EdebiyatKültür-Sanat

İrade Terbiyesi

Jules Payot, 1859 yılında Fransa’nın Chamonix komününde doğmuş olan bir eğitimci ve pedagogdur. (Babelio 2021). Payot’nun İrade Terbiyesi isimli kitabı ilk olarak 1895 yılında Fransızca olarak yayımlanmıştır. Bu yazımda önemli çevreler tarafından büyük övgüler almış olan bu eseri sizlere tanıtmaya çalışacağım.

Ünlü Türk yazar ve düşünür Cemil Meriç, İrade Terbiyesi isimli eser için: “Kaderimi tayin eden bir başka kitap da İbrahim Ethem’in tercüme ettiği “Terbiye-i İrade” başlıklı eserdir.” şeklinde bir yorumda bulunmuştur.  (Payot 2020) İrade Terbiyesi “meseleye giriş, kişiye özel tavsiyeler, çevrenin önemi, iç kaynaklarımız ve irade psikolojisi” olmak üzere 5 bölümden oluşmaktadır. Bugüne kadar okumadığım için pişman olduğum kitaplar listesi yapmam gerekirse ilk sıralarda olacak kitaplardan biri de kuşkusuz İrade Terbiyesi’dir. Yazıldığı çağın tespitlerinden, müthiş ön görülerine kadar pek değerli olan bu eserin elbette benim iradem üzerinde de etkileri oldu. Hâlâ çağımızda birçok sorunu bulunan eğitim alanıyla ilgili tespitlerini oldukça yerinde bulduğum yazar, iradenin bilgiden daha önemli olduğu üzerinde duruyor.

Eğitim Sistemindeki Yanlışlıklar

“Eğitim sistemimizin en belirgin yanlışlarından biri öğrencilere öğrenmeyi öğreteceğine bilgi yüklemesidir.” sy.71

Bu tümce aslında bugünkü birçok soruna da ışık tutuyor. Günümüzde hâlâ ezberci, bilgi yüklü bir eğitim anlayışı hakimdir. Öğrenciler sürekli olarak sınavlara girmekte, ezberledikleri bilgileri sınav kağıtlarına aktarmaktadır. Bu eğitim metodunda bilginin sağlığını tartışmamıza bile lüzum yok. Bu metodun getirdiği psikolojik sorunları ele alırsak bu günümüzde daha mühim bir sorundur. Birçok öğrenci sınav stresi ve başarı kaygısı ile başa çıkmakta zorlanmaktadır. Öğrencilerin sahip oldukları bu duygu durumları neticesinde yaşam kaliteleri düşmekte ve sağlıkları tehlikeye girmektedir.

İrade Terbiyesi ‘nde İç ve Dış Etkenler

İrade terbiyesinde cesaretimizi kıran etmenler sadece eğitim sistemindeki yanlışlıklar ve eksiklikler değildir. Elbette kişinin kendi içindeki ve çevresindeki düşmanlarla mücadelesi de oldukça önemli bir etkendir. Örneğin, bir hayalimiz olduğu halde bunun için bir adım atmıyorsak, amacımıza ulaşmak için yeteri kadar mücadele etmiyorsak elbette başarısız oluruz. Bunun sonucunda da irademiz daha da zayıflar. Bu nedenle önce kendimizi terbiye etmemiz, temelimizi sağlamlaştırmak için adımlar atmamız gerekmektedir.

Bir ikinci önemli nokta ise çevresel etkenlerdir. Aklıma hep “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” tümcesi gelir bu konu açıldığında. Evet, çevremiz bizi şekillendiren önemli etkenlerden biridir. Tembel ve kendini geliştirmeyen insanlarla arkadaşlık etmeye başladığımızda bir süre sonra irademizin zayıfladığını hatta o arkadaşlarımıza benzer ortak noktalarımızın oluşmaya başladığını gözlemleyebiliriz. İşte bu irademiz konusunda tehlike çanlarının çalmaya başladığı zamandır. Çevremiz bizi sürekli geriye çekiyor veya olumsuz duygu ve düşüncelere sürüklüyorsa o çevreden uzaklaşmalıyız. Payot eserinde ilgi çekici ve güzel örnekler vererek bu konuda daha uyanık olmamızı sağlıyor.

“Kendini beğenmişlik, kendini gösterme peşinde olmak eziklik göstergesidir. Çalışarak başarmanın verdiği onurun yanına yaklaşamaz.”

Gerçek başarı gerçek bir emekten geçer. Bazı insanlar hiçbir bilgiye ve uzmanlığa sahip olmadıkları halde toplumda bir yer edinebilmek ve saygınlık kazanmak uğruna kendilerini allayıp pullayarak sergilerler. Halbuki gerçekten çalışmanın verdiği başarıyla erişilen o ağırlık ve bilgeliğin zaten gösterişe ihtiyacı yoktur. Jules Payot’nun bu kitabında yaşamda çok yapılan hatalara düşmemek ve iradenizi güçlendirebilmek adına birçok şey öğreneceksiniz. Kitabın size açtığı entelektüel yolda kendinizi geliştirip daha iradeli ve daha güçlü bir insan olabilmeniz ümidiyle, iyi okumalar dilerim…

Yıldız TOKMAK

Kaynakça

Babelio. (2021). Jules Payot. (tarih yok). Mayıs 03, 2021 tarihinde Babelio: https://www.babelio.com/auteur/Jules-Payot/308155 adresinden alındı.

Payot, J. (Yirminci Baskı: Mayıs, 2020). İrade Terbiyesi. İstanbul: EdizYayınevi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu