Politika-Tarih

Macron ve Le Pen’in Seçim Programlarının Karşılaştırılması

Avrupa

Le Pen 2017 ve 2012 aksine artık Avrupa Birliği’nden çıkmak istemiyor fakat her zamanki gibi Avrupa karşıtı Avrupa anlaşmasının tekrardan incelenmesi taraftarı. Özellikle Fransa hukukunun Avrupa hukukunun önüne geçmesini seçim programında detaylıca yer verdi.

Buna karşın Macron Avrupa ile dayanışmanın arttırılması ve ileri Avrupacılığı savunuyor. Özellikle çevre, ekonomi, savunma ve enerji alanında ortaklıkların geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Avrupa’nın dünya sorunlarına çözümde en önemli kurum olduğuna inanıyor.

Uluslararası Alan

Le Pen, Ukrayna savaşı biterse Rusya ile müttefik olmak istiyor. Rusya’ya gaz ve petrol ambargosuna karşı olan Le Pen alım gücünü bu ambargo ile yok edileceğini iddaa ediyor. Nato’nun boyunduruğu altından da çıkmak istiyor.

Buna karşın Macron Rusya’ya uygulanan eylemleri devam ettirme ve Ukrayna’ya silah sağlama taraftarı. Ukrayna’nın NATO parçası olmasını istiyor. Aynı zamanda Avrupa ile olan bağların güçlendirmesi taraftarı.

Emeklilik Yaşı

62 olan emeklilik yaşına dokunmak istemeyen Le Pen 40 senelik emeklilik primini ödeyen ve çalışmaya erken başlayan vatandaşların da daha erken emekli olacağını söyledi.

Buna karşın Macron hep gündeminde olan emeklilik yaşını, yukarı çekmeye çalışacak. Kademeli bir şekilde arttırmayı uygun gören mevcut Fransa başkanı eğer çok fazla tepki gelirse 64 yaşına indireceğini söyledi.

Alım gücü

Le Pen şirketlere maaşları arttırması için yüzde 10’a kadar sosyal vergilerden muaf tutulacağını söyledi. Gaz ve benzinin üstündeki %20’lik vergi %5.5 a çekilecek.

Macron seçilirse şirketlerin 6 bin euroya kadar vereceği primden vergi almayacağını açıkladı.

Göçmenlik

Aşırı sağcı aday Le Pen göçmen akımlarını büyük ölçüde önlemek için referanduma gideceğini söyledi. 1 sene boyunca çalışmayan göçmenleri sınır dışı edeceğini ve yabancı ailelerin çocuklarına doğuştan gelen vatandaşlık hakkını kaldıracağını söyledi

Fransa’nın mevcut başkanı Macron ise Fransa’da şu an bulunan göçmenlerin haklarına dokunmayacağını fakat göçmenliğe karşı önlem alıcağını bunun içinde sınırları kontrol altına alıcağını ve uzun süreli vizeler içinde kondisyon getireceğini söyledi.

Toplum

Ötanaziye karşı olan Le Pen aynı zamanda intihar gibi durumları önlemek için önlemler alacağını söyledi. Kamu kurumlarında başörtüsü yasağı getireceğini de vurguladı.

Buna karşın Macron kadınları özgür bırakmak gerektiğini ne giymelerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyledi. Ötanazi için ötanaziye karşı olmadığını halkın takdirine bırakmak gerektiğini ve bu konunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Kurumlar

Bazı yasalarda toplumun karar vermesi için referandum uygulaması olması gerektiğini savunan Le Pen vatandaşları karar alma süreçlerine daha fazla dahil etmek ve parlamentoyu pas geçmek isteyecek. Bu manevra, göçmenlik gibi bazı yasalar için anayasal sorunlar oluşturabilir.

Marine Le Pen gibi Macron da cumhurbaşkanlığı için 7 senelik başkanlık dönemine geri dönmek istiyor. Fakat Le Pen’in tersine bir dönem daha uzatmak ve bunu yarı dönem yapmak istiyor.

Çevre

Le Pen seçilirse enerji bağımsızlığı için nükleer enerjiye öncelik verilecek. 6 yeni jenerasyon nükleer santral inşa edilecek. Rüzgar panelleri ortadan kaldırılacak.

Macron 2. döneminin odak noktasına çevreyi almak istiyor. Yenilebilir enerjiyi arttırmak istiyor ve senede 700 bin daire yenilemek istiyor. Başbakanını ise tamamen bu görevde odaklanacağını söylüyor.

Gençlik

Le Pen 30 yaş altındaki gençlerin maaşlarından vergiyi kaldıracağını ve 30 yaş altındaki genç girişimcilere vergi muafiyeti sözü verdi aynı zamanda yoğun olmayan zamanlarda 25 yaş altı gençlere tren yolcuklarının ücretsiz olacağını söyledi.

Macron’un gençlik planı: Öğrenci olmayan ve çalışmayan gençlere 500 euroya kadar ekonomik yardım sözü veren Macron tek şartın haftada 15 ve 20 saatlik bir formasyon alıyor olmak olduğunu belirtti.

Tarık Aslanhan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu