Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (22.11.2020)

Suudi Arabistan’da yaşanan son gelişmeler

Yeni bir rapora göre, tutuklu bulunan Suudi kadın aktivistler ‘işkenceye maruz kalarak’, ‘seks eylemleri’ yapmaya zorlandı. Kadın tutukluların durumları, çoğu Veliaht Prens Mohamed Bin Salman’a yakın olduğu söylenen yetkililer tarafından kötü muameleye maruz kaldıklarına dair bir dizi raporun ardından hem insan hakları grupları hem de milletvekilleri arasında önemli bir endişe kaynağı haline geldi.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü perşembe günü G20 liderlerini Suudi Arabistan makamlarına Krallık’ta tutuklu bulunan “cesur aktivistleri” serbest bırakmaları için baskı yapmaya çağırdı.

Suudi Arabistan Dışişleri’nden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el Cubeyr, “İran’ın atom bombası geliştirmesinin durdurulmaması halinde Suudi Arabistan’ın nükleer silah elde etme hakkını saklı tuttuğunu” söyledi.

Öte yandan Almanya’nın Suudi Arabistan’a karşı silah ambargosuna dikkat çeken bakan, Almanya’nın ülkesine yönelik uyguladığı silah ihracat yasağını “yanlış” ve “mantıksız” olarak nitelendirdi ve “Alman silahlarına ihtiyacımız yok” dedi.

Suudi Arabistan’ın ilk kadın futbol ligi, koronavirüs salgını nedeniyle ertelendikten sonra başladı.

Riyad, Cidde ve Dammam merkezli 24 takım için 600’den fazla oyuncu şampiyonluk kupası için yarışıyor.

Avustralya askerlerinin Afganistan’da 39 sivili kasten öldürdüğü bu hafta ortaya çıktı ardından hükümet özür diledi.

2005 ile 2016 yılları arasında Afganistan’da özel kuvvetler personelinin yaptıklarına ilişkin soruşturmanın bulgularını detaylandıran Avustralyalı General Angus John Campbell, 23 ayrı olayda 25 Avustralyalı Özel Kuvvetler personelinin 39 ‘yasa dışı cinayet işlediğinin’ ortaya çıktığını söyledi.

ABD medyasında yer alan savunma yetkililerine göre, ABD ordusu, Başkan Donald Trump’ın Afganistan ve Irak’tan askerlerin daha fazla geri çekilmesi emrini vermesini bekliyor.

Mısır’daki eski bir mezarlık alanında bazılarının en az 2.500 yaşında olduğu tahmin edilen 100’den fazla tabut bulundu.

İsrail Filistin Meselesi

İsrail’in Batı Şeria’daki fiili ilhakı, bu hafta düzenlenen Bileşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında ezici çoğunluğun desteğiyle reddedildi. Bu toplantıda 156 ülke, Batı Şeria’daki yerleşimleri yok saydı ve Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki doğal kaynakların Filistin halkına ait olduğu ve İsrail tarafından kullanılamayacağı vurgulandı.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerden birini ziyaret edip kendi adını taşıyan şarap üreten şarap evine konuk oldu. Ayrıca Trump yönetiminin İsrail’i boykot kampanyasını antisemitik olarak gördüğünü ve yerleşim ürünlerini artık İsrail malı diye etiketleyeceğini açıkladı.

Mahmud Abbas’ın Filistin Yönetimi, geçtiğimiz mayıs ayından bu yana resmi olarak durma noktasına gelen İsrail ile koordinasyonunun yeniden başladığını açıkladı ve bunun da Filistinliler’in günlük yaşamını kolaylaştıracak bir önlem olacağını belirtti.

200’den fazla Filistinli bilim insanı, entelektüel ve politikacı, İsrail-Filistin çatışmasını uluslararası sözleşmelerde ve kararlarda öngörülen iki devletli çözüm yerine tek devletli çözüm temelinde çözmek için bir çağrı imzaladı.

Filistin Tutsaklar Derneği (PSS), İsrail yetkilileri tarafından yılın başından bu yana en az 400 Filistinli çocuğun tutuklandığını söyledi.

Irak-Suudi Arabistan sınırı 30 yıl süredir kapalı kaldıktan sonra yeniden açılıyor. 1990’da Saddam Hüseyin Kuveyt’i işgal ettiğinde, Suudi Arabistan Irak ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’nin de içerisinde bulunduğu Yeşil Bölge dün gece saatlerinde füzelerle hedef alındı. 7 füzeden 4’ünün Yeşil Bölge içerisine, 3’ünün ise sivil alanlara isabet ettiğini aktarıldı.

Irak’taki Ezidi toplumu, üst düzey din adamlarının ölümünden iki ay sonra yeni bir ruhani lider seçti.

Azınlık grubunun en kutsal yeri olan Laliş tapınağındaki bir törende Ali Alyas’ı resmi olarak baş dini rehberleri olan yeni Baba Şeyh olarak adlandırdılar.

Nayla Abou Jubbah, Gazze’nin ilk kadın taksi şoförü ünvanına sahip oldu.

İran’daki enflasyon hız kesmeden devam ediyor ve düşük gelirli haneler üzerinde daha fazla ekonomik baskı ve yoksulluğa neden oluyor. Sanayi Bakanlığı bünyesindeki bir düşünce kuruluşu olan Ticaret Araştırmaları ve Araştırma Enstitüsü tarafından ekim ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, Mart 2019’dan Eylül 2020’ye kadar İranlılar mal fiyatlarının %55’ten %100’ün üzerine fırladığına tanık oldu.

Lübnan ordusu, koronavirüs salgını ortasında ‘evde kalın’ broşürlerini helikopterlerle halka fırlattı.

Mısır’ın önde gelen bir insan hakları grubu, ekibinin bir başka üyesinin güvenlik güçleri tarafından tutuklandığını söyledi. Bu tutuklama insan hakları gruplarına yapılan bu haftaki ikinci tutuklama oldu.

Cezayir’de çocuk kaçırmaktan suçlu bulunanlar, Ulusal Meclis tarafından onaylanan yeni bir yasa tasarısı uyarınca ölüm cezasına çarptırılabilir. Önerilen yeni yasa, çocukların karıştığı kaçırma suçlarına daha sert cezalar veriyor.

Çebba kasabasından yaklaşık 300 taraftar, futbol yetkililerinin kulüpleri Croissant Sportif Chebbien’i bürokratik bir mesele nedeniyle yasaklamasına kızdı.

Takımlarının muamelesini protesto etmek için ülkeyi terk etmekle tehdit eden beş tekne dolusu Tunuslu futbol taraftarı evlerine döndü.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1988’de Türkiye Başbakanı Turgut Özal, Türkiye’nin Filistin Devleti’ni tanıdığını açıkladı.

1869’da 1869 – Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı açıldı.

1977’de Mısır devlet başkanı Enver Sedat, İsrail’i ziyaret eden ilk Arap lider oldu.

1955’te Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve İngiltere’nin katılımıyla Bağdat Paktı kuruldu.

1943’te Lübnan, Fransa’dan bağımsızlığını kazandı.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi; Nadine Labaki’den Caramel

Kaynakça

tr.euronews.com

www.indyturk.com

www.lemonde.fr

/www.rudaw.net

www.al-monitor.com

tr.sputniknews.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu