Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XLIV (5.06.2021)

Fransa’nın Nabzı XLIV (5.06.2021)

6-17 Temmuz Cannes Film Festivali

Geçen yıl düzenlenemeyen Cannes Film Festivali normalde geleneksel olarak mayıs sonunda yapılıyordu. Ancak pandemi nedeniyle, bu yıl 6-17 Temmuz tarihleri ​​arasında yapılacak. Bu Perşembe ise yarışmadaki filmler açıklandı.

Festivalin nasıl gerçekleşeceği ise henüz merak konusu; ancak her şey yolunda giderse, festival sırasında daha fazla kısıtlama veya ölçü olmayacak, ancak katılımcılar için aşı olma zorunluluğu gerekebilir.

Organizatörlerin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Amerikalı aktris ve yönetmen Jodie Foster, 74. Cannes Film Festivali’nde Onur Palmiyesi’ni alacak.

Fransa güçlerinin Mali’den çekilmesi

Fransa, Malili güçlerle ortak askeri operasyonlarını askıya alıyor. Mali’deki askeri darbenin ardından Emmanuel Macron, “Artık demokratik meşruiyetin olmadığı bir ülkenin yanında durmayacağım.” dedi. Öncesinde ise Macron, ülke radikal İslamcılık yönünde giderse Fransız birliklerinin Mali’den çekileceğini duyurmuş ve “kabul edilemez bir darbe girişimi” açıklamalarında bulunmuştu.

Fransız silah ihracatı, COVID19 salgınıyla 2020’de %41 düştü. Siparişler, 2019’daki 8,3 milyar avroya kıyasla 4,9 milyar avroya ulaştı.

Fransa’da acil hat kesintisi

Büyük bir elektrik kesintisi, 2 Haziran Çarşamba akşamı birçok bölgede Fransa acil servisi SAMU’ya, itfaiyecilere ve polise erişimi ciddi şekilde kesintiye uğratırken, Vannes’da  ilkyardım ekiplerinin ulaşamaması sonucu 2 yaşındaki bebeğin ölümünün ardından soruşturma başlatıldı.

Fransız itfaiyeciler Ulusal Federasyonu başkanı Grégory Allione, tüm acil servisleri bir araya getiren tek bir numara oluşturulması için kampanya yürütüyor.

Olayla ilgili Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı da açıklamalarda bulunarak sorunun kabul edilemez olduğunu ve en kısa zamanda düzeltileceğini duyurdu.

Fransa’da göçmenler

Düzensiz göçmenlerin oluşturduğu kamplarla sıklıkla gündeme gelen Calais bölgesinde birkaç aydır eski bir çorak araziyi kalacak yer olarak belirleyen göçmenlerin tahliyesi için büyük bir polis gücü seferber edildi.

Paris’in 10. bölgesinde ise bu perşembe sabahı Villemin bahçesinden bir tahliye operasyonu gerçekleştirildi. Pazar gününden beri Canal Saint-Martin’in yanındaki bu parkta bulunan ve kalacak yer talep eden 400’den fazla göçmen polis müdahalesiyle dağıtıldı.

Fransa’nın en ucuz marketlerinden biri olan Lidl kendi marka spor ayakkabını yeniden satışa çıkarıyor. 13 avroya satılacak olan ayakkabıların renkleri de marketin renkleri ile aynı olacak.

Renault, Seine-Maritime’daki Cléon fabrikasında 2016 yılında bir teknisyenin ölümünden “tamamen sorumlu” bulunduktan sonra 300.000 avro para cezasına çarptırıldı. Savcı yardımcısı, “işveren tarafında kusurların birikmesine” dikkat çekti.

Strasbourg Üniversitesi, Fransa’da “tütünsüz kampüs” kuran ilk üniversite olacak. Kasım ayından itibaren üniversitenin bazı ön avlularında sigara içmek yasaklanacak.

Bu haftadan itibaren gençler için 10.000’den fazla açık iş alım ilanı yayınlanacak. Bu yaz ilanları  Décathlon veya Leclerc gibi birçok şirketin kısa pozisyonlar sunacağı “1 genç, 1 çözüm” platformunda sunulacak.

Fransa Ligue 1 şampiyonu unvanını kazanmasından bir hafta sonra dahi Lille şehrinde hala gurur var. Burak Yılmaz ise bu yıl Lille takımının en iyisi seçildi.

Yerel seçilmiş bir temsilci, teknik direktör Christophe Galtier adına bir caddeye veya stadyuma isim vererek Lille teknik direktörünü saygıyla anmak istiyor.

Paris şehrinde, aile içi şiddet mağduru kadınlar için bir anma yeri oluşturulacak. Belediye meclisi böylece şiddete maruz kalan ve öldürülen kadınların unutulmamasını umuyor.

Tatil Fransa’da yapılır sloganıyla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bir kampanya başlattı.

Macron COVID19’a yakalandıktan ve kurtulduktan 5 ay sonra ilk aşısını oldu.

Mert DEDECAN

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Kaynakça

www.bfmtv.com

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu