Gezi

Vizille Kasabası (Vizil)

Fransa’nın güneydoğusunda bulunan Auvergne-Rhône-Alpes bölgesindeyiz. Alplerin başkenti olarak bilinen Grenoble şehrinden güzel yolculuğumuza başlıyoruz. Alp dağlarının arasında yaptığımız bu büyüleyici yolculuk yarım saat içinde bizi yakınındaki Vizille kasabasına ulaştırıyor. Bu küçük ve şirin kasaba, Fransız Devrimi’nin doğduğu yer olarak Fransız tarihine ev sahipliği yapmaktadır. İlk çağlardan beri büyük bir önemi olan ve bölgenin eşsiz eseri olarak bilinen Vizille Şatosu görülmesi gereken önemli yerlerden birincisi.

Şatonun kapısından girdiğimizde bizi yüz hektarlık bir bahçe karşılıyor. Bahçenin ortasında bulunan kanal, etrafındaki söğüt ağaçları, gül bahçeleri, geyikler ve çeşitli kuşların yarı özgürce yaşadığı yaban hayatı bizi doğayla buluşturuyor. Özellikle haftasonları şatonun parkında yapılan yürüyüşler yerel halkın vazgeçilmezi.

Bu büyüleyici şatonun tarihini tek kelimeleyle özetlersek bu kelime: Direniş! Fransa’nın bu küçük kasabası aslında büyük bir tarihe şahitlik etmektedir. Şatonun hikayesi milattan önce Hannibal’ın ordusunun Alpler bölgesinden geçişine kadar uzanmaktadır. Bölgenin Allobroges savaşçıları Romalılara karşı direnişte bulunup halkı koruyordu.

Ardından gelen Dauphin olarak adlandırılan Guigues III ile birlikte Vizille, kısmen Dauphin halkının ülkesi kısmen de Grenoble halkının ülkesi oldu. 17. yüzyıldan itibaren özellikle Fransız Devrimi’nde etkili olan Lesdiguieres Dük ve ailesi, Perier ailesi ve sonraki yüzyıllarda birçok Fransız başbakanına ev sahipliği yaptı.

1788’de Grenoble halkı tarafından çıkarılan isyanda halk yiyecek fiyatları hakkındaki taleplerini Fransa Kralı 16. Louis’e iletmek istedi; fakat bu taleplerin dikkate alınmaması ile isyan derinleşti ve böylece halk askerlere
tuğla ve kiremit fırlatmaya başladı. 7 Haziran 1788’te meydana gelen bu olay “Tuğla/Kiremit Günü” (Journée des Tuiles) olarak adlandırıldı ve devrimin başlangıcı olarak kabul edildi. Bu tarihten itibaren Vizille Meclisi,
tüm ulusa direniş çağrısında bulunmuştur.

Böylece Vizille, Devrimin ve özgürlüğün beşiği olarak bölgenin dışına taşmış ve Fransız Devrimi’nde muazzam etkisini göstermeye başlamıştır.

Şato 1983’ten beri “Fransız Devrimi Müzesi” olarak kullanılmaktadır.
Fransız Devrimi tarihini ve ruhunu farkına varmamızı sağlayan bu müze, sanat eserlerini bize tanıtırken aynı zamanda önemli tarihi objeleri de iki yüzyıldan beri bünyesinde barındırıyor ve bu döneme ışık tutuyor.

Ayrıca Fransız Devrimi döneminin önemli isimlerinden Robespierre, Barnave, Mirabeau büstleri ile karşılaşmak mümkün. Böylece Vizille, hem tarih hem sanat severler için vazgeçilmez ve olağanüstü bir ziyaret noktası haline gelmiştir.

Printemps & Pelin Ünlü

Başa dön tuşu