Gezi

Rochefoucauld Şatosu

Rochefoucauld Şatosu, Fransa’nın karikatür festivaliyle ünlü şehri Angoulême yakınlarında bulunan, mimari ve tarihsel olarak etkileyici bir şatodur. Tarihi çok eskilere dayanan bu şatoya gelin birlikte bir göz atalım.

Rochefoucauld ailesi, Fransa’nın soyu en eskiye dayanan dört soylu ailesinden biridir. Şatonun tarihi, ailenin tarihiyle paralel gitmiştir. Vergi kayıtlarında adı geçen, ailenin bilinen en eski üyesi Foucauld, 1026 yılında şatonun ilk taşını yerleştirmiştir. Rochefoucauld ailesi, döneminin siyasi yaşamıyla hep iç içe olmuştur. Aynı zamanda, mimari de siyaset gibi ailenin ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Uzun yıllar boyunca ailenin yeni üyeleri şatoya bir şeyler katıp şatonun günümüzdeki hâlini almasını sağlamışlardır.

Şatonun 11.yy’dan kalan tek burcu, Foucauld’nun Angoulême Kontu’na karşı gücünü simgelercesine ihtişamlıdır. 14. yy’da aile krala çok yakındı. Güce olan bu yakınlık etkileyici bir mimariye yansıyordu: şato, üç köşe kulesi ve dört orta kule. Jean de la Rochefoucauld, 1473 yılında, bölgenin mutlak siyasi gücüydü. Bu güç şatonun kuleleriyle somutlaşıyordu.

Ailenin tarihinin en önemli anlarından biri 16.yy’dadır. François de la Rochefoucauld, gelecekte Fransız kralı olacak 1.François’nın vaftiz babasıdır. François Rochefoucauld, baronluktan kontluğa yükselmiştir. Onun oğlu 2.François, şatonun en ihtişamlı bölgeleri olan doğu ve güney bölgelerini inşa ettirmiştir. İnşa edilen son bölüm olan batı tarafı ise, ailenin şato tarihindeki gücünün göstergesinin son örneği olmuştur.

Yıllara meydan okuyan bu şato, Fransa tarihinde önemli olaylara şahitlik etmiştir. Örneğin, Fransız Devrimi sırasında halk şatodaki belgeleri yakmıştır. Ayrıca, Fransa Kralı 7.Charles şatoda konaklarken 100 Yıl Savaşı’nın Castillon Muharebesi’yle bittiğini burada öğrenmiştir.

Şatonun ihtişamlı merdivenlerini Leonardo da Vinci çizmiştir. Fransızlar şatoyu aynı zamanda Rönesans Şatosu olarak adlandırmaktadır. Şato günümüzde hâlâ Rochefoucauld ailesine aittir ve ailenin son üyeleri şatoyu müze olarak işletmektedir. Siz de yolunuz Bordeaux, Angoulême taraflarına düşerse, kısa bir yolculukla şatoyu ziyaret edebilirsiniz. Şato, Salı hariç her gün saat 10’dan 19’a kadar açık ve ücretler yetişkinler için 10, çocuklar için 5 Euro.

Mehmet Kadir Topal

Başa dön tuşu