Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (31.05.2020)

Bein Sport mu BeoutQ mu ?

Dünya Ticaret Örgütü, Suudi Arabistan’ı hem komşusu hem de düşmanı olan Katar’ın BeIN Sports kanalına karşı korsan faaliyetler bulunduğu için suçluyor. Bilindiği üzere Veliaht Prens Bin Salman (kısaca MBS) spor diplomasisini geliştirmek istiyor. Bu kapsamda Katarlıların elinde olan Paris Saint Germain, Birleşik Arap Emirlikleri’nin elinde olan Manchester City’ye karşılık İngiliz kulübü Newcastle’ı satın almak istiyor.

Dünya Ticaret Örgütü aslında, tüm dünyanın ve Ortadoğu’nun bildiği bir gerçeği raporlamış oldu. Bu rapor, Suudi Arabistan’ı, BeIN Sports’un tüm spor kanallarını yayınlayan korsan kanalı BeoutQ’nun arkasında olduğu için suçluyor. Öte yandan sadece Katar’ın sahip olduğu BeIN değil, Suudi Arabistan’ın bu korsan kanalı İngiltere ligini paralı bir şekilde yayınlayan Sky ve BT Sport gibi kanalları da etkiliyor.

Filistin İnsan Hakları Merkezi (PCHR), işgal altındaki Filistin topraklarında yalnızca bir hafta içinde İsrail işgal güçleri ve yerleşimcileri tarafından uygulanan yüzden fazla uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini belgeledi. Bununla birlikte, İsrail işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimleri ve ilgili altyapıyı genişletmeye devam etti. Son olarak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria alanının %30’unu ilhak edeceğini duyurdu.

Amerika’yı ve tüm dünyayı sarsan George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinden 5 gün sonra, İsrail polisi Doğu Kudüs’te yanlışlıkla tabanca ile silahlandığını düşündükleri özel ihtiyaçları olan bir Filistinliyi vurdu ve Eyad Hallak isimli genç hayatını kaybetti.

İran’da korona virüsün 2. dalga tehlikesi konuşuluyor. İranlı yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, kısıtlamaların hafifletilmesinden ötürü yeni vakaların arttığını belirtti. Bir gün içerisinde 2.819 vakaya rastlanılan İran’da toplam vaka sayısı 146,668 ‘a yükseldi.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, dijital ekonominin ülkenin gelişimi için önemini vurgulayarak dijital ekonomiye yatırım yapmanın geleneksel ekonomiye göre daha güvenilir ve daha ucuz olduğuna dair bir açıklamada bulundu.

Bununla birlikte benzin ve petrol ürünleri taşıyan üçüncü İran petrol tankeri, ABD’nin teslimatı önleme tehditlerine rağmen salı günü Venezuela’ya güvenli bir şekilde geldi.

Filistinli Meet Neveen isimli sanatçı evde geçirdiği 2 haftalık karantina sürecinde çocuklara yönelik korona virüs ile nasıl mücadele edilir temalı eğitici görsellerle karikatürler hazırladı. (haftanın videosu)

Sudan medyası, tutuklu eski cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in koronavirüs testine girmeyi reddettiğini açıkladı.

Yüzlerce Tunuslu en az yedi şehirde iş talep etmek için protesto gösterilerinde bulundu. Güneydeki Gafsa kentinde bir tanık, yüzlerce üniversite mezununun eyalet merkezinin önünde toplandığını ve “işlere ihtiyacımız var” gibi sloganlar attığını söyledi. Arap Baharının ilk çıktığı ülke olan Tunus’ta resmi işsizlik oranı% 15,3’tür.

Öte yandan bayramın ilk gününde Tunus yerel basınında çıkan haberlere göre, toksik alkol içtikten sonra yedi kişi hayatını kaybetti ve 50’den fazla kişi hastaneye kaldırıldı.

Virüs nedeniyle uluslararası kurumlarda finansal problemler yaşıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, Yemen’deki 25.000 ailenin gelecek ay itibarıyla finansman yetersizliği nedeniyle kurumdan artık yardım almayacağını söyledi.

2020 yılının başından itibaren DAEŞ militanları Irak’ta birçok farklı saldırılarda bulunmuştu. Irak Başbakanı Mustafa Al-Kazemi’nin askeri sözcüsü olan Tuğgeneral Yahya Rasoul ise yok edilen DAEŞ militanlarının artık Irak için bir tehdit oluşturmadığını vurgulayarak DAEŞ’in Irak’ta artık herhangi bir alan kontrol edemediğini ve Irak topraklarında DAEŞ’i barındırmayacaklarını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın film önerisi Barakah Meets Barakah
Suudi Arabistan’ın katı toplumsal kurallarının ortasında modern bir aşk hikayesi

Haftanın şarkısı Skhoon Lala

Kaynakça

www.ouest-france.fr/monde/proche-orient/

www.al-monitor.com/pulse/home.html

www.middleeasteye.net/fr

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu