Politika-Tarih

Fransa’da Milletvekili Seçimleri

Fransa, yakın zamanda gerçekleştirilen ve Macron’un kazandığı başkanlık seçimlerinden sonra şimdi de milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. İki turdan oluşacak seçimlerin ilk turu 12 Haziran, ikinci turu ise 19 Haziran’da gerçekleşecek.

Oy Kullanma ve Seçim Sistemi

Milletvekili seçimlerinde genel doğrudan oy kullanılır. Seçimden bir gün önce 18 yaşını doldurmuş, yasal ve hukuki sorumlulukları sağlayabilen her Fransız vatandaşı oy kullanabilmektedir. Bir milletvekili ortalama olarak 125.000 kişiden oluşan bir seçmen çevresini temsil eder. Eğer bir bölgede adaylardan bir tanesi, ilk turda oyların büyük çoğunluğunu kazanmışsa direkt olarak milletvekili seçilir. Aksi durumda en çok oyu alan iki aday, ikinci turda, tıpkı başkanlık seçimlerinde olduğu gibi, yarışırlar. Milletvekili seçimlerinde, başkanlık seçimlerinden farklı olarak üç ve dört aday da yarışabiliyor. Bunun için adayların oyların %12,5’tan fazlasını alması gerekiyor.

Meclis ve Senato

Fransa’da yasama aygıtı meclis ve senato olmak üzere iki gruptan oluşuyor. Meclisteki milletvekilleri halk tarafından doğrudan seçilirken, senato üyeleri “büyük seçiciler” olarak adlandırılan milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, bölgesel ve genel konsey üyeleri tarafından seçilmektedir.

Milletvekilleri beş yıllık görev süresine sahipken senatörlerin görev süresi altı yıldır.

577 milletvekiline karşılık 346 senatör bulunmaktadır.

Meclis başkan tarafından feshedilebilirken senato edilememektedir.

Milletvekilleri ve senatörler, hükümet tarafından yapılan yasaları oylarlar. Aynı zamanda milletvekilleri kendileri de yasa hazırlayabilirler. Bir yasanın geçmesi için, yasanın meclis ve senato tarafından kabul edilmesi gerekir. Anlaşmazlık durumunda karar yetkisi mecliste bulunmaktadır. Yasanın meclisin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Bu da 577 milletvekilinden 289’unun bir yasa için olumlu görüş bildirmesi anlamına gelmektedir. Bu sebeple, meclisteki çoğunluk büyük önem arz etmektedir. Şimdiye kadar başkan Macron mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaktaydı fakat yeni kurulan koalisyonlarla bu durumun değişmesi mümkün gibi gözüküyor. Seçime kadar sizlerle olacak diğer yazılarımızda mecliste bulunacak grupları ele alacağız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu