Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XLVII (26.06.2021)

Fransa’nın Nabzı XLVII (26.06.2021)

Tour De France 2021 kaza ile başladı.

Dünya genelinde en bilinen bisiklet turnuvası Tour De France’ın bu yılki etabında bir düzine koşucunun düşmesinden sorumlu seyirciyi bulmak için bir arama bildirimi yayınlandı. Organizatörler bu kişi hakkında şikâyette bulunduklarını açıkladılar.

Milli Takım, Benzema ve Mbappé Üzerine

Uzun yıllardır Fransa Milli Takımı’nda forma giyemeyen Benzema gollerle devam ediyor. Son olarak Portekiz ile oynanan maçta da 2 golle takıma katkısını sundu. Sakatlığı sebebiyle sağ elinde sürekli bandajla maçlara çıkan Benzema’nın golden sonra çekilen ve milli takım resmi hesabı tarafından yayınlanan fotoğrafı…

Fransa Milli Takım’ın en genç yıldızı olan Kylian Mbappé’nin 15 yaşındaki kardeşi Ethan Mbappé de ağabeyinin izinden giderek ağabeyinin kulübü PSG’nin genç takımlarında cuma günü 3 yıllık sözleşme imzaladı.

Portekiz maçından sonra gruptan çıkan Fransa’nın başarısını kutlamak isteyen Fransızlar Champs Élysées’e çıktı. Korona önlemleri gereği ise bu kutlamaların devam etmesine polislerce izin verilmedi ve müdahale edildi.

Fransa son 16 turunda yarın İsviçre ile karşılaşacak.  

Dieudonné Hakkında Hapis Cezası

Dieudonné, temyizde vergi dolandırıcılığı ve şirket varlıklarını kötüye kullanmaktan yargılanıyordu. Komedyen gösterilerinden kaydedilmemiş bir milyon avroyu zimmetine geçirmekten ikisi kapalı olmak üzere üç yıl hapis ve 200.000 avro para cezasına çarptırıldı.

Kendisi son olarak antisemitist sözleri nedeniyle gündeme gelmiş, bir süredir Fransa’da gösteri yapması yasaklanmış ve Türkiye’ye iltica talebinde bulunmuştu.

Ronaldo İçin Ronaldeau Sabunu

Hatırlanacağı üzere Portekizli futbolcu Ronaldo bir basın konferansı sırasında sağlıklı yaşama vurgu yaparak Coca Cola şişelerini kenara iterek su ile görüntülenmek istemişti. Bunun üzerine İKEA sadece su için diyerek Cristiano adında bir şişe piyasaya sürmüştü.

Marsilya kökenli bir kozmetik firması ise ismine Ronaldeau adını vererek sabun çıkardı. (eau Fransızca’da su demektir )

Paris’te Mültecilerin Kamp Eylemi

Paris’te göçmen ve mültecilerin eylemleri devam ediyor. Son olarak Paris’te Belediye Binasının önünde 320 göçmen kamp kurdu. Sürgünde olan kişilere yardım eden bir dernek olan Utopia 56’da bölge valiliğinden “onurlu ve kalıcı barınma çözümleri” istedi.

Mültecilerden biri olan Mahari 22 yıl önce Eritre’de doğdu, 7 aylık bir yolculuğun ardından 2017’de Paris’e geldi. Ardından mülteci statüsü aldı, ancak kalacak yeri yok. O gece ise olumlu haberler bekleyerek Belediye Binası’nın ön avlusunda uyudu.

Bölgesel Seçimler

Geçen hafta ilk turu yapılan bölgesel seçimlere katılım oranı tarihin en düşük seviyesini gördü.  18-24 yaşındakilerin yüzde 87’si oy kullanmadı. Bugün yapılacak olan ikinci tur seçimleri için ise Fransız halkının yalnızca %36’sı oy kullanmayı planladıklarını söylüyor.

Champs-Élysées’e Yeşil Proje

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve ekibinin yönetimiyle sembolik ama arabalarla dolu olan Champs-Élysées bulvarı “olağanüstü bir şehir bahçesine” dönüştürülecek. Bu kapsamda 225 milyon avro projeye ayrıldı.

Eve Uyuşturucu Hizmeti

Pandemi ile birlikte eve esrar teslimatı patlaması yaşanıyor. Sosyal ağlarda, bayiler tarafından açılan hesaplar, ürünlerin kalitesini anlatan fotoğraf ve videolarla çok profesyonel bir hizmet sunuyor. Yayımlanan habere göre Snapchat, Twitter veya Instagram gibi sosyal ağlar ve Signal veya Telegram gibi şifreli mesajlaşma sistemleri sayesinde eve uyuşturucu madde getirmek çocuk oyuncağı haline geldi.

Fransa’dan Türkiye Haberleri

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye ile gerginliğin son birkaç hafta içinde hafiflediğini ancak Avrupa ülkelerinin temkinli olmaya devam edeceğini söyledi. “Yaz boyunca teyakkuzda olmaya devam edeceğiz, aynı zamanda ortak çalışmalara yeniden başlayacağız.” diye ekledi.

Le Point Dergisi yine kapağına Erdoğan’ı aldı. Bu ayki inceleme haberin başlığı ise şu şekilde ; “Erdoğan’ın Avrupa’daki askerleri.

Artık Erdoğan rejiminin bir ayağı olan Türk aşırı milliyetçi hareketi Bozkurtlar sessizce AB üye ülkelerine sızıyor.”

Diğer Gelişmeler

Justin Bieber ve Hailey Baldwin #FeteDeLaMusique2021 için Elysee Sarayı’nda Macron ve eşi  tarafından kabul edildi. Yapılan açıklamada bu görüşmede gençlik konusunun tartışıldığı belirtildi.

Yine müzik bayramı kapsamında Elysee Sarayı’nda bir tekno konseri ve gösterisi düzenlendi.

Paris mahkemesi, Valeurs internationales dergisinin geçtiğimiz aylarda Boyun Eğmeyen Fransa vekili Danièle Obono’yu bir köle olarak tasvir ettiği bir karikatürü inceledi. Savcılık, sanıkların her biri için 1.500 avro para cezası talep etti.

Binlerce genç Paris’te Versailles’da kutlama yapmak için toplandı. Ardından polisin toplanan gençleri köpekle dağıtmaya çalışması gündem oldu.

Dünya pazarındaki gaz fiyatlarındaki artış sebep gösterilerek doğalgaz’a %10 oranında zam getirildi.

Paris ve çevre bölgelerde 2021 yılının sonuna kadar tüm liselerde Wifi olacak.

Mert DEDECAN

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

www.reuters.com

mediavenir

www.sudouest.fr

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu