakanı Frédérique Vidal, virüs nedeniyle tüm üniversitelerin kapatılmasının gündemlerinde olmadıklarını açıkladı.

Yeni finans tasarısında, 1.85 milyar avro sığınmacıların bakımına ayrılmış durumda. Geçen yıla göre %2 artış gösteren bu bütçe kapsamında sığınma başvurusunda bulunanlar için 4000 yeni barınma imkanı sağlanacak.

Emmanuel Macron’un Cuma günü yaptığı “İslamcı Ayrılıkçılık’a karşı açıklamalarında, Fransa’nın laiklik ve cumhuriyetçi değerlerine vurgu yapıldı. İslam’ın bütün dünyada radikal gruplar tarafından kangrenleşen bir kriz yaşadığını belirten Macron “Cumhuriyetimiz gettolaşıyor.” açıklamasında bulundu. Özellikle diğer ülkelerden gelen imamların Fransa’da görev yapmasına izin vermeyeceklerini belirten Macron, kendi imamlarımızı kendimiz eğitmeliyiz dedi.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.francetvinfo.fr

www.bfm.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu