Politika-Tarih

Esrar Yasallaştırılsın mı?

Esrar yasallaştırılsın mı?

Bu yazımızda uyuşturucu statüsünde yer alan ve yasallaşması tartışılan Türkiye’de ot ya da esrar olarak bilinen “cannabis” için 12 adayın görüşlerini sizinle paylaşacağız.

Yannick Jadot (Evet)

Jadot, uyuşturucu batağında kangren haline gelmiş mahallelere karşı esrar üretimin ve satışının devlet tarafından bir çerçeveye alınmasını ve bu sayede bu trafiğin bitmesini savunuyor. Bu politika gençlerin kötü yönlere gitmesini engelleyeceğini savunuyor.

Marine Le Pen (Hayır)

Uyuşturucuya karşı gerçek bir savaş başlatılması gerektiğini savunan aşırı sağcı lider, esrarın yasallaşmasının gerçek bir çözüm olmadığını savunuyor. Buna karşı cezaların artılması özellikle satıcıların cezaevlerinde tutulması gerektiğini savunuyor.

Valérie Pécresse (Hayır)

Ona göre eğer esrarı yasallaştırırsak artık uyuşturucunun yasak olduğu gerçeğini atlamış oluruz. Pécresse, uyuşturucu satıcılarının başka maddeler bulup satmaya devam edeceğini söylüyor. Bu sebepten ötürü kullanıcılara para cezası uygulamasının başlatılması gerektiğini savunuyor.

Jean-Luc Mélenchon (Evet)

Mélenchon, üretim ve satışın devlet kontrolünde olmasını savunuyor. Buna karşı yapılan Polis operasyonları bir vakit ve enerji kaybı olarak gören sol eğilimli lider esrarın legal hale gelmesiyle birlikte esrarın bir tabu olmaktan çıkaracağını düşünmektedir.

Eric Zemmour (Fikrini belli etmedi)

Fikrini açıklamayan aşırı sağcı aday rakamların korkunç olduğunu söylemekte. Şu ana kadar 18 milyon Fransız esrarı içtiğini söylemekte. Baskının işe yaramadığını görüyoruz. Bu nedenden ötürü Zemmour reçeteli bir yasallaşmayı savunuyor; fakat bu kendi programında yer almamaktadır.

Emmanul Macron (Fikrini belli etmedi)

2021’de yasallaşmaya karşı olduğunu söyleyen Macron, konunun reklam ihtiyacından ziyade durdurulmaya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Bunların aksine 2016’da esrarın yasallaşmasını savunuyordu.

Anne Hidalgo (Çekimser)

Hidalgo, yasallaşması ya da yasallaşmamasından ziyade uyuşturucu karşı mücadelede bir aksiyon planının olması gerektiğini ve bunun için bir konferans yapılmasını savunmakta.

Fabien Roussel (Çekimser)

Kişisel olarak yasallaşma karşıtı olsa bile Hidalgo gibi bir demokratik tartışma alanı organize etmek istiyor. Bu tartışma alanı belediye başkanları ve profesyonellerle birlikte yapmak istiyor.

Philippe Poutou (Evet)

Esrarın yasallaşmasını isteyen Poutou, kullanıcı için uyuşturucu cezalarının kaldırılmasını istiyor. Sağlık sektöründe ilaç olarak kullanılması taraftarı.

Nicolas Dupont-Aignan (Hayır)

Hem kullanıcılara hem satıcılara daha fazla baskı uygulanmasını istiyor. Eğer serbest bırakılırsa uyuşturucu satıcılarının daha fazla satış yapacağını ve uyuşturucunun yangınlaşacağını savunuyor.

Jean Lassalle (Evet)

2020’de esrarın yasallaşması için imza veren Lasselle’e göre esrarın üstünden alınacak vergilerle bağımlılığa karşı mücadele edilebilir.

Nathalie Arthaud (Evet)

Ceza sisteminin kullanıcılar üstünden kalkmasını istiyor; fakat aynı zamanda yasallaşmasının gerçekten bir ilerleme kaydedeceği hakkında emin değil.

Tarık Aslanhan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu