Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XI (19.09.2020)

Femen Protestosu

Dekolte kıyafeti nedeniyle bir kadın, güvenlik görevlileri tarafından Orsay Müzesi’ne alınmadı. Bunun üzerine yaklaşık 20 kişilik Femen üyesi grup: “Göğüslerim müstehcen değildir.” diyerek Orsay Müzesi’nde bir protesto düzenledi.

Paris-Marsilya maçı olayları ve cezalar

14 sarı 5 kırmızı kartın çıktığı Paris ve Marsilya arasında geçen futbol karşılaşması şiddet olaylarına sahne oldu. Oldukça faullü geçen karşılaşmasın sonunda sahadaki oyuncular arasında gerginlikler yaşandı. Alvaro Gonzalez’in kendisine ırkçı sözler söylediğini iddia eden Neymar, kafasına vurmadığı için pişman olduğunu söyledi.

Olayların ardından bazı Fransız spor yorumcuları bu karşılaşmayı Galatasaray-Fenerbahçe arasında geçen gergin maçlara benzetti.

Öte yandan Fransa Ligi Disiplin Kurulunun maçta gerçekleşen olaylara yönelik cezaları belli oldu. Buna göre Kurzawa 6 maç men cezası aldı. Neymar ise 2 maç sahalardan uzak kalacak.

Artan vakalar ve koronavirüs gündemi

Perşembe günü toplam 10.593 yeni vaka kaydedildi.

Cuma günü ise pandeminin başından itibaren en yüksek rakama ulaşarak 13 bin vaka bildirildi.

Bir barda kutlama yapan Rennes 1 Üniversitesi öğrencileri arasında 43 yeni vaka tespit edildi.

Okulların açıldığı ilk günden itibaren yaklaşık 81 eğitim kurumu koronavirüs nedeniyle yeniden eğitime ara verdi.

Mayıs ayından itibaren maske takılması kuralına uğmayan yaklaşık 45.000 kişiye para cezası uygulandı.

Yapılan bir araştırmaya göre her iki Fransızdan biri, hükümetin süreci iyi yönetemediğini ve gerekli önlemleri almadığını söylüyor.

Artan şiddet olayları ve idam cezası

Son haftalarda şiddet olaylarına sahne olan Paris’te yeni bir çatışma gerçekleşti. Olayların ardından 25 ve 17 yaşında 2 kişi hayatını kaybederken 1 kişi de yaralandı. 12 kişi ise gözaltına alındı.

Avrupa parlementeri ve aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin başkan yardımcısı Jordan Bardella ” Ceza hukukumuzu ve siyasetimizi değiştirmezsek bu tarz kan savaşları devam edecektir.” dedi ve “Eğer Fransızlar ölüm cezasının geri gelmesini istiyorsa bunun için referanduma gidebiliriz.” diyerek ekledi.

Ipsos tarafından yapılan bir ankette Fransızların %55’inin idam cezasına olumlu baktığı açıklandı.

Geçen hafta taciz iddialıyla gündeme gelen Fransız rapçileri konuşmuştuk. Roméo Elvis ve Moha la Squale isimli rapçilerin sponsorluğunu yapan Lacoste, iddiaların ardından işbirliklerini kestiklerini bildirdi.

Bu hafta da Freeze Corleone isimli bir Fransız rapçiye, klibinde antisemitizm yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.

Fransa’da faaliyet gösteren ve Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Eşitlik ve Adalet Partisi üyesi Ahmet Çetin, Ermeni toplumuna yönelik ırksal şiddeti körükleme nedeniyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Fransa’da Merve Kabakçı benzeri bir olay yaşandı.

Fransa Parlementosu’na Covid19’a karşı önlemleri konuşmak için bazı öğrenci sendikası üyeleri davet edildi. Konuşmacılar arasında başörtülü bir kadının olması nedeniyle bazı milletvekilleri protesto amacıyla toplantıyı terk etti. Bu durumun laiklik ilkesiyle çeliştiğini savundular.

Fransa’nın en büyük göçmen kampı olan Calais’de yerel yönetim, bazı derneklerin kampa yiyecek götürmesini yasakladı. Bunun üzerine mültecilere destek veren sivil toplum kuruluşları bu kararın iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.francetvinfo.fr

www.bfm.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu