Politika-Tarih

Fransa Calais’de Sığınma Başvurusunda Bulunma

Bu bir çeviri yazısıdır. Yazıya orijinal dilinde buradan ulaşabilirsiniz.

Calais’de en az 1.500 göçmen yaşıyor. Birçoğu Birleşik Krallık’a ulaşmayı ummuştu, ancak Birleşik Krallık-Ruanda antlaşmasından bu yana, daha fazla kişi Fransa’da iltica başvurusunda bulunma hakkında bilgi edinmek istiyor.

İngiltere ile Ruanda arasında, İngiltere’nin sığınmacıları işleme alınmak üzere Ruanda’ya göndermesini sağlayan antlaşma imzalandığından beri giderek daha fazla göçmen Fransa’ya nasıl sığınacaklarını soruyor. InfoMigrants, Kuzey Fransa’da Calais bölgesinde kalanlar için sığınma sürecinin nasıl işlediğini açıklıyor.

Fransa’daki sığınmacıların çoğu Paris’te başvuruda bulunuyor. Ancak Kuzey Fransa’dan da talepte bulunmanız mümkün. Calais’de iseniz ve bunu yapmak istiyorsanız, idari sürecin Calais’in kendisinde değil, bölgesel başkent Lille’de süreceğini bilmelisiniz. Calais’de sığınma talebinde bulunmanın iki yolu vardır.

1- Lille’deki Coallia platformu aracılığıyla sığınma talebinde bulunma

Coallia Nedir ?

*Coallia, 1962 yılında kurulmuş bir dernektir. Web sitesine göre, Fransa’daki Afrikalı ve Kuzey Afrikalı işçilere teknik eğitim verilmesine yardımcı olmak için kurulmuştur. Göçmen işçilere, kendi ülkelerine geri götürülebilecekleri ve orada iş bulmalarına izin verecek çıraklık kursları sundu. Ancak daha sonra işçiler Fransa’da kaldı ve kalacak yer bulunması gerekiyordu. Böylece dernek, insanların kalabileceği konaklama salonları açmaya başladı.

Yetmişli yıllarda dernek, Vietnam ve Kamboçya’daki savaşlardan kaçan Güneydoğu Asyalı mültecilere yardım sunarak erişimini genişletti. Bu, derneğin savaştan kaçan sığınmacılara ve mültecilere yardım etmeye başladığı andır.

Seksenlerde dernek daha da çeşitlendi, çeşitli savunmasız gruplara, işi olmayan veya belki de evsizlere kapılarını açtı. Konaklama bulmalarına ve sosyal dokuya yeniden entegre olmalarına yardımcı oldu.

Doksanlı yıllarda dernek; fiziksel ve zihinsel engelliler ve desteğe ihtiyacı olan yaşlılarla çalışmaya başladı.

2020 itibarıyla dernek, 4.000’den fazla kişiyi istihdam ediyor ve 44 farklı Fransız idari bölgesinde veya bölümünde 760 kuruluş ve hizmet işletiyor.

Coallia’da sığınma talep etme süreci

Coallia’nın sığınma talebinde bulunmanıza yardımcı olmasını istiyorsanız, web sitelerinden bir randevu almanız gerekir. Hizmetlerinden biri, isimleri, uyrukları ve aile durumları ile potansiyel sığınmacılar için bir ön kayıt hizmeti sunmaktadır.

Coallia, göçmenlerin iltica yolculuklarını da kayıt altına alıyor. Kişinin Fransa’ya nasıl girdiğini ve başka bir Avrupa ülkesinde sığınma talebinde bulunup bulunmadığını kaydediyor.

Pazartesi ve cuma günleri arasında saat 12’den itibaren +33 3 28 55 12 43 numaralı telefonu arayarak randevu alabilirsiniz. Ayrıca doğrudan Lille’deki, 12, rue de Cannes’daki ofislerine de gidebilirsiniz. Onlarla Fransızca veya İngilizce iletişim kurabilmeniz gerekiyor ve randevu almadan önce onlarca kez aramanız gerekebilir, bu yüzden ısrarcı olun.

Kaydolduktan sonra, ertesi sabah Lille’deki Valiliğe (Polis Merkezi) götürebileceğiniz bir bilet verilecektir.

Valilikte özel iltica odasındaki görüşme sırasında memurlar parmak izlerinizi alacaktır. Ardından idari prosedürünüz süresince hangi dilde iletişim kurmak istediğinizi  seçebilirsiniz. Normalde bu ya ana diliniz ya da kendinizi tamamen rahat hissettiğiniz başka bir dil olacaktır. Parmak izlerinizi verdikten sonra iltica başvurusunda bulunduğunuzu onaylayan Fransızca “un récépissé” adlı bir belge alacaksınız. Belgenizde standart rotayı mı, hızlı bir sığınma sürecini mi takip ettiğinizi veya Dublin anlaşmasına tabi olup olmadığınızı yazacaklar. Hangi rotanın gönderileceğini parmak izleriniz belirleyecektir. Bu örneğin başka bir Avrupa ülkesinde parmak izlerinizin alınıp alınmadığına bağlı olacaktır.

Dublin sürecine tabi olmayanlardan (iltica talebinde bulunanların AB’ye ilk giriş yaptıkları ülkeye geri gönderilebileceği ve orada sığınma talebinde bulunabileceği), Fransa Mülteciler ve Vatansızlar Ofisinde bir dosya doldurmaları istenecektir ( OFPRA – L’Office francais de réfugiés et des apatrides). Belgeyi Préfecture’deki toplantınızdan sonraki 21 gün içinde doldurmanız gerekmektedir. Belgenizi sunduktan sonra bir duruşma için beklemeniz gerekir. Mülakat çok uzun olabilir, bazen bir yıl sonra gelebilir. Daha sonra Fransa’nın başkenti Paris’teki OFPRA ofisine davet edileceksiniz.

Dosyanızın işlenmesini ve OFPRA ofisindeki randevunuzu beklerken Coallia, sığınmacılar için ilk karşılama merkezlerinden birinde veya SPADA’da (Structure de premier accueil des demandeurs d’asile) konaklama bulmanıza yardımcı olacaktır.

2) Kuzey Fransa’daki CAES aracılığıyla sığınma talebinde bulunmak

Kuzey Fransa’da devlet tarafından işletilen iki konaklama merkezinden biri aracılığıyla da sığınma başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunlar CAES (Centre d’accueil et d’examen des status – Karşılama ve sığınma statülerini inceleme merkezleri) olarak bilinir. Burada, sosyal hizmet uzmanları süreç boyunca size yardımcı olacaktır.

Bu merkezlerden birinde, sürece fiilen başlamanıza gerek kalmadan 30 güne kadar kalabilirsiniz. Ancak orada daha uzun süre kalmak istiyorsanız, sığınma talep etme sürecini başlatmak zorundasınız.

Bilmeniz gerekenler: Dublin prosedürüne tabi olabilecek kişiler bu merkezden sınır dışı edilebilir ve girdikleri ilk AB devletine geri gönderilebilirler. Polis, Dublin prosedürüne tabi olduğuna inandığı bir kişiyi, CAES tarafından kendilerine tahsis edilen ikametgahında bile yakalama ve gönderme hakkına sahiptir.

İltica talebiniz reddedilirse haklarınız şunlardır:

CNDA’dan (Cour nationale du droit d’asile – İltica hakkı için ulusal mahkemeler) temyiz talebinde bulunarak karara itiraz edebilirsiniz. Ret kararınızı aldıktan sonra bir ay içinde bu itiraz için başvurmalısınız. Denizaşırı Fransız topraklarında yaşıyorsanız, temyiz sürecine başvurmak için iki ayınız vardır.

Bir ay içinde itiraz başvurusunda bulunmazsanız, itirazınız CNDA tarafından otomatik olarak reddedilecek ve sığınma talebiniz reddedilecektir. Bu durumda sığınmacılara tanınan ilgili hakları da kaybedersiniz. Daha sonra, valilikten OQTF (Quitter le territoire francais Sınır Dışı Etme Kararı) olarak adlandırılan, ülkeyi terk etmeniz için bir bildirim alabilirsiniz.

Reddedilen bir sığınmacı isterse, CNDA’ya mali adli yardım başvurusunda bulunabilir. Ancak bu başvuru, ilk talebin reddedilmesinden sonraki iki hafta içinde yapılmalıdır. Temyiz başvurusu için son tarih, başvuran için bir avukat bulunurken geçici olarak askıya alınır. Bu avukata devlet tarafından ödeme yapılacak ve davayı hazırlayacak ve duruşmada sığınmacıyı mahkemede savunacaktır.

Temyiz sürecinden geçerken, sığınmacılara tanınan tüm haklara sahip olacaksınız. Sağlık sigortanızı PUMA (Protection Universelle Maladie), sığınmacılar için bir karşılama merkezinde (CADA) ve sığınmacı ödeneğinizi (ADA) almaya devam edeceksiniz.

CNDA, OFPRA’nın kararını onaylarsa, şunları yapabilirsiniz:

Reddedilen kişiler, kararın size bildirildiği andan itibaren en fazla bir aya kadar konaklama yerlerinde kalabilirler. Bu ay boyunca, ya OFIL görevlileri aracılığıyla ya da kaldığınız merkezde menşe ülkenize gönüllü dönüş için başvurabilirsiniz.

Fransa’da çalışma hakkınızı kaybedersiniz ve valilikten 30 gün içinde ülkeyi terk etmenizi söyleyen bir OQTF alabilirsiniz.

30 günlük bu süre boyunca, çeşitli nedenlerle Fransa’da sürenin uzatılmasını isteme hakkınız vardır. Bu, Fransa’da geçirdiğiniz zaman veya çocuklarınızın Fransa’da okula gitmesi veya tıbbi nedenler olabilir.

Ancak sistemi dolandırdığınız veya suç işlediğiniz tespit edilirse veya ülkeyi terk etmemenizden korkarlarsa 30 günlük ek süre de düşürülebilir ve “gecikmeden ülkeyi terk etmeniz” istenebilir.

OQTF’ye, onu bir idari mahkeme önünde tebliğ aldıktan sonraki 30 gün içinde itiraz edebilirsiniz.

Oturma izni için başvurabilirsiniz. Sağlık hizmeti almak için oturma iznine ihtiyacınız varsa, talebiniz kabul edilirse size bir yıllık oturma izni verilir.

CNDA’nın sığınma sürecine saygı göstermediğini düşünüyorsanız, reddedilen kişi davasını Danıştay’a (Conseil d’Etat) götürebilir ve reddini tebliğ aldıktan sonraki iki ay içinde Yargıtay’da temyiz talebinde bulunabilir.

Bu adım için bir avukata ihtiyacınız olacak ve bu adımı atmak aleyhinize olan diğer prosedürleri, örneğin ülkeyi terk etme zorunluluğunu (OQTF) askıya almayacaktır. Danıştay bir daha davanızın bütününe bakmayacak, ancak usul kurallarına uyulup uyulmadığını kontrol edecektir. Bu çok uzun bir süreçtir ve başarı nadirdir.

CNDA kararı, menşe ülkenizde ortaya çıkan yeni olaylar- örneğin savaş, huzursuzluk, siyasi liderlik değişikliği- sizi belki bir kez daha savunmasız hale getirmeden önce verilmişse, bu, dosyanızın yeniden açılmasını haklı çıkarabilir. Bu durumda, kişi OFPRA’dan dosyasını yeniden açmasını ve sığınma talebini yeniden değerlendirmesini isteyebilir.

Haklar açısından: Sığınma talebi reddedilen bir kişi, sığınmacı olarak kendisine verilen tüm konaklama ve oturma izni haklarını kaybeder. CNDA’dan kesin bir ret alındıktan bir ay sonra sığınmacı ödeneğini (ADA) da kaybedecektir Reddedilmenizi takip eden dört yıla kadar tıbbi yardım alma hakkınız devam edecektir.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu