Sinema

Zirvelerde Aynı Şarkı Söylenir… “Bisikletçi” ve “Tırmanış”

Sevdiğiniz kadın için en fazla ne yaparsınız ?

Seni çok seviyorum lafının hakkını nasıl verebilirsiniz ?

Fedakârlığın sınırı nedir ?

Everest’in tepesi mi ? Yoksa yer üstünde süzülen bisiklet tekerinin bulunduğu zemin mi?

İranlı yönetmen Mohsen Makhmalbaf’in 1987 yapımı filmi Bisikletçi (The Cyclist) İran’da yaşayan ve hasta eşinin sağlık masraflarını karşılayabilmek için 1 hafta boyunca bisiklet sürerek daireler çizen Afgan mülteci Nazım’ın hikayesini anlatır.

Böylesi zorlu bir yarışmayı kazanabilmek için 7/24 pedal çeviren Nazım’ın tek motivasyonu karısını hasta yatağından kurtarmaktır fakat her pedal çevirişinde ve dairesel bir döngü ile çember çizdiğinde Afgan mültecilerin sefil yaşantılarında da bir şeyler değişmiş olur.
Mültecilerin yevmiyeleri artmış, görününürlükleri ve talepleri daha çok vurgulanmaya başlanmıştır.

Tırmanış (L’ascension, 2017) filminde ise Ramy, “beton ve işsizlik şehri” olan Seint Saint Denis’de yaşayan Senegal asıllı bir Fransızdır. 26 yaşında olmasına rağmen henüz kendini ispatlayamamıştır ve işsizlik ile boğuşmaktadır. Sevdiği kadın ise bu durumdan şikayet etmekte ve kendisine güvenip bir ilişkiye başlamak istememektedir.

Senin için Everest’e bile çıkarım dese bile Nadia buna inanmayıp dalga geçmektedir. Rüştünü hem Nadia’ya hem de onları hor gören topluma ve Fransa’ya ispat edebilmek, ezik olmadığını göstermek için hiçbir deneyimi olmamasına rağmen Everest’e çıkmaya karar verir ve hikayemiz başlar.

Film, çekim mekanları itibariyle görsel anlamda bir şölen sunuyor. Tırmanış devam ederken bir belgesel izliyormuşçasına Nepal’den Katmandu’ya oradan Everest’in yüksek kamplarına misafir oluyoruz.

Bu anlamda film, 5 364 metre yükseklikteki Everest yamaçlarına çekim için giden ilk kurgusal çalışmadır.

Peki dünyanın zirvesinde ne hissedersiniz ?
Zirvelerde aynı şarkı söylenirmiş. Bu anlamda ‎8.848 metre yükseklikteki Everest’in tepesine çıkmak ile 7 gün boyunca bisiklet üzerinde yiyip içip uyumadan pedal çevirmek aynı muhtevaya, öneme ve değere sahiptir.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu