Politika-Tarih

TotalEnergies’in Çevre Skandalı

Total adıyla bilinen Fransız şirketi TotalEnergies, Dünya iklimini tehdit eden bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. 

Koruma altındaki bir park tehlike altında

TotalEnergies, Uganda’da 400 yeni petrol rezervi açmayı arzu ediyor. Bu petrol rezervlerinin bazıları koruma altındaki bir doğal parkın içinde bulunuyor.

Petrol boru hattı 

TotalEnergies, bu petrolü denize taşımak için Uganda ve Tanzanya üzerinden yaklaşık 1.500 km boyunca 50 dereceye kadar ısıtılmış bir petrol boru hattı inşa etmek istiyor. Bu hat dünyanın da en büyüğü konumuna gelecek.

Çevre katili

Bu proje çevre katili olmakla suçlanıyor. Bu projenin iklim değişikliğine neden olacağı öngörülüyor. Zaten Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna ve bir grup Birleşmiş Milletler uzmanına göre iklim için petrol kullanımında ciddi bir azalma için çağrıda bulunuluyor.

34 milyar ton karbondioksit

Eğer proje gerçekleşirse her sene 34 milyar ton karbondioksit gaz salınımı söz konusu olacak, bu gaz da iklim değişikliğine neden olacak. Bahsedilen gaz salınımı Fransa’nın yıllık gaz salınımı toplamının %10’una ve Uganda’nın yıllık gaz salınımının 6 katına denk geliyor.

Sosyal problem

Bu proje aynı zamanda sosyal bakımdan bir topluma zarar verecek. Derneklerin araştırmalarına göre 100 binden fazla kişi evlerinden olacak. Aynı zamanda herhangi bir kaçak durumu veya başka bir problemde 40 milyon kişinin içme suyu tedarikini sağlayan Victoria Gölü tehlike altında olacak. 

Macron’a tepki

9 Mayıs’ta 2 çevreci militan Avrupa Parlementosunda Fransa’nın bu projeyi desteklediğini söyleyerek Emmanuel Macron’u köşeye sıkıştırdı. 

Herkesin parmağı var 

Eğer Fransız devleti bu proje için TotalEnergies’e hiç para ödemediyse, projenin gerçekleşmesine yönelik protestolara asla bu ölçüde sessiz kalmazdı. Aynı zamanda derneklerin ve aktivistlerin açıkladığına göre, bu proje birçok banka kuruluşu tarafından finanse edilecek. Bunların arasında en büyük Fransız bankaları mevcut: BNP Paribas, Crédit Agricole ve Société Général. Bu bankalar, TotalEnergies’e toplamda 8 milyar euro kredi vermiş.

Büyük çağrı

Yarın bir sürü kâr amacı gütmeyen dernek ve kuruluş, TotalEnergies’in bu projeden vazgeçmesi için merkez binasını bloke edecek. 

Tarık ASLANHAN

*Görsel, TotalEnergies tarafından 02/01/2022 tarihinde resmi Instagram hesaplarında paylaşılmıştır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu