Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (24.05.2020)

Koronavirüs önlemlerinin sıkı bir şekilde alındığı Kuveyt’te çok eşli olan erkekler bu durumdan oldukça muzdarip. Örneğin, Abu Osman isimli bir vatandaş : “Sokağa çıkma yasaklarının olduğu zamanlarda 2 ayrı eşim ve 10 çocuğum ile ayrı ayrı nasıl ilgileneceğim, hangisinde kalacağım?” diye serzenişte bulunuyor.

Öte yandan geçen hafta hükümet tarafından elektronik bir sistem geliştirildi. Bu sisteme göre eşlerini ziyarete gidebilmeleri için izin otomatik olarak çıkartılıyor fakat süre haftada 2 gün ve 1 saat ile kısıtlı. Fetva komitesinden bazı üyeler ise hangi eşlerinde kalacaklarını seçmelerinde yardımcı olabilmesi için erkeklere yazı tura atmasını tavsiye ediyor.

Not olarak, Orta Doğu’da çok eşliliğin yasaklandığı iki ülke görüyoruz. Biri Türkiye diğeri 1956’dan beri Tunus.

Tunus 4 Haziran’da otellerin, camilerin, restoranların yeniden açılacağını duyurdu. Öte yandan Ramazan Bayramı dolayısıyla şehirler arası yollar kapalı olacak. Okulların ise Eylül ayında açılacağı bilinen ülkede karantina tedbirlerinin ise 14 Haziran’da kaldırılacağı biliniyor. Tunus 1045 vaka sayısına karşılık 47 can kaybı ile mücadelesini sürdürüyor.

Vaka sayısının 130 bini geçtiği ve ölüm sayısının 7249 olduğu, şu ana kadar herhangi bir seyahat yasaklamasının olmadığı İran’da ise Sağlık Bakanı Said Namaki, İran halkına Ramazan Bayramı boyunca seyahat etmemeleri konusunda ricada bulundu.

19 Mayıs tarihinde, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında Filistin’e gönderilmek üzere sağlık malzemeleri taşıyan kargo uçağı havalandı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Etihad Airways isimli havayolu şirketi, Abu Dabi’den havalanıp Tel Aviv’e iniş yaptı. Birleşik Arap Emirlikleri tarafından sağlanan 14 ton sağlık malzemesi Batı Şeria ve Gazze bölgelerine gönderilmesi planlanıyordu fakat Filistin hükümeti BAE tarafından İsrail üzerinden hava yoluyla taşınan tıbbi yardımı reddetti. BAE yetkilileri yardım göndermeden önce Filistin Devleti ile koordinasyon sağlamadı diyen hükümet kaynakları,“ Filistinliler İsrail ile ilişkileri normalleştirmek isteyen bir [Arap ülkeleri için] köprü olmayı reddedecek “ dedi.

Öte yandan İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, attığı bir tweet ile iki ülke arasında gerçekleşen bu ilk ticari uçuşun, İsrail ile ilişkileri normalleştirmek adına yapıldığını savundu. Hamaney ayriyeten bunu Filistin davasına yapılan bir “ihanet”  olduğunu söyledi. “Bugün, bazı Basra Körfezi ülkeleri kendi tarihlerine ve Arap dünyasının tarihine karşı en büyük ihaneti gerçekleştirdiler. İsrail’i destekleyerek Filistin’e ihanet ettiler.” Dedi.

Rusya, perşembe günü İsrail’i  işgal altındaki Batı Şeria’nın bir kısmının ilhakına atıfta bulunarak genişleme eylemlerine karşı uyardı. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in bu tür yayılmacı eylemleri Filistin topraklarında tehlikeli bir şiddet döngüsünü kışkırtabilir ve aynı zamanda Orta Doğu bölgesindeki durumu bir bütün olarak istikrarsız hale getirebilir ” vurgusu yapıldı.

Mısır’ın Kahire şehrinde polis bir mağaza soymaya çalışırken Muhammed Salah maskesi takan 4 hırsızı tutukladı. (haftanın videosu)

2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda öldürülen Cemal Kaşıkçı’nın ailesi, babasını öldürenleri affettiklerini açıkladı. Kaşıkçının oğlu olan Salah Kaşıkçı Twitter hesabından babasının ölümüne dair bir paylaşımda bulundu ve “Şehit Cemal Kaşıkçı’nın oğulları olarak, katilleri affettiğimizi ve bağışladığımızı duyuruyoruz” dedi.

Buna karşılık Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, İngiltere Premier Ligi’nin, Newcastle United futbol takımına Veliaht Prens Muhammed Bin Salman tarafından kontrol edilen Suudi Arabistan Genel Yatırım Otoritesine satışının tamamlanmasına izin vermemesi çağrısında bulundu. Bu çağrı, The Guardian gazetesi tarafından yayımlanan söyleşide  “Suudi rejimi nişanlımı öldürdü Newcastle United’ı satın almasına izin verilemez!”.  şeklinde ifade edildi. Hatice Cengiz’e göre Bin Salman, Kaşıkçı cinayetine katıldıktan sonra lekelenen ülke imajını geri getirmeye çalışıyor.

Geçen haftalarda, Fas’ın Adalet ve Kalkınma Partisi yetkilileri, Birleşik Arap Emirliklerini’ni ülkelerine ve partilerine yapılan trol saldırılarını finanse etmek ile suçlamıştı. Bu hafta ise Tunus’un Müslüman Kardeşler kolu olarak sayılan Ennahda hareketi başkanına ve Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’ye karşı BAE, Suudi ve Mısır kanallarının başlattığı medya kampanyaları yaygınlaştı ve belirginleşti.

Bu kanallarda, Gannuşi’nin servetinin sorgulanmasına yönelik bir dilekçenin dolaştırıldığı haberleri yapıldı. Arabi21’e konuşan gözlemcilere göre bu suçlamaların tanıtımının BAE medyası tarafından başlatılan organize bir kampanya olduğu daha sonrasında Ennahda hareketine açık bir rekabet gösteren iki ülke olan Suudi Arabistan ve Mısır’dan web siteleri ve blogcular aracılığıyla dağıtıldığı gözlemlendi denildi.

Fas Kralı Muhammed XI, veliaht oğlu Mulay El Hasan da dâhil olmak üzere birkaç bakan ile birlikte, sosyal mesafe ve maske kuralına uyarak Kadir Gecesinde teravih namazı kıldırdı. (haftanın fotoğrafı)

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı Çarkovski’ nin Kuğu Gölü Balesi eşliğinde Feyruz’dan Beyrut’a

Haftanın dizi önerisi, bir İsrail komedisi. Kendine has karakterleriyle “İyi Polis”

www.netflix.com/tr/title/80240277

Kaynaklar

www.moroccoworldnews.com
www.middleeastmonitor.com
www.middleeasteye.net/fr

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu