CultureDünyadanEn FrançaisGastronomiYaşam

Eşsiz Fransız Mutfağı – 3. Bölüm

Eşsiz Fransız Mutfağı – 3. Bölüm

Serimin bu bölümünde oldukça zengin bir ana yemek çeşitliliğine sahip olan Fransız mutfağının lezzetlerini birlikte inceleyeceğiz.

Ratatouille, aynı adda var olan animasyon filmi yayınlandığı zamanda dünyanın ilgisini çeken Fransızların popüler vejetaryen yemeklerinden biridir. Ratatouille, sebzelerin (kabak, patlıcan, patates); soğan, sarımsak, domates ve baharatlarla zeytinyağında yumuşayana veya hafif kızarana kadar pişirilmesiyle oluşur, kekik ve fesleğen ile tamamlanarak servis edilir.

Boeuf Bourguignon, Fransa’nın en çok bilinen ve en çok yapılan geleneksel Fransız yemeklerindendir. Ünlü et yemeklerinden olan Boeuf bourguignon, etin kırmızı şarap ve et suyu ile kısık ateşte pişirilmesi ile yapılmaktadır. Ayrıca ete sarımsak, soğan, mantar,havuç ve diğer taze bitkiler eklenerek lezzetlendirilmektedir.

Ördek Konfi (Confit De Canard), Fransız mutfağının en klasik yemeklerinden biridir.Yemeğin kendi yağında, kısık ateşte, yavaş yavaş, uzunca pişirilmesine konfi (confit) tekniği adı verilmiştir. 2 gün marine edilerek dinlendirilen ördek butları konfi yapıldıktan sonra genellikle patates türevleri ile servis edilmektedir.

Kırmızı Şarapta Pişmiş Horoz Yahnisi (Coq Au Vin), horoz eti ve sebzeler sotelendikten sonra kırmızı ya da beyaz şarapta yaklaşık iki saat boyunca pişirilip ardından hazırlanan özel sosla beraber horoz eti daha lezzetli hale getirilmektedir. Genellikle diğer yemeklerde de olduğu gibi haşlanmış patatesle servis edilmektedir.

Şatobiryan (Châteaubriand), dana bonfilenin en yumuşak kısmı kullanılarak hazırlanmaktadır. Büyük parça et dilimleri terbiye edildikten sonra ızgarada pişirilmektedir. Şatobiryan genellikle dilimli halde, yanında patates kızartması ve Béarnaise sos (tereyağ, yumurta sarısı, sirke ile hazırlanan ve bazen beyaz şarap eklenen bir sos çeşidi) eşliğinde servis ediliyor.

Bouillabaisse, Fransa’nın liman kentinden çıkmış geleneksel bir balık güvecidir. İçinde Akdeniz balıkları, midye, karides, kalamar gibi deniz mahsülleri, yabani otlar, safran, rezene ve portakal kabuğu rendesi olan sulu bir ana yemektir.

Sole Meunière, Fransa’da her restoranın menüsünde bulabileceğiniz, çok klasik bir seçenektir. Genellikle levrekten çıkarılan filetonun una bulanıp tereyağında pişirilmesidir. Limon ve maydanoz eşliğinde servis edilmektedir.

Tavuk ciğeri(Foies de volaille)’ de Fransız mutfağının ünlü yemeklerinden biridir. Tavuk ciğerleri, süt ve tuzda yaklaşık bir gece bekletildikten sonra karamelize soğan, muskat, kekik, sarımsak ve baharatlarla birlikte pişirilmektedir. Pişen et ezilerek krem peynirle karıştırılıp servis edilmektedir.

Yılda ortalama 7 milyar şişe şarap üretilen Fransa’da öğle ve akşam yemeklerinde su ve mineralli suyun yanında genellikle şarap ikram ediliyor ve masada ekmek olmazsa olmazdır.

Gördüğümüz üzere Fransız mutfağının dillere destan yemekleri, zengin tatları ve çeşitliliği dünya mutfağına yön vermiş durumdadır. Ama ünlü Fransız mutfağı tabii ki sadece yemekleriyle ve kahvaltılarıyla değerlendirilemez. En az onlar kadar önemli olan ve ülkemizde de sıkça tükettiğimiz tatlıları da göz ardı etmemek gerekir. Fransız tatlıları hakkında bilgi almak için serimin diğer bölümlerinde tekrar buluşalım, şimdilik görüşmek üzere…

Efe Altınok

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu