Politika-Tarih

Anne Hidalgo Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Anne Hidalgo Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Paris belediye başkanı Anne Hidalgo‘nun Sosyalist Parti üyeleri tarafından %72’den fazla oy alarak 2022 başkanlık seçimlerine aday gösterildi.

Gençliği ve çalışmaları

Bugün 62 yaşında olan Ana Hidalgo, daha çok bilinen adıyla Anne Hidalgo, 1959 yılında İspanya’nın San Fernando kentinde doğdu. 2 yaşında Fransa’ya geldi ve Lyon’un bir semtinde büyüdü. 14 yaşında Fransız vatandaşlığına geçti. Babası bir elektrikçi ve sendikacıdır. Annesi terzidir.
İş sosyolojisi alanında yüksek lisans derecesinin ardından, sosyal ve sendika hukuku alanında derinleşti ve daha sonrasında iş teftiş alanında uzmanlığını aldı.

Siyasi kariyeri

Anne Hidalgo kariyerine iş müfettişi olarak başladı. Daha sonra Lionel Jospin hükümetinde bakanlık danışmanı oldu. Paris belediye başkanı Bertrand Delanoë yakınlığı sayesinde, 2014’te belediye başkanı olmadan önce başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Daha sonrasında 2014’te Paris’in ilk kadın belediye başkanı oldu. 2020’de Covid-19 salgınının ortasında yeniden seçildi.
Sosyalist Parti militanları tarafından 14 Ekim’de 2022 cumhurbaşkanlığına adaylığı sürpriz olmadı.

Kişisel hayatı ve ailesi

Anne Hidalgo halen İspanyol ve Fransız vatandaşlığına sahip. 2014’ten beri bir politeknikçi ve politikacı olanJean-Marc Germain ile evli.

Anne Hidalgo’nun üç çocuğu var (ikisi önceki evliliğinden olmak üzere). En küçük oğlu Arthur, “çevresel nedenler ve mevcut ekolojik sorunlar hakkında halkı bilinçlendirmek” için Côte-d’Or’dan Seine-Maritime’ye kadar Seine Nehri’ni yüzdü.

Güçlü önerileri

Aday Hidalgo’nun tekliflerinin çoğu, çalışma sorununa dayanmaktadır. Anne Hidalgo’nun ilk büyük kampanya önerisi, öğretmenler için büyük bir maaş artışıydı.
Ayrıca asgari ücret zammının %10’dan %15’e çıkarılmasını teklif ediyor ve beş yıl içinde kadın ve erkeklere eşit ücret sağlanması için bir yasa çağrısında bulunuyor. Ayrıca çalışma süresi sorununu gündeme getirmek istiyor ve emeklilik yaşını 62’e sabitlemeyi vaat ediyor.
Ayrıca, oy hakkının 16 yaşına indirilmesini öneriyor ve bir iklim ISF’si(vergi) kurmak istiyor.

Başkan olursa…

Fransa’da bu pozisyonu elinde tutan ilk kadın olacak. Ayrıca, Élysée’ye seçilmeden önce Paris belediye başkanı Jacques Chirac’ın izinden gidecek.
Başkan olursa, François Hollande’ın ayrılmasından beş yıl sonra ve PS’nin 2017’de aldığı %6,4’lük puandan sonra sosyalist partinin iktidara geri döneceğine işaret edecek.

Tarık Aslanhan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu