Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (14.06.2020)
Kuveyt’te güzellik salonlarının 3 aydır kapalı olması Kuveytli genç kadınların üzgünlüğüne yol açıyor. Muhafazakar toplum yapısından dolayı tek başına ya da sık sık dışarı çıkamadıklarını söyleyen kadınlar tek gidebildikleri ve sosyalleşebildikleri ortamların güzellik salonları olduğunu belirtip virüsten dolayı oldukça sıkıldıklarını söylüyorlar. Kuveyt’te kadınlara özel olan bazı güzellik salonlarında hamam, sauna, masaj hizmetleri eşliğinde 5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet veriliyor.
34 bin vaka sayısına karşılık 279 vefat ile süreci sürdüren Kuveyt’te güzellik salonları gibi mekanların Eylül’de açılması öngörülüyor.
Bahreyn’de bir okul, koronavirüs tedbirleri kapsamında dönem sonu mezuniyet törenini Bahreyn Formula 1 Grand Prix pistinde gerçekleştirdi. Aileler ise bu seremoniyi akrabalarından takip etti.
Mısır, Piramitler ve Kızıl Deniz plajları da dâhil olmak üzere turistik mekânlarını yeniden turistlerin ziyaretine açmak için çalışmalarına başladı.
Koronavirüsün ikinci dalgasını yaşayan İran’da hastalıklara karşı ulusal mücadele komitesi üyesi bir doktorun aktardığına göre yaklaşık 15 milyon İranlı koronavirüse yakalanabilir. Bununla birlikte İran, iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla koronavirüs salgınıyla mücadele çabalarını desteklemek için Venezuela’ya tıbbi yardım sağladı.
Yine İran’da Hükümet sözcüsü Gholamhossein Esmaili, İranlı bir vatandaşın Kasım Süleymani hakkında casusluk yapmaktan mahkûm edildikten sonra ölüm cezasına çarptırıldığını söyledi.
İsrailli bazı hukukçularda dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanından yüzün üzerinde hukukçu ve hukuk uzmanı, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etme planlarının uluslararası hukukun ana kurallarının açık bir ihlali olacağını ve aynı zamanda uluslararası istikrara ciddi bir tehdit oluşturacağını söyleyerek uluslar arası kamuoyunu uyardı. Bu ayın başlarında ise Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Fatou Bensouda ilhak planıyla ilgili endişelerini dile getirmişti.
Beşar Esad, protestocular tarafından zarar görmemesi için Suriye’nin güneyindeki Sweida’da polis karakolunun arkasındaki babası Hafez’in bir heykelini kaldırdı. Bu kararın alınmasında, Black Lives Matter eylemleri kapsamında dünyanın birçok yerinde sömürgeci ve eski liderlerin heykellerinin düşürülmesi ve tahrip edilmesinin etkili olduğu tartışılıyor.
Geçen haftalarda koronavirüs ile mücadelede uluslararası destek bekleyen Yemen’de, Yemen Doktorları ve Eczacıları Sendikasının dün yaptığı açıklamaya göre, 32 doktor koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler’in yaptığı açıklamaya göre ise Yemen’de koronavirüse yakalananların %25 i hayatını kaybediyor.
İki hükümetin yaptığı ortak bir bildiride, ABD’nin önümüzdeki aylarda Irak’taki askeri güçlerini azaltmayı kabul ettiği belirtildi. Açıklamada, “ABD Bağdat hükümeti ile geri kalan güçlerin statüsü konusunda diyalog sürdürmeye devam edecek.” vurgusu yapıldı.
Arap Birliği Büyükelçisi Genel Sekreter Yardımcısı Hossam Zaki, Libya Ulusal Anlaşması Hükümeti’ni (GNA) “meşru” ve Ankara ile Trablus arasındaki yürürlükteki anlaşmaları “yasal” olarak nitelendirdi. Zaki, çarşamba akşamı Mısır televizyon kanalıyla yaptığı bir röportajda, GNA’nın Mısır’ın da bir parçası olduğu Skhirat Anlaşması ile meşru olduğunu paylaştı.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi tarafından yürütülen ve yayınlanan soruşturmaya göre Tunuslu dijital iletişim şirketi UReputation’ın kamuoyunu ve duygularını değiştirmeye çalışarak Kuzey Afrika ülkesi ve diğer Afrika devletlerindeki seçimleri etkilemeye yönelik organize bir kampanya yürüttüğü iddia ediliyor.
Yemen’in Sokotra adasındaki kaçak avcılar tarafından 100 yaşından büyük olduğu söylenen bir kaplumbağa öldürüldü. Yerel bir aktivist, çevrimiçi yayınladığı bir fotoğrafta, kaplumbağanın adadaki BAE ve Suudi işgal güçlerine ait askeri noktalarda avlandığını ve taşındığını iddia ediyor. Yerlilerin etleri için kaplumbağa yedikleri de bilinmektedir ve yağlarının iyileştirici güçleri olduğuna inanılmaktadır. Kaplumbağaları katletmeye artık izin verilmemesine ve farkındalık yaratılmasına rağmen kaçak avcılık sürüyor.
Avrupa İltica Destek Ofisi’ne (EASO) göre, iltica başvuruları Nisan ayında son on yılın en düşük seviyesine geriledi. Göç rakamlarındaki eğilimleri izleyen grup, Şubat ayında 61.421 başvuru talebi olmasına rağmen bu rakamın %86 oranında düşerek Nisan ayında 8.730’a gerilediğini aktardı. Öte yandan 50’den fazla insan taşıyan bir teknenin Tunus’ta batmasıyla en az 20 Afrikalı göçmenin hayatını kaybettiği açıklandı.
Pazartesi günü Reuters’e verdiği demeçte Suudi Arabistan, ülkedeki vakaların 100.000’i aşmasının ardından koronavirüs salgınını önlemek için yıllık hac ziyaretçi sayısını büyük ölçüde sınırlandırabileceğini söyledi. Öte yandan Fransız Müslüman İnanç Konseyi (CFCM) 11 Haziran Perşembe günü Fransa’daki Müslümanları, koronavirüs ile ilgili riskler nedeniyle Mekke’de hac projelerini erteleme çağrısında bulundu.
Mert DEDECAN
Haftanın filmi:
Bol ödüllü Kafarnahum filmi ile küçük Zain’in yüce kalbine, Lübnan’ın yoksul yaşamına, mültecilerin çilesine şahit olun.
Haftanın şarkısı:
İsrailli Kutiman’dan Mix Tel Aviv
Kaynakça
www.middleeastmonitor.com/
www.la-croix.com/Monde/Moyen-Orient
www.middleeasteye.net/fr