Politika-Tarih

Fransa Başkanlık Seçimlerinde Oy Kullanma, Sayım ve Sonuçlar

Fransa Başkanlık Seçimlerinde Oy Kullanma, Sayım ve Sonuçlar

Yarın gerçekleşecek olan 2022 Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde oylarla alakalı önemli olduğunu düşündüğümüz bazı konuları gündeme getirmek istedik.

Öncelikle Kimler Oy Kullanabilir ?

Fransa’da oy kullanabilmek için şu şartlar gereklidir:

  • Fransız vatandaşlığına sahip olmak,
  • En az 18 yaşında olmak,
  • Seçim listesine kayıtlı olmak.

Seçmenler listeye yaşadıkları yerin belediyelerinden, internetten veya posta yoluyla kayıt olabilmektedirler. Yurt dışında yaşayan Fransız vatandaşları, yaşadıkları ülkenin konsolosluklarında veya internetten oy kullanabilmektedir. 

Vekâlet Yoluyla Oy

Fransa’da seçmenler vekâlet vererek de oy kullanabilirler. Bizim ülkemizde olmayan bu sistemde, vatandaşlar polis veya jandarma karakolunda bir dosya doldurarak diledikleri kişilere vekâlet verebilmektedir. Bu dosyayı internet üzerinden de doldurmak mümkün. Sonrasında karakola gidip fiziksel olarak vekaletin onaylanması gerekmektedir

Seçim Büroları

Her seçim bürosunda olması gereken yetkili ve görevliler şu kişilerden oluşur; Belediye başkan yardımcılarından biri, belediye meclis üyelerinden biri veya belediye başkanının belirlediği belediye seçmeni olabilecek bir sandık başkanı belirlenir ve parti delegeleri hazırda bulunur.

Başkan, polisin sandık merkezine girmesini sağlayabilir. Bu bağlamda, oylama işlemlerinin sorunsuz yürütülmesinden sorumludur ve bu amaçla her türlü yararlı kararı alır. Bu kararlar duruma uygun, gerekli ve orantılı olmalıdır.

Oy Kullanma Saatleri

Oy kullanma işlemi sabah 8’de başlar ve akşam 6’da biter. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için saat 19.00’a kadar sürer. Valilik kararı ile açılış saati öne alınabilir ve kapanış saati (akşam 8’e kadar) ertelenebilir.

Oy Sayımı

Oy sayımı, sandık başkanının oy kullanma saatinin bittiğini ilan etmesi ve sandıkların kapatılmasının ardından başlar. Sayım aday delegelerinin huzurunda yapılır, seçmenler de katılabilir. Bazı durumlarda oy sayma makinaları kullanılır.

Sonuçlar

Seçimin sonuçları pazar gecesine doğru belli oluyor. Eğer adaylardan biri %50’lik oy çoğunluğuna erişemezse en çok oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve ikinci turda en çok oy olan aday seçimi kazanacak. İkinci tur seçimleri ise 24 Nisan’da yapılacak.

Mehmet Kadir Topal – Mert Dedecan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu