Politika-Tarih

Başkanlık Yarışında Diğer Adaylar: Arthaud, Roussel, Lassalle, Dupont

Başkanlık Yarışında Diğer Adaylar: Arthaud, Roussel, Lassalle, Dupont

Nathalie Arthaud /  İşçi Mücadelesi Partisi / Lutte Ouvrière

French presidential election candidate for the far-left party Lutte Ouvriere (LO) Nathalie Arthaud raises her fist on stage during a campaign meeting on April 2, 2017 in Strasbourg, eastern France. / AFP / SEBASTIEN BOZON

Nathalie Arthaud geçen Nisan’da Point dergisinde “İşçilerin çıkarlarını savunacağım, sömürüyü, düşük ücretleri ve tüm bu kapitalist örgütlenmeyi kınayacağım” dedi. İşçi Mücadelesi Partisi tarafından şaşırtıcı olmayan bir şekilde atanan aday bu nedenle üçüncü kez başkanlık macerasını deniyor. Kendisi bu sefer 2012’de elde edilen oyların %0.56’sından ve 2017’de elde edilen %0,64’lük oydan daha iyisini yapmaya çalışacak.

1970 yılında Drôme’deki Peyrins’de doğdu. Babası bir tamirci dedesi ise bir çiftçiydi bu sebeple siyasete çok erken dahil oldu.

2008 ve 2014 yılları arasında Lyon metropolünün komünü olan Vaulx-en-Velin’de gençlikten sorumlu belediye meclisi üyesiydi. Aubervilliers’de (Seine-Saint-Denis) bir lisede öğretmenlik yaptı ve başkanlık kampanyası sırasında profesyonel faaliyetlerine devam etti. Bu ekonomi ve yönetim toplamı aynı zamanda Troçkist ideolojiyi de iddia ediyor ve kapitalist sınıfın mülksüzleştirilmesi programını uygulamak istiyor.

Nathalie Arthaud, “Kapitalizm çerçevesinde sömürülenler için hiçbir zaman ‘iyi bir başkan’ olmadı ve olmayacak” diyor. Bu kampanyada, İşçi Mücadelesi adayı ücretlerde, ödeneklerde ve emekli maaşlarında, özellikle “en az net 2.000 avro” olmak üzere genel bir artış öneriyor. Ayrıca çalışan gelirinin fiyat artışlarına endekslenmesini istiyor. Ayrıca, ücretleri düşürmeden herkes arasında daha iyi bir iş dağılımı sayesinde “sıfır işsizlik” ilan ediyor. Son olarak, şirketlerin hesaplarını “işçilerin” kontrol etmesini istiyor.

Fabien Roussel / Fransız Komünist Partisi / Parti communiste français

Komünist Parti‘nin ulusal sekreteri Fabien Roussel, başkanlık seçimlerinde adaylığını açıkladı. 2012 ve 2017’deki son iki seçimde Fransız Komünist Partisi, Jean-Luc Mélenchon’un arkasında yer alarak desteğini açıklamıştı ama artık kendi adayını çıkarmaya karar verdiler.

1997’de eski gazeteci olan Roussel siyasete 28 yaşında Turizmden Sorumlu Devlet Bakanı Michelle Demessine’nin iletişim danışmanı olarak girdi. İlk kez 2014 yılında Saint-Amand-les-Eaux’da (Kuzey) belediye meclis üyesi olarak seçildi. Üç yıl sonra, Kuzey Milletvekili olarak Ulusal Meclise girdi. 2018’in sonunda Fransız Komünist Partisi’nin başında olan Pierre Laurent’e karşı kazanarak partinin başına yükseldi.

“Mutlu günlerin Fransa’sı Fabien Roussel” sloganını kampanyasının resmi sloganını ilan etti. Fransa’yı eski günlerine kavuşturmak için vaatlerini sıralıyor: 60 yaşında emeklilik, 32 saatlik haftalık çalışma, emeklilik maaşlarında ve asgari ücrette net 1.500 avroya artış. Aday ayrıca seçilirse 25 yaşın altındakiler için ücretsiz ehliyet sözü verdi.

Jean Lassalle / Direniyoruz / Résistons !

Jean Lassalle, “Bu ülkenin bir araya getirilmesi gerekiyor. ” diyor. Béarn Milletvekili, 2017’de oyların %1,21’ini aldıktan sonra ikinci kez şansını deniyor. “Otantik Fransa”yı ve kırsalı savunmak istiyor. “Ülkeyi bir araya getirmek ve işe yarayan kurumsal bir çerçeve vermek istiyorum, bir devleti yeniden inşa etmek istiyorum”

Politikaya girmeden önce Jean Lassalle’in birkaç hayatı vardı. “22 yaşında bir çobandım, ardından bir mühendisin danışmanıydım ve on beş çalışanım vardı” diyor. 2002’den beri her beş yılda bir Pyrénées-Atlantiques’ten milletvekili seçildi. Ayrıca 2017 yılına kadar otuz yıl boyunca Pyrénées-Atlantiques’in genel meclis üyesi ve küçük Lourdios-Ichère kasabasının belediye başkanıydı.

Lassalle, ününü Ulusal Meclis’teki dikkate değer eylemleri üzerine inşa etti. 2006’da bölgesindeki bir işletmeyi kurtarmak için 39 günlük açlık grevine başladı. 2013’te Fransızlarla tanışmak için bir Tour de France’da yürüyerek 5.000 kilometreden fazla yol kat etti. Daha yakın zamanlarda, Sarı Yelekliler protesto hareketini desteklemek için Meclis’te sarı bir yelek giydi.

Jean Lassalle sağlık sektörüne kaynak vermek istiyor. Görev süresi boyunca 100.000 hemşire ve hemşire yardımcısı almayı teklif ediyor. Ayrıca, özellikle yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesi, asgari ücretin aylık net 1400 Euro’ya yeniden değerlendirilmesi, öğrencilere devlet tarafından garanti edilen bir kredi verilmesi veya 6.000 jandarma ve polis memurunun işe alınmasını vaat ediyor.

 Nicolas Dupont-Aignan / Ayağa Kalk Fransa / Debout la France

Debout la France’ın (Ayağa Kalk Fransa)’ Partisi’nin 60 yaşındaki başkanı üçüncü kez cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını sunuyor böylece “Fransızların bir seçeneği” olmuş oluyor çünkü ona göre Fransızların %80’i aslında Macron ya da Le Pen’i istemiyor.

Kendisinin Le Pen’in partisi ile de iyi ilişkileri vardı. Öncesinde olası bir Le Pen iktidarında kendisi de başbakan olarak görev yapacaktı.

Nicolas Dupont 1995’ten 2017’ye kadar Yerres (Essonne) belediye başkanlığını yaptı.

Nicolas Dupont-Aignan, “Fransızlara özgürlüklerini ve Fransa’ya bağımsızlığını geri vermek için” 100 önlem açıkladı. Önce sağlık olağanüstü halinin kaldırılmasını ve ” aşı kartı zorunluluğunun kaldırılması gibi özgürlükçü önlemler” vaat ediyor. Aday ayrıca birkaç kilit konuda referanduma başvuracağını ve 500.000 imzadan oluşan halk veya vatandaş girişimi referandumunu sunacağını garanti ediyor.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu