Felsefe

Özgün Bir Gezi Programı: J’irai Dormir Chez Vous

J’irai dormir chez vous (Sizde kalacağım) Fransız sunucu Antoine de Maximy’nin gerçekleştirdiği bir gezi programıdır. Yazımızın konusu olan bu programa geçmeden önce Antoine de Maximy’nin hayatına kısa bir göz atalım.

Yapımcının Kısa Özgeçmişi

Antoine 1959 yılında Fransa’nın Lyon kentinde soylu bir ailede dünyaya geldi. Lisede sınıfta kaldıktan sonra eğitimini bıraktı. Fransız ordusunun sinema servisinde işe başladı. Bu şekilde sektöre adımını bu şekilde atmış oldu.

1980-83 yılları arasında CBS News kanalında muhabir olarak görev yaptı. Lübnan iç savaşında Beyrut’a gitti. Mavi Miğferler (Casques bleus) olarak bilinen Birleşmiş Milletler Barış Gücü hakkında bir belgesel yaptı. Antoine aynı şekilde Irak-İran savaşında ses mühendisi olarak CBS News için görev yaptı.

Bu tecrübeleri Antoine de Maximy’e macerayı ve keşfetmeyi ne kadar sevdiğini göstermiş olacak ki bir hayli ilginç ve özgün olan gezi programı yapmaya karar verdi: J’irai Dormir Chez Vous

Özgün Program

Program 2005 yılında Fransız Voyage kanalında gösterime girdi. Programı ilgi çekici yapan ise kesinlikle konsepti. Bilinen gezi programlarının aksine Antoine kırmızı gömleğiyle, hiçbir ön hazırlık yapmadan, yola tek başına çıkıyor. Göğsüne bir mekanizmayla bağladığı üç adet kamerayla çekim yapıyor. Antoine, bir ülkeye gittiğinde ilk olarak eşyalarını bir otel odasına yerleştiriyor, kameralarını bağlayıp gezintiye çıkıyor. Amacı izleyicilere şehrin en bilindik turistik yerlerini göstermekten ziyade o şehrin yerlilerinin nasıl bir hayat yaşadıklarını sunmak.

Credits: Bonne Pioche

Şehirde kameralarıyla turlarken insanlarla muhabbet ediyor. Kendilerine geceyi onlarda geçirip geçiremeyeceğini soruyor. Kabul edenlerin evinde akşam yemeği yiyor, yanında getirdiği uyku tulumunda uyuyor. ‘’Ayakkabılar çıkmadan dostluk başlamaz’’ der atalarımız. Antoine da şehrin yerlileriyle sıcak bir ilişki kurup bunu ekranlar vasıtasıyla milyonlara sunuyor.

Elbette herkes kollarını açmış bir şekilde Antoine’ı beklemiyor. Gittiği yerlerde tehlike atlattığı zamanlar da bir o kadar fazla. Öyle ki bir bölümde, yol olmadığı için saatlerce yürüyerek gittiği bir yerde, günümüz dünyasından çok farklı bir yaşam tarzı olan bir kabilede geçirmek istiyor geceyi. Kabile şefi yanında palalı adamlarıyla birlikte Antoine’dan bunun için para istiyor ve tansiyon yükseliyor. Gerçekten büyük cesaret…

Antoine ile birçok farklı ülkenin yerel halkının nasıl yaşadığının, neler yiyip içtiklerinin keşfine varmak mümkün. Bir bölümde Şabat gününe denk geldiği için iletişimde bulunmayan Yahudilere rastlamak mümkünken diğer bölümde Amerika’da düzenlenen Burning Man festivalinin büyüsüne kapılmak da mümkün. Programı benim için çekici kılan şey ise özgün konseptinin yanı sıra güvenin büyük problem olduğu modern çağda insanların –herkesin olmasa da- evlerini bir gezgine açma samimiyetini görebilmek.

Credits: Antoine de Maximy

Antoine’ın Diğer Projeleri

J’irai Dormir Chez Vous Fransız RMC Découverte kanalında kısa bir süre sonra tekrar ekranlarda olacak. Aynı zamanda Youtube üzerinden programın bölümlerine de ulaşmak mümkün. Antoine de Maximy 26 senede 61 ülkeyi gezdi, J’irai Dormir à Hollywood ve J’irai Dormir à Bollywood adında birer film yaptı. 2019 yılında başlattığı bir ‘’katılımcı sinema’’ konseptiyle Fransa’da 3 haftada 6000 km. yol yaparak ‘’J’irai mourir dans les Carpates’’ (Karpatlar’da Öleceğim) adında yapımcıların pek yanaşmadığı film fikrine 256.000 Euro toplayarak filmi çekti ve film 2020 Eylül ayında gösterime girdi.

Siz de dünyanın dört bir yanından insanların evlerine konuk olmak, yaşantıları hakkında fikir sahibi olmak ve fransızcanızı geliştirmek isterseniz J’irai Dormir Chez Vous programına bir göz atabilirsiniz. Şimdiden iyi seyirler…

Mehmet Kadir TOPAL

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu