Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LI (31.07.2021)

Fransa’nın Nabzı LI (31.07.2021)

Sağlık Kartı uygulaması yasalaştı.

Sağlık Bakanı Olivier Véran, PassSanitaire olarak bilinen sağlık kartı uygulamasının genişletilmesin ve sağlık çalışanları için aşı zorunluluğunu belirleyen yasanın nihai olarak kabul edilmesinden sonra “demokrasi için güzel, virüs için kötü bir akşam” açıklamasını yaptı.

Eğlence, kültür, spor vb. yerlerin girişlerinde getirilen aşı ve sağlık kartı gösterme zorunluluğunun ardından Moselle bölgesinde bulunan Maizières-lès-Metz’deki Walygator parkının girişinde sağlık kartı olmayan bir ziyaretçinin giriş yapabilmek için güvenlik görevlisine fiziksel saldırıda bulunduğu kaydedildi.

Birkaç saat sonra, Moselle valisi paylaştığı kısa bir mesajla, “salgınla mücadele tedbirlerini uygulamaktan sorumlu olanlara yönelik şiddet eylemlerini şiddetle kınıyoruz” dedi.

Restoran sahipleri, Vendée’deki sağlık kartı kontrolleri için gönüllü emeklileri işe almayı düşünüyor. Restoran sahipleri sendikası başkanı Tarek Tarrouche, “Bu yükümlülüğü yerine getirmek için yeterli personelimiz yok” dedi.

İşletmecilere göre kültür mekanlarında da sağlık kartının zorunlu hale getirilmesinden sonra sinemaya katılım %70 oranında düştü. Katılımı arttırmak için sağlık kartı uygulamasını esneterek bazı salon sahipleri daha az katılımla filmleri gösteriyor bazıları ise kapıda hızlı test uygulaması yapıyor.

Bu cumartesi günü ise sağlık kartına karşı olanlar Fransa genelinde eylemlerini sürdürdü.

Cuma günü yayınlanan araştırmaya göre, Covid19’a karşı aşılanmamış kişiler, yoğun bakım da dahil olmak üzere Fransa’da hastaneye kaldırılan hastaların yaklaşık %85’ini ve virüse bağlı ölümlerin %78’ini temsil ediyor.

Son olarak Fransa halkının %50’si tamamen aşılandı.

Çocuklu aileler ve refakatsiz küçükler de dahil olmak üzere 400 göçmen ve kayıtsız kişiler Paris’teki Place des Vosges meydanına kamp kurdu. Ertesi gün ise polis kontrolünde alan boşaltıldı. Göçmenlerle dayanışma dernekleri devletten onurlu manada barındırma çözümleri bekliyor.

https://twitter.com/N24France/status/1420719095700459524?s=20

İskan Bakanı Emmanuelle Wargon bu yıl için  “İlk kez Paris sokaklarında daha az evsiz vardı” açıklamasını yaptı.

Fransız Polinezyası ve Nükleer

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransa’ya bağlı bir Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyesi bölge olan Fransız Polinezyası’na yaptığı ziyarette Fransa’nın 1966-96’da yıllarında bölgede nükleer testler yaptığı için Fransız Polinezyası’na borçlu olduğunu söyledi ama özür dilemedi.

Araştırmacılar, Fransa’nın etkileri örtbas ettiğini ve 100.000’den fazla insanın, yani o sırada neredeyse tüm nüfusun bu denemelerden etkilendiğini söylüyor. Bugüne kadar ise sadece 63 kişi tazminat aldı.

Diğer Gelişmeler

Bugün itibariyle Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda Fransa, madalya sıralamasında 10. Sırada yer alıyor.

Her 4 Fransız’dan biri (%28) otoyolda arabalarının camından çöplerini attığını itiraf ediyor.

Emmanuel Macron, kendisini Hitler olarak gösteren, üzerinde “İtaat et aşını ol” yazan posterlerin arkasındaki kişi hakkında şikâyette bulundu. Sosyal medyada ise Macron’un Charlie Hebdo karikatürlerini desteklemesi nedeniyle eleştiriler yapıldı.

Başbakan Jean Castex, Emmanuel Macron’un beş yıllık görev süresi boyunca 10.000 polis ve jandarma personeli alınacağı vaadinin gerçekleşeceğini söyledi. Bu kapmsamda İçişleri Bakanlığı bütçesi 2022’de 900 milyon avronun üzerinde artacak.

Nice’in mimari mirasını korumak ve geliştirmekti amacıyla Nice şehri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

www.cnews.fr

www.leparisien.fr

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu