Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı VIII (29.08.2020)

Sainte-Marie-la-Mer kasabasında üstsüz güneşlenen bir grup kadına jandarma sözlü bir şekilde uyarı yaptı ve örtünmelerini istedi. Jandarma müdürlüğü bir açıklama yaparak bu hareketi “beceriksizce” olarak niteledi. Twitter’da ise bazı kullanıcılar “Fransa, Suudi Arabistan mı oldu?” dedi.

Olaylar üzerine İçişleri Bakanı Gerard Darmanin’de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Kadınların giydikleri konusunda uyarılması yanlıştı. Özgürlük değerli bir şeydir ve yetkililerin hatalarını kabul etmesi normaldir.” dedi.

Bugünlerde bazı vatandaşlar posta kutularında Çin’den gelen ve sipariş etmedikleri paket halinde tohumlar buluyorlar. Bunun üzerine tarım bakanlığı yaptığı açıklamada bu tohumların kesinlikle ekilmemesi ve imha edilmesi konusunda uyarı yaptı.

Grenoble’da uyuşturucu satıcılarının silahlı bir şekilde sokakta satış yapması “artık satıcılar saklanmıyor” başlığı ile haber yapıldı.

Fransa’nın en büyük işçi sendikası CGT, 17 Eylül’de genel grev ve aksiyon günü olarak sokaklarda ve işçilerin yanında olacaklarını söyledi.

Sahiller üzerinde reklam yaparak geçen uçakların yasaklanması gündemde.

Toulouse-Lyon hızlı tren seferini yapan tren aradaki bir durakta durmayı unuttu. Tren içerisinde yapılan anons şu şekildeydi. “Beyler bayanlar, şoförümüz Nîmes Garı’nı kaçırdı”.

Paris Yenilgisi

Paris Saint Germain Kulübü Pazar günü yaptığı Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Munich’e 1-0 yenilerek kupayı ilk defa kazanma şansını kaybetti.

Maçın ardından Paris’te polis ile göstericiler arasında olaylar yaşandı. Bazı kişiler arabalara ve binalara zarar verdi. 151 kişi gözaltına alındı. Zarar veren kişilerin 6 ay hapis cezasına çarptırılabileceği gündemde.

Öte yandan Paris’in yenilgisi, Marsilya’da çoşku ile karşılandı.

Koronavirüs Gündemi

Günlük vakalar artış göstererek 4000-5000 bandında devam ediyor.

Çarşamba günü günlük vaka sayısı, nisan ayındaki en yüksek rakamı geçerek 5400 oldu.

Paris genelinde maske takılması herkes için zorunluluk haline geldi. Takmayanlara para cezası uygulanacak. Bisiklet sürenler ise maske takmaktan muaf tutuluyor.

Havre bölgesinde bir barda çalışan garson, müşterilerden maske takılmasını istediği için bir kişi tarafından bıçaklandı. Hayati tehlikesinin olmadığı aktarıldı.

Provence-Alpes-Côte-d’Azur valiliği yaptığı açıklamada, virüsle mücadele kapsamında tüm Marsilya’da maske takımının zorunlu hale geldiğini, bar ve restoranlarında 23.00’da kapanacağını duyurdu.

Dünyanın en kalabalık nüdist merkezi ve çıplaklar kampına ev sahipliği yapan Cap d’Agde bölgesinde 100 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasından sonra bölge ve çıplaklar kampı yeniden gündeme geldi.

Kapalı alanlarda maske takılmasının Fransa genelinde zorunlu tutulması nüdistler için de geçerli hale geliyor. Bölgede çıplaklara özel restoran, bar gibi mekanların olması ve buralarda da maske takımının zorunlu tutulması yetkililer tarafından telkin ediliyor.

Başbakan Jean Castex’in okullarda maske takımının zorunlu olduğunu; ama maske alabilen güce sahip ailelere ücretsiz maske teminatının yapılmayacağını söyledi. Ekonominin yeniden güçlenmesi anlamında 100 milyar avroluk bir bütçenin hazırlandığını duyuran Castex, salgın nedeniyle hasara uğrayan kültür sektörüne ise 2 milyar avro yardımın hazır olduğunu söyledi.

Mert DEDECAN

Kaynakça

tr.sputniknews.com/

www.Franceinfo.fr

www.lci.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu