Politika-Tarih

Emmanuel Macron Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Emmanuel Macron Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

21 Aralık 1977’de Amiens’te tıpçı bir anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Emmanuel Macron, Sciences Po’dan mezun olmasını sağlayan parlak bir okul eğitimi aldı. 2002’de, Léopold Sédar Senghor sınıfına katılmasıyla ENA’nın prestijli kapısından giren Macron, 2005 yılında mezun olduktan sonra profesyonel kariyerine Inspection des Finances’te başlar. Hızlı bir yükselişten sonra, kendisini Genel Müfettişlik başkanlığında bulur.

2008 yılı, Emmanuel Macron için çok önemli bir yıldır. Henüz daha 30 yaşındayken Banque Rothschild tarafından işe alınır ​​ve sadece iki yıl sonra eş yöneticisi olur. Emmanuel Macron‘un kariyeri, sık sık kilometre taşlarıyla işaretlenmiş olduğundan, kariyerinde 2012’de yeni bir dönüm noktası olması şaşırtmaz. François Hollande, Emmanuel Macron’a cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcılığı görevini teklif eder.

Macron bu görevi kabul eder ve daha sonra 2014’te yeni bir göreve nail olan Emmanuel Macron, Valls hükümetinde Ekonomi ve Maliye Bakanı olur.

30 Ağustos 2016’da bakanlık görevinden istifa ettikten sonra. Kasım 2016’da cumhurbaşkanlığı seçimine aday olduğunu açıklar. 23 Nisan 2017’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 24 oyla birinci olur ve ikinci tura kalır. 7 Mayıs 2017’de oyların %66’sından fazlasını alarak Cumhurbaşkanı seçilir ve böylece 5. Cumhuriyet’in en genç Fransız Cumhurbaşkanı olur.

2022 seçimlerinde mart ayının başında ikinci dönem cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklar. Rusya’nın Ukrayna işgali sebebiyle bütün takvimi alt üst olan cumhurbaşkanını zor bir seçim beklediği herkesin diline yerleşti.

İlk döneminde tamamen talihsizliğinden ötürü çok fazla krizle başa çıkmak zorunda kalan Macron, çoğu kararında ve kriz yönetiminde tepki toplar.

Adaylığını son güne bir gün kala bir mektupla açıklayan Macron, Mektubunda “Demokrasilerimize yönelik tehditler, artan eşitsizlikler, iklim değişikliği, demografik geçiş ve teknolojik dönüşümlere” dikkat çeker.

Macron, ne olursa olsun Fransa’da seçimin en güçlü adayı olarak gözükmedir.

Tarık Aslanhan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu