Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXIV (18.12.2021)

Fransa’nın Nabzı LXXIV (18.12.2021)

Miss France 2022

Diane Leyre, Miss France 2022 olarak taç giydi.

Bu yılın Miss France 2022 seçileninin “feminist mücadelenin ve ataerkilliğe karşı mücadelenin ön saflarında yer alması” gerektiğine hükmeden Bakan Delegesinin elinden madalyasını aldı.

Miss France seçilen Diane Leyre “Bu madalyayı almaktan son derece gurur duyuyorum; çünkü evet, ben Miss France ve bir feministim.” diye tekrar ilan etti.

 “Bugün 2022’nin modern kadınını temsil ediyorum ve bu unvanla tüm kadınları ve tüm davaları destekleyeceğim. Ahlaki ve cinsel şiddete, kadın cinayetlerine ve hatta ücret eşitsizliklerine karşı mücadeleye devam edeceğim” dedi.

Sağ Sol Başkanlık Gündemi

Eric Zemmour: “Başkan seçildiğim gün iklim değişecek” dedi.

Aşırı sağcı aday, Müslümanları suçlamadığını, İslamlaşmaya karşı savaşmak istediğini söylüyor ve özellikle “camileri gizli” yapmayı öneriyor.

Öte yandan başkanlık adaylığını açıklamasının ardından ilk yurtdışı ziyaretini Ermenistan’a yapan Eric Zemmour’un Ermenistan’ın Erivan Havalimanı’na gelişi olaylı geçti. 11 Aralık Cumartesi akşamı, aşırı sağcı başkan adayı, protestocu bir grup tarafından karşılandı.

Aralarında Fransızların da bulunduğu yaklaşık yirmi gösterici, eski polemikçiyi “Irkçı!” diye bağırarak selamladı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Christiane Taubira’nın olası adaylığının açıklanmasının ardından konuştu ve  “Solun tüm adaylarına mesajım şudur: “tartışalım” dedi.

Marine Le Pen ise “Solun tamamen yıkımda olduğuna inanıyorum, artık bu sarmaldan nasıl çıkacaklarını hiç bilmiyorlar” açıklamasını yaptı.

Öte yandan 18-20 yaşındakilerin % 63’ü 2022’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda çekimser kalmayı planlıyor

Tribün Olayları

Fransa’da tribün şiddeti devam ediyor. Özellikle Marsilya ve Paris Saint Germain arasında oynanan maçta yaşanan tribün olaylarından sonra İçişleri Bakanlığı’ndan da ciddi yaptırımlar geleceği belirtilmişti.

Bu cuma akşamı Charléty’de Paris ve FC-Lyon arasında oynanan Coupe de France’ın 32. finali, Lyon taraftarlarının şiddetli davranışları nedeniyle kesin olarak durduruldu.

Auchan’da ve SNCF’de Grev

Fransa’nın en büyük market zincirlerinden biri olan Auchan’da genel grev tartışılıyor. Sendikalar yaklaşık otuz Auchan mağazasının çalışanlarını ücret artışlarını talep etmek için greve çağırıyor. Bu eylemle market yönetiminin, çalışanlarının satın alma gücü konusunda seferber olmasını sağlaması düşünülüyor.

Grev yapan çalışanlar, ücretlerde “en az %5’lik” önemli bir genel artış talep ediyor ve %2,2’lik bir artış öneren yönetimin “değersiz” teklifini kınıyor.

Sendika yönetiminden Gilles Martin, “Enflasyonla birlikte ilk maaş seviyeleri 1 Ocak’ta asgari ücretin altına düşecek” dedi.

Sendika kaynaklarına ve yönetimine göre, TGV Sud-Est ve Sud-Ouest dahil olmak üzere çeşitli SNCF ağlarında, özellikle Noel tatillerinin ilk hafta sonu için grev çağrıları başlatıldı.

Aşı Kartı Zorunluluğu

Bugüne kadar sağlık kartı uygulamasıyla aşı olanlarla birlikte negatif PCR testi sunanlarda belirli mekanlara ve etkinliklere katılabiliyordu. Başbakan Jean Castex’in son açıklamalarına göre sağlık kartı aşı kartına dönüşecek ve belirli bir aşı takvimiyle herkesin aşılanması sağlanacak.

Jean Castex, “Birkaç milyon Fransız’ın aşı olmayı reddetmesinin bütün bir ülkenin hayatını riske atması ve bu krizin başlangıcından beri birlikte olan Fransızların büyük çoğunluğunun günlük yaşamını baltalaması kabul edilemez” dedi.

Ayrıca Jean Castex, 31 Aralık akşamı konserler ve havai fişek kutlamalarının yasak olacağını duyurdu.

Altın Küre ve Fransız Jürisi

Fransa, bir sonraki Altın Küre töreninde iyi temsil edilecek. Her yıl sinema ve televizyonun en iyilerini ödüllendiren ödüllerin jürisini oluşturan Hollywood Yabancı Basın Birliği, bu Pazartesi 2022 yılı için aday listesini açıkladı. Bu kapsamda üç Fransız isim ortaya çıkıyor: Marion Cotillard, Omar Sy ve Tahar Rahim.

Diğer Gelişmeler

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi, 160’tan fazla örgütün başlattığı ve 18 Aralık 2021 Cumartesi günü Fransa’da yapılacak olan ve Paris’te saat 15.00’te başlayacak uluslararası göçmenler günü vesilesiyle düzenlenecek gösteriler için seferber olunması çağrısında bulundu.

Fransa, Avrupa Komisyonu’ndan “önümüzdeki günlerde” İngiltere’ye balıkçılık lisanslarıyla ilgili olarak Brexit sonrası dava başlatmasını istemeye hazırlanıyor.

Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clément Beaune, “Önümüzdeki günlerde, Avrupa Komisyonu’ndan bir anlaşmazlık başlatmasını, hak sahibi olduğumuz lisanslar için yasal bir prosedür başlatmasını isteyeceğiz” dedi. Fransız balıkçılar, ilgili bölgelerden seçilmiş yetkililer ve Başkan Emmanuel Macron arasında Elysee Sarayı’nda bir toplantı yapılmıştı.

Fransa ve Rusya arasında gerilim doruk noktasında. Rusya salı günü, Ukrayna konusunda Moskova ile Batılı ülkeler arasındaki gerilimin ortasında Karadeniz’e giren bir Fransız fırkateyninin izleneceğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus basın ajansları tarafından aktarılan bir açıklamada, “Karadeniz Filosunun güçleri ve kaynakları, Fransız donanma fırkateyni Auvergne’nin faaliyetlerini izlemeye başladı.” Dedi.

Alsace’deki Mulhouse’da genç futbolcular ve ebeveynleri sokakta aç kalanlara paketli öğle yemeği dağıttı.

Mulhouse mezarlığındaki Müslüman ölülerin kaldığı kısım tahrip edildi. Fransız Müslüman İbadet Konseyi’ne göre, “neredeyse tüm” mezarlar zarar gördü.

Tunus ve Cezayir arasındaki Arap Futbol Kupası finali sonrası yaşanabilecek şiddet eylemleri için Paris Polis Merkezi Champs-Élysées çevresinde güvenlik çemberi oluşturmaya karar verdi. Bu önlemler 17 Aralık Cumartesi günü saat 11.00’den 18 Aralık Pazar günü saat 06.00’ya kadar geçerli olacak.

Fransa’da bu yıl askeri ücretin %0,9 oranında artması bekleniyor.

Macron’un eski yakın koruması ve 1 Mayıs gösterilerinde eylemcilere saldırmasıyla bilinen Alexandre Benalla ve eşi, Rus oligark İskender Makhmudov ile eski yardımcısı Vincent Crase arasında imzalanan bir güvenlik sözleşmesine ilişkin yolsuzluk şüpheleriyle ilgili soruşturma kapsamında polis tarafından gözaltına alındı.

Bu yıl 30.su düzenlenecek Le festival des Vieilles Charrues kapsamında Stromae, Orelsan ve Angéle’de yer alacak.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

www.bfmtv.com

www.cnews.fr

www.lepoint.fr

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu