Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (17.10.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (17.10.2021)

Lübnan’da Çatışmalar

Şii Müslüman grupların geçen yıl kentin limanında meydana gelen büyük patlamayı araştıran hakime karşı düzenlediği protesto sırasında çıkan silahlı saldırıda yedi kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı.

Lübnan’da perşembe günü başkent Beyrut’ta şiddetli çatışmalarda hayatını kaybedenlerin bazıları için cenaze töreni düzenlendi.

Protestoyu organize eden Hizbullah, göstericilere çatılardan silahlı kişiler tarafından ateş edildiğini söyledi.

Grup suçlamayı reddetmesine rağmen, Hizbullah bir Hıristiyan fraksiyonu suçladı.

Reuters’in bildirdiğine göre, Hizbullah, Beyrut’ta son on yılı aşkın süredir yaşanan en kanlı sokak şiddetinde yedi Şii’nin öldürülmesinden bir gün sonra, bugün bir iç savaşa sürüklenmeyeceğini söyledi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Victoria Nuland Beyrut’ta yaptığı açıklamada, ABD’nin Lübnan ordusuna 67 milyon dolar ek destek sunacağını ve Washington’un 2021’deki toplam desteğini 187 milyon dolara çıkaracağını söyledi.

Avrupa Sınırlarında Afganistanlı Mülteciler

Reuter’in haberine göre, aralarında kadınların, çocukların ve yedi günlük bir bebeğin de bulunduğu yüzlerce Afgan göçmen, Hırvatistan sınırına yakın derme çatma bir çadır kampına yerleşti. Mülteciler geri itme ve sınır dışı edilmelere rağmen Avrupa Birliği’ne yolculuklarına devam etmeye kararlılar.

Batı destekli hükümetin 20 Ağustos’ta İslamcı militan Taliban’a düşmesinden önce kendisini Afganistan’da eski bir NATO sürücüsü olan John olarak tanımlayan bir adam, “Bir daha ülkeme geri dönmek istemiyorum, yedi aylık çocuğuma daha iyi bir yaşam istiyorum.” dedi.

Katar, FIFA ile koordineli olarak, karmaşık müzakerelerin ardından birçok kadın oyuncu da dahil olmak üzere futbol ailesinin yaklaşık 100 üyesini Afganistan’dan tahliye etti.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1447305965938921472?s=20

Geri Gönderilmek İstemeyen Suriyeli Mülteciler

Bu yılın Mart ayında Danimarka hükümeti, Suriye’nin başkenti Şam ve Esad rejiminin kontrolündeki bölgelerin “güvenli” olduğunu ilan ederek, Danimarka’daki yüzlerce Suriyeli mültecinin oturma izinlerini iptal etmesine olanak tanıdı.

Danimarka’daki Suriyeli mülteci ailelerin, Kopenhag’ın Beşar Esad rejimi altında Suriye’yi yeterince güvenli görmeye devam etmesi nedeniyle Suriye’ye geri gönderilme olasılığından kaçmak için Hollanda’ya kaçtıkları bildiriliyor.

Diğer Gelişmeler

Ons Jabeur, Indian Wells yarı finaline ulaştıktan sonra dünya sıralamasında ilk 10’a giren ilk Arap tenisçi olacak. Tunuslu, Estonyalı Anett Kontaveit’i 7-5 6-3 mağlup ederek WTA 1.000 turnuvasının son dördüne ilk kez ulaştı.

İtalya’da bir mahkeme, göçmenleri Akdeniz’de kurtardıktan sonra Libya’ya iade ettiği için bir gemi kaptanına bir yıl hapis cezası verdi.

İtalyan bayraklı Asso 28’in kaptanı, kişiyi insan haklarının risk altında olduğu bir yere göndermeyi yasaklayan uluslararası hukuku ihlal etmekten suçlu bulundu.

Tunus’ta büyük işçi sendikası yeni hükümetin kurulmasını memnuniyetle karşıladı, ancak Başkan Kais Saied’i olağanüstü hal yetkilerinin ne kadar süreyle uygulanacağı konusunda bir zaman sınırı belirlemeye çağırdı. Tunus siyasetinin en güçlü oyuncularından biri olan UGTT, daha önce Bay Saied’in Temmuz ayında yürütme yetkilerinin çoğunu ele geçirmesini kınamıştı.

Kfir Tugayına bağlı ultra-Ortodoks Netzah Yehuda Taburundan dört İsrailli asker, bir Filistinli tutukluyu dövüp cinsel saldırıda bulunmaktan tutuklandı.

Filistin Mahkumlar Derneği (PPS), dün İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 400 Filistinli mahkumun, kendilerine uygulanan cezai önlemleri protesto etmek için açlık grevlerine başladığını söyledi.

Önde gelen Faslı bir akademisyen ve insan hakları savunucusu Maati Monjib, dün kendisine konulan seyahat yasağını protesto etmek için açlık grevi başlattığını duyurdu.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu