Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXII (23.10.2021)

Fransa’nın Nabzı LXII (23.10.2021)

Fransızlara Enflasyon Ödeneği

Başbakan Jean Castex’in açıklamalarına göre 2022 yılı boyunca doğalgazın fiyatına zam gelmeyecek. Ayrıca aralık ayından itibaren ayda net 2000 Euro’dan az kazanan Fransızlar için 100 Euro’luk bir “enflasyon ödeneği” ödenecek.

Enflasyon ödeneği aralık ayı sonunda çalışanlara, ocak ayında memurlara, kendi hesabına çalışanlara, işsizlere veya emekli olanlara yani toplam 38 milyon kişiye otomatik olarak ödenecek. Bu ödeneğin artan yakıtlar fiyatları ve diğer ürünlere karşı bir destek olması bekleniyor.

Benzema’ya Hapis ve Para Cezası

Savcılık, kurbanı Fransa takımındaki eski takım arkadaşı Mathieu Valbuena olduğu iddia edilen seks kaseti davasında şantaj girişiminde bulunmakla suçlanan Real Madrid oyuncusu için on ay hapis ve 75 bin euro para cezası istedi.

Son karar 24 Kasım’da çıkacak.

Eric Zemmour’un Gazetecilere Silah Doğrultması

2022 Cumhurbaşkanlığı için aday olması kesin gözüyle bakılan Eric Zemmour bir fuarda sergilenen sniper’ı alarak gazetecilere doğrulttu.

Samuel Paty’i Anma

Milyonlarca öğrenci cuma günü bir yıl önce islama hakaret ettiği gerekçesiyle suikaste uğrayan Profesör Samuel Paty’nin anısına tören düzenlerken, Drôme’deki Jean Zay Koleji’nde düzenlenen anma sırasında bir olay meydana geldi. BFMTV’deki bir polis kaynağına göre, bir okul öğrencisi anma sırasında “Allahu Ekber” diye bağırdı.

Bu nedenle kolej yönetimi, gencin babasıyla temasa geçerek durumu ona bildirdi ve öğrencinin bir uyarı şeklinde alacağı yaptırımı kendisine iletti. Çocuğun babası daha sonra olay yerine gitti; ama özür dilemek yerine oğlunu bu davranışından dolayı tebrik etti, destekledi ve kurum personeline hakaretler yağdırdı.

Daha sonra ise baba gözaltına alındı.

Diğer Gelişmeler

İçişleri Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımladığı bir karara göre, Paris Saint-Germain taraftarlarının Ligue 1’in 11. gününde oynanacak maça katılmak için pazar günü Marsilya’ya gitmesi yasaklandı.

Birkaç sendikanın (ONSSF, UNSSF, FO, CGT, CFDT, CFTC …) çağrısı üzerine, “kızgın” ve “bitkin” ebeler, bu cuma gününden itibaren dört gün boyunca daha fazla ödeme ve daha iyi koşullar için greve gittiler.

Restos du Cœur olarak bilinen, ana faaliyeti ihtiyaç sahiplerine gıda paketleri ve sıcak yemekler dağıtmak olan Fransız yardım kuruluşunda istifalar gündemde. Geçen hafta yaklaşık on beş gönüllü dernekten ayrıldı. Bu gönüllüler birkaç ay boyunca belgesiz insanlara yemek servisi yapmayı reddettiler ve göçmenleri geri çevirdiler.

Bu kişiler gönüllüler adına “koşulsuz bir karşılama”dan bahseden Restos du Coeur tüzüğü ile çelişen eylemleri sergiledikleri için eleştirildiler.  Restos du Coeur’un departman yönetimiyle yapılan görüşmelerden sonra, neredeyse tüm Fréjus ilçesindeki gönüllüleri sonunda dernekten ayrılmayı seçti.

Bir ankete göre, Fransız halkının %45’i için satın alma gücü 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en önemli konu olacak.

Bir Elabe anketine göre, Fransızların %57’si satın alma güçlerinin düştüğüne inanıyor. Satın alma gücünün (%45), güvenlik (%30) ve göçün (%27) çok ötesinde, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin açık ara belirleyici teması olacağı gözüküyor.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

mediavenir

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu