Politika-Tarih

Fransa’da Génération Identitaire (Kimlikçi Jenerasyon) Hareketi (III Eylemleri ve Feshi)

Fransa’da Génération Identitaire (Kimlikçi Jenerasyon) Hareketi (III Eylemleri ve Feshi)

Serimizin önceki yazılarında grubun düşünceleri ve teorileri üzerinde durmuş öne çıkan figürlerini incelemiştik. Bu son yazımızda da Kimlikçi Jenerasyon hareketinin eylemlerini ve son olarak da mahkeme tarafından kapatılmasını gündeme alacağız.

Eylemler

Cami İşgali

20 Ekim 2012’de, Kimlikçi Jenerasyon’dan birkaç düzine eylemci, Poitiers büyük camisinin alanını işgal etti. Grup pankartlarında camilerin inşası ve göç konusunda referandum çağrısında bulundular. Yedi kişi hakkında diğer suçların yanı sıra aşağılama, izinsiz gösteri düzenleme ve ırkçı nefreti kışkırtma suçundan dava açıldı.

Parti Binasını İşgal

26 Mayıs 2013’te, LGBTİ+ dahil herkes için evliliğe karşı bir gösterinin parçası olarak Kimlikçi Jenerasyon’dan yirmi gösterici, Sosyalist Parti’nin Paris merkezi binasının çatısına ulaştı. François Hollande’ın politikasını onaylamadıklarını ifade eden bir pankart açtıktan sonra polis tarafından hızla tutuklandılar.

Ayak Takımına Karşı Kampanya

2013-2014’te hareket, amacı şehirlerde veya toplu taşımada “genelleştirilmiş güvensizliği” kınamak olan bir “Génération anti-racailles”(Ayak takımına karşı jenerasyon) kampanyası başlattı. Diğer amaç ise genç Fransızları kendilerini savunmayı öğrenmeye çağırmaktı; çünkü gruba göre devlet, düzen ve adaleti sağlamaktan acizdir. Hareket, öz savunmanın temellerini öğrenmek için Fransa’nın çeşitli şehirlerinde öz savunma kursları düzenlemektedir.

Calais’de Eylem

Hareket, Mart 2016’da Calais şehrinde, İngiltere’ye geçmek isteyen 10.000 göçmene ev sahipliği yapan devasa kampta bir eyleme öncülük etti. Calais sakinlerinin yaşam koşullarındaki kötüleşmenin ve artan güvensizliğin ardından Kimlikçi Jenerasyon’dan 80 ila 130 kişi Calais ormanını şehir merkezine bağlayan üç köprüyü saatlerce kapattı.

On dört gösterici tutuklandı.

Bataclan’da Eylem

25 Kasım 2017’de Kimlikçi Jenerasyon üyeleri 2015 yılında İŞİD tarafından vahşi katliamın yapıldığı Bataclan’ın önünde “Avrupa’nın İslamcılara karşı savunulması için” bir miting düzenledi. Polis valisi Michel Delpuech tarafından yasaklanan gösteride on beş kişi tutuklandı.

SOS Méditerranée Binasına Giriş

5 Ekim 2018’de gruptan aktivistler, Aquarius gemisini kiralayan SOS Méditerranée derneğinin Marsilya binasına girdiler. Sivil toplum kuruluşu şoka giren personelinin emniyete alındığını söyledi. Kimlikçi Jenerasyon‘dan aktivistler, sosyal ağlarda operasyonlarının videolarını yayınladılar ve grup Twitter’da göçmenlere yardım eden STK’nın Marsilya merkezini “işgal ettiğini” iddia etti. 29 Nisan 2019’da Anaïs Lignier (hareket sözcüsü), eylemin görüntülerini kaydedip yayınladığı için şiddete suç ortaklığı yapmakla suçlandı ve adli gözetim altına alındı.

İtalya Fransa Sınırında Eylem

Nisan 2018’de Kimlikçi Jenerasyon Fransa-İtalyan sınırında göçe karşı iletişim eylemleri gerçekleştirdi ve “sınır kapandı, Avrupa’yı eviniz yapamayacaksınız, evinize gidin.” pankartları açıldı.

CAF Binasını İşgal

29 Mart 2019’da Kimlikçi Jenerasyon Bobigny’deki (Seine-Saint-Denis) aile yardımı fonunun (CAF) çatı terasını “Yabancılar için değil, Fransızlar için” pankartını göstererek işgal etti. Gruptan 9 kişi gözaltına alındı.

White Lives Matter

13 Haziran 2020’de, Vérité pour Adama komitesi tarafından düzenlenen ırkçılık ve polis şiddetine karşı bir gösteri sırasında, bir düzine Kimlikçi Jenerasyon üyesi bir pankart açtı: “Beyaz karşıtı ırkçılığın kurbanları için adalet – Beyaz Hayat Önemlidir” yazıları görüldü.

Fransa İspanya Sınırında

19 Ocak 2021’de Génération Identitaire’den bir grup aktivist, Fransa ile İspanya arasındaki sınırda bulunan Col du Portillon çevresinde bir abluka operasyonu gerçekleştirdi. 29 Ocak 2021’de, göçmenlerin haklarını savunmak ve Kimlikçi Jenerasyon‘un yürüttüğü medya operasyonuna karşı koymak için bazı dernek ve siyasi aktivistler tarafından aynı yerde bir gösteri düzenlendi

Görüldüğü üzere eylemlerin temel amacı biraz da görünür olmak. Toplumu özellikle göçmen, islam, güvenlik meselelerine çekmek ve bunun üzerine düşündürtmek. Gündemi bu çerçevede oluşturmak. Bu sebeple daha fazla nasıl sansasyonel olunur sorusu bir sonraki eyleme geçmeden düşünülen konulardan.

Fransa’da Génération Identitaire (Kimlikçi Jenerasyon)’in Feshi

Tüm bu olayların ardından grubun fesih işleminin önü açılmış ve hızlanmış oldu. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 26 Ocak 2021’de hareketin feshedilmesini istediğini duyurdu. Bakan, Kimlikçi Jenerasyon militanlarının Cumhuriyeti ve değerlerini baltalama girişimleri olduğunu belirtti.

Gérald Darmanin, İç Güvenlik Yasası’nın L. 212-1 maddesinin 2° ve 6°’ye dayandığını ve “savaş grupları veya özel milislerin karakterini” gösteren ve “ayrımcılık, nefret veya şiddete neden olan” derneklerin kapatılmasına izin verdiğini beyan etti.

Ve 3 Mart 2021’de Kimlikçi Jenerasyon, Bakanlar Kurulu’nda “bu dernek ve bazı aktivistlerinin kökenleri, ırkları ve dinleri nedeniyle bireylere karşı ayrımcılığı veya şiddeti teşvik eden nefret söylemi yürüttüğü kabul edilmelidir” kararıyla feshedildi.

Grup feshedildikten sonra üyelerinden birçoğu Marine Le Pen’in ya da daha çok Eric Zemmour’un ekiplerinde yer aldığı biliniyor.

Yaklaşan Nisan seçimlerinde de hareketin yer aldığı partilerin oy oranı ile paralel olarak tartışmaya açtıkları konuların Fransa özelinde, ama Avrupa genelinde çok uzun yıllar daha konuşulacağı şimdiden görünüyor.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu