PsikolojiYaşam

Çocuklar ve Karne Notları

Akademik yaşamda çocukların karne notları hem kendisi hem ailesi hem de çevresi için büyük önem taşır.

Çocukların karnesindeki ders notlarının iyi olması akademik olarak başarılı olduğunu gösterdiği için çocukların iç dünyasındaki başarı açlığını karşılar. Ailelerin ise bu noktadaki sevinci daha çok çocuklarının başarılarından gururlanmaları şeklindedir. Bu husus tabii ki önemlidir; fakat çocuğun sadece akademik başarılarına odaklanmak çocuğun yeteneklerini ve becerilerini görmemize engel olmamalıdır. Çocukların bu hususta karneler alması da çok önemlidir.

Ayrıca çocukların doğayı koruma, ürün yetiştirme, yaşlılara bakım, hayvanların ihtiyaçlarını görme gibi konularda da sosyal sorumluluk derslerinin olması ve bu hususta da bir karne almasının gerekliliğine inanıyorum. Nasıl ki insan sadece bedenden oluşmuyorsa, çocukların başarıları da sadece salt bir akademik ders başarısına indirgenmemeli. Çocuğun duygusal, psikolojik ve sosyal yönlerine de odaklanılmalı ve burada verilen uygulama ödevleri ile çocukların sahaya inerek birebir bu konularda çalışması sağlanarak bu yönleri geliştirilmeli ve çocukların dikkatleri bu yöne çekilmelidir. Bu şekilde yetişen bir çocuğun kendi iç dünyasını tanıyabilmesi ve kendisinin farkına varabilmesi, çocuğun çok daha donanımlı, çok daha güçlü ve sağlıklı bir birey olarak toplumda var olmasına imkan verir. Karnedeki bu hususlar sadece öğretmen tarafından rastgele doldurulan bir alan olmamalı, aksine çocuğun bu alanda alacağı notlarında diğer akademik ders notları kadar önemli olması sağlanmalıdır. Gerekiyorsa çocukların liseye ve üniversiteye geçişlerinde sınav sonuçlarına buradaki başarılarından kaynaklı puanlar eklenerek ailelerinde çocukları bu alanlara kanalize etmesine imkan verilmelidir.

Unutmayalım çocuklar bir kuşa benzer. Kuşun ise iki kanadı vardır. Bir kanat eksik olursa kuş uçamaz. Çocuklarında her yönüyle sağlıklı ve güçlü bireyler olarak hazırlanılması isteniyorsa her iki yöne de odaklanılmasında yarar vardır.

Psikolog Mehmet ÇAĞ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu