Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı II (18.07.2020)

Fransa’nın nabzını tuttuğumuz haftalık Fransa yazı dizimiz devam ediyor.

Fransa’nın çeşitli şehirlerinde bu hafta “Kamu Hastaneleri”nin iyileştirilmesi ve arttırılmasına yönelik eylemler düzenlendi. Eylemde konuşan bir hemşire şöyle diyor: ”Covid bize hastanelerimizde eksik olan yatak sayımıza olan ihtiyacımızı gösterdi.”

Öte yandan haftalardır süren hükümet ile sendikalar arasındaki görüşme bir sonuca bağlandı ve varılan anlaşmaya göre, sağlık çalışanlarının maaşlarında yaklaşık 183 avro artış olacak.

Jambon Karteli’ne 90 milyon avro ceza ! 2010-2013 yılları arasında jambon fiyatları üzerinde şüpheli oynamalar yapan 12 şarküteri şirketine 90 milyon avro tutarında ceza kesildi.

Başbakan Jean Castex‘in açıklamalarına göre, kamusal alanda maske takımı zorunlu hale geliyor. 1 Ağustos tarihinde kararın uygulanmaya başlanması öngörülüyorken önümüzdeki haftadan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Yine Başbakanın öğrencileri ilgilendiren bir mesele hakkında yaptığı açıklamaya göre, burslu öğrenciler okuldaki restoranlardan 1 avro’ya yemek yiyebilecek ve eğitim yardımında da 100 avroluk bir artış sağlanacak.

51 yaşındaki bir çalışan, çalışırken maske takmadığı için işinden çıkarıldı. Çalışan ise kendisini, ”Binanın dışarısındaydım, 150 metre yakınımda kimse yoktu. Biraz nefes alabilmek için maskemi çıkardım. Çünkü astım hastasıyım diyerek savundu.”

Fransa PTT’si La Poste, geçen sene hayatını kaybeden Fransa Cumhurbaşkanı Jacque Chirac için yeni pul çıkardı.

Fransa’yı çevre meselelerinde baş oyuncu olarak ön plana çıkarmak isteyen Macron, yeni nükleer reaktörlerin yapımını 2022 başkanlık seçimlerinden sonraya erteledi.

Fransa Ulusal Bayramı olan 14 Temmuz’da izleyici rekoru kırıldı. Cumhurbaşkanı Macron‘un ulusa sesleniş konuşmasını yaklaşık 9 milyon izleyici takip etti.

Paris Operası, uzun bir karantina döneminin ardından, 13 Temmuz’da virüse yakalanan hastalara ve iyileşenlere ithafen Mozart eşliğinde açıldı.

Öte yandan karantina döneminde Eyfel Kulesi’nin kapalı olması aylık 9 milyon avro zarara neden oldu. Şu an da ise 1. ve 2. katları açık olan Eyfel’in 3. katı da ziyaretçilere açıldı. Eyfel Kulesi’nin yöneticisi konumunda olan Patrick Branco’ya göre ise, virüsten önce ziyaretçilerin %80’i yabancı olmasına rağmen şu anda durum tam tersine dönmüş durumda.

Bilindiği üzere tarihe “la rafle du Vélodrome d’Hiver” ya da “rafle de Vél d’Hiv” olarak geçen olay 16,17 Temmuz 1942’de gerçekleşmiştir. 13 binden fazla Paris’te yaşayan Yahudi’nin bu velodrama toplanılarak aç ve susuz halde Nazi rejiminin en büyük toplama kampı olan Auschwitz’e transferi sağlanmıştı.

Macron, 2017 başkanlık seçimleri esnasında, Fransa Vel d’Hiv’den sorumlu değildir diyerek bir tartışma başlatmıştı fakat bu hafta, olayın yıl dönümünde yaptığı açıklamada ”13 binden fazla Yahudi, Yahudi oldukları için Fransızlar ve Fransa Devleti tarafından tutuklandı ve Auschwitz’e götürüldü. Bunu asla unutmuyoruz.” dedi.

2018 yılından itibaren, birkaç farklı kadın tarafından cinsel istismar iddiasıyla hakkında dava açılan İslam profesörü ve Müslüman Kardeşler’in kurucusu Hasan El Benna’nın torunu olan Tarık Ramadan‘ın duruşması 16 Temmuz günü Paris’te yeniden görüldü. Henüz bir ceza almayan Ramadan’ın dava soruşturması devam ediyor.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.leparisien.fr
www.lefigaro.fr
www.lemonde.fr
www.rfi.fr
www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu