Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler
Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (10/04/2020)
Bu 1 haftalık süre zarfında da, Ortadoğu’nun şiddet sarmalına yine Koronavirüs arası verildi.
Körfez ülkelerine bakacak olursak, Suudi Krallığı ailesinden birçok kişinin hatta Riyad Valisi Prens Faysal Bin Bandar bin Abdelaziz al-Saoud’un da koronavirüs testleri pozitif çıkmıştı. Ve ne olur ne olmaz diyerek bu kraliyet üyelerinin kaldığı Kral Faysal Hastanesine yine kraliyet ailesine hizmet verebilmek için ek 500 yatak transfer edildi. Bu gelişmelerin ardından kraliyet ailesi adeta kendilerini izole edebileceği yeni yerler aradı ve Kral Salman Kızıl Deniz üzerinde bir saraya, Veliaht Prens Muhammed Bin Salman (MBS) ise yanına bazı bakanları da alarak başka bir saraya taşındı.
İran’da ise, Virüs’ün ilk çıktığı günden itibaren alkolün virüse karşı iyi geldiğine yönelik dolaşan bir haber vardı. Alkolün yasaklı olduğu ülkede, yasa dışı alkol üretimi ve tüketimi yaygın, bu yüzden bu süreçte de yaklaşık 300 den fazla kişi bu alkollerden metan zehirlenmesine yakalandı ve hayatını kaybetti. Birçokları da gözlerini kaybetti.
Mağrib bölgesinde ise pandemi dolandırıcılarına yönelik önlemler artıyor. Örneğin Cezayir’de en çok tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan irmik (SEMOULE) kara borsaya düştü ve fiyatları uçtu. Stok yapanlar ise artıyor. Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied ise un ve irmik stoğu yapan dolandırıcılara “savaş suçlusu” yakıştırması yapıyor. Ayrıca Tunus İtalya’ya birçok sayıda doktor ve hemşire gönderiyor.
Korona virüs nedeniyle, Yemen’de Suudi Arabistan tarafından yönetilen koalisyon 2 hafta süreyle ateşkes ilan etti ve çatışmanın karşı tarafı Husiler’den bir cevap bekleniyor.
Salgına karşı en savunmasız ve risk altındaki grup ise mülteciler. Uluslararası Göç Örgütü (OIM) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) özellikle kamplarda yaşayan mülteciler için ülke yönetimlerini uyardı ve virüsün kamplara girmesinin çok ölümcül sonuçlarının olabileceğini söyledi. Ki bu kamplarda su ve sabun bulabilmek bazen lüks olabiliyor.
En çok dikkat çeken haberlerden biri, Türkiye’nin insani diplomasi kapsamında İsrail’e sağlık malzemeleri satması oldu. Ve Türk yetkililer İsrail yönetimine bu yardımlardan bazılarının işgal altındaki Gazze Şeridi’ne de ulaştırılması konusundaki taleplerini iletti.
Korona mevzularından sıkılanlar için, bölge jeopolitiğini ilgilendiren bir iddia dolaşıyor. İddia’ya göre Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed, İdlib’de Türkiye ve Suriye arasında ki ateşkesi bozması için Esad ile görüşmüş ve bazı girişimlerde bulunmuş. Erdoğan ve Putin’in 5 Mart’ta görüşmesinden birkaç gün önce, Veliaht Prens, kardeşinin resmi yardımcısı ve ulusal güvenlik danışmanını Esad ile görüşmesi için Şam’a göndermiş. Ve İdlib’e yönelik Şam ilerleyişinin devam etmesine karşılık Esad’a 3 milyar dolar teklif etmiş. Kaynaklara göre Veliaht Prens, Türkiye’nin Suriye’de ağır kayıplar vermesini istiyordu, aynı kayıpları Libya’da da vermesi için Türkiye Ordusu’nun kaynaklarını engellemeye yönelik hamleler yaptı.
Karantina ile zaman çok yavaş geçiyor
Bu katikatür, www.liberte-algerie.com sitesinin 08.04.2020 tarihli paylaşımından alınmıştır.
Mert Dedecan
Haftanın şarkısı, Ürdün’lü Rapçi The Synaptik – Ritalin