Politika-Tarih

Macron & Le Pen Débat Özeti

Macron & Le Pen Débat Özeti

İki tur arasındaki tartışma sırasında, Marine Le Pen ve Emmanuel Macron, önümüzdeki beş yıllık dönem için önerileri tema tema detaylandırdı. Satın alma gücü, ekoloji, Ukrayna’da savaş gibi bir çok alanda kozlarını paylaştı.

20 Nisan Çarşamba günü Gilles Bouleau ve Léa Salamé ile karşılaşan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen, önümüzdeki beş yıllık programlarına ayrıntılı olarak tekrarladılar.

Satın alma gücü

Bu temel soru üzerine tartışmayı başlatmaya davet edilen Marine Le Pen, kendisini, Emmanuel Macron’un yetkisi altında yoksullaşan “Fransızların sözcüsü” olarak sundu. Elysée’nin şu anki sahibi tarafından başlatılan “çek politikasına” karşı çıkan aşırı sağcı lider, “Gelecek beş yıllık dönemim için satın alma gücünü en büyük öncelik haline getireceğinin” sözünü verdi.

Her şeyden önce, enerji fiyatlarına uygulanan “kalıcı” KDV ve hatta 30 yaşın altındaki genç işçiler için gelir vergisinin kaldırılması gibi “kısıtlı giderleri” azaltmayı öneren Marine Le Pen ayrıca öğretmenlerin veya bakıcıların maaşlarını artırarak “işin değerini desteklemek” istiyor. Son olarak, Marine Le Pen, özellikle tek ebeveynli aileler için yardım ve ödenekleri ikiye katlayarak “korunmasız insanlara yardım” konusunda ısrar etti. Ona göre, 12 milyar avro tutarındaki tüm bu önlemler, “ayda ve hane başına 150 ila 200 avro” satın alma gücünde bir kazanç sağlayacak.

Emanuel Macron. “Kalıcı KDV’nin Enerji fiyatları karşısında, fiyatların bloke edilmesini sağlayan bir kalkan olduğunu varsayıyorum. Bu, teklif ettiğiniz KDV indiriminden iki kat daha etkilidir. Emmanuel Macron şöyle devam ediyor: “1.2 milyon maaş bordrosu oluşturduk. Programınıza bakıyorum, işsizlik kelimesi bile yok. Satın alma gücünü artırmanın en iyi yolu işsizlikle mücadele etmektir. »

Emmanuel Macron önerilerde bulunuyor: “Yazdan itibaren asgari ücret ayda 34 avro, ortalama emekli maaşı ayda 60 avro artırılacak. Düşük emekli maaşlarına gelince, onları 1.100 Euro’ya çıkarmak istiyorum. Macron, en çok ihtiyacı olan hanelere ulaşan gıda çeklerini “teklif ediyor”. Gıda ürünlerinde %0 KDV verimsizdir. Bu azalma tüketicilerden çok büyük distribütörlere gidecek. Ayrıca, bu önlem haksızlıktır ve hedefe yönelik değildir. »

Ukrayna Savaşı

Ukrayna’daki savaşa atıfta bulunan Emmanuel Macron, “Ciddi zamanlarda yaşıyoruz. Fransa ve Avrupa’nın rolü, Avrupa topraklarında 5 milyon Ukraynalıyı ağırlayarak Ukrayna’yı ekipman ve yardımla desteklemektir. Rusya, Ukrayna ve diğer ülkelerin dengesi için felaket olan bir yol seçiyor. Macrona göre “Aday, kimsenin vassalı olmadan” bir Fransa ve güçlü bir Avrupa için mücadele vermeli. »

Dün akşam Emmanuel Macron, Marine Le Pen’in Rusya karşısındaki pozisyonuna saldırdı: “Avrupa’da Kırım’ın ilhakını tanıyan ilk kişilerden biriydiniz. Bunu Rus gücüne ve Bay Putin’e güvendiğiniz için yaptınız. Birkaç ay sonra bir Rus bankasından kredi aldınız. Bu konuda her zaman belirsiz oldunuz. İlgi alanlarınız Rus gücüne bağlı. » diye ekleme yaptı.

Ukrayna’daki savaşta, Rus gücüyle yakınlaşmakla suçlanan Marine Le Pen, hemen “dayanışmasını” ve “Ukrayna halkına karşı mutlak şefkatini” gösterdi. RN adayı daha sonra rakibinin krize diplomatik bir çözüm bulmaya çalışmak için “çabalarını” kabul ederken, birkaç “sınırda” ve özellikle fransızların satın alma gücü için “dehşet verici sonuçlar doğuracak gaz veya petrol ambargosunda” ısrar etti.

“Gazını ve petrolünü başka bir ülkeye satacak olan Rusya’ya zarar verme umuduyla hara-kiri yapamayız” dedi. 2014 yılında bir Rus bankasıyla yaptığı krediyle ilgili olarak rakibi tarafından saldırıya uğrayan Marine Le Pen, kendisini Kremlin’e bağlı herhangi bir bağlantısının olmadığını savundu. Fransız bankalarının 2017 kampanyası için kendisine kredi vermeyi reddetmesinden rahatsız olan aşırı sağcı aday, Rus parasını “yakut çivisi” olarak geri ödemeye devam edeceğini söyledi. Rakibinin kurduğu tuzaktan çıkmak için “Fakir bir takımız ama onursuz değiliz” dedi.

Macron aynı zamanda Le pen’e yakın görüşten olan Zemmour’un fransız bankalarından kredi alabildiğini hatırlatan Macron, Marine Le Pen’i köşeye sıkıştırarak bu konu üzerinde zor durumda bıraktı.

Avrupa

Marine Le Pen, “Bir Avrupa Uluslar İttifakı’nı getirmek için Avrupa Birliği’ni derinden değiştirmek istiyorum” dedi, AB’den bir çıkıştan bahsetmeyen aşırı sağcı aday, serbest ticaret anlaşmaları ve yayınlanan plan üzerindeki “anlaşmazlıklarının” olduğunun altını çizdi. Marine Le Pen’e göre Fransa, Avrupa sınırlarının ötesinde “Afrika ile yeni bir ilişki geliştirmeli”. Rakibine yüklenen Le Pen Macron’a “Fransa’yı şaşırtan bir vizyonunuz var”. Fransa, özellikle Afrika’da, ayrıcalıklı ortaklarla bu ihtişam tutkusunu yeniden kazanmalıdır. » dedi.

Emanuel Macron. “Avrupa’ya ve Fransız-Alman ortaklığına inanıyorum. Emmanuel Macron, egemenliğimiz ulusal ve Avrupa’ya özgüdür” diye ısrar etti. “Sunulan işlerde(travail détache(bir avrupa ülkesinden giderek diğer Avrupa ülkesine çalışılabilmesi) yüz binlerce atanan işçi yok. Kuralları, eşit işe eşit ücret olacak şekilde değiştirdik. “Projeniz bizi Avrupa’dan çıkarmak” diye başlayan Macron. “İstihdam için ulusal tercih, Avrupa pazarının sonudur. Bunu bizim rahatlıkla yapabileceğimizi düşünüyorsun ama diğer ülkelerde bu şekilde yaptıkları zaman bize sormayacaklar. » diye ekledi.

Emeklilik

Emekli maaşları konusunda Marine Le Pen açık olmak istedi: Seçilirse, Fransızlar “40 ila 42 yıllık emeklilik” katkısında bulunduktan sonra “60 ila 62 yaş” aralığında emekli olabilecekler. Emmanuel Macron’a 65 yaşındaki emeklilik projesinde saldırmadan önce, kendisi tarafından “kabul edilemez bir adaletsizlik” olarak kabul edilen “Sosyal koruma, sahip olmayanların mirasıdır” dedi.

Emanuel Macron. “ Sistemimiz 2030’ların ortalarına kadar dengesiz bir hal alacak. Bu hazineyi, korumak istiyorum. Emekli maaşlarının seviyesini yükseltmek istiyorum ama vergilerin artmasını ve borcumuzun artmasını istemiyorum. “Emmanuel Macron  : “ Yasal yaş, her yıl dört ay kaydırılacak, yani 2031’de 65’te başlayacak. Bir gecede olmayacak. Uzun kariyerleri, zorlukları hesaba katacağını vurgulayan Mevcut Fransa Başkanı. Tartışma daha sonra sağlık krizi sırasında devlet harcamalarına odaklandığında : “ 600 milyarlık borcun Covid borcu olduğunu ve Bunu yaptığı için gurur duyduğunu söyledi.

Hastane ve Bağımlılık

Emanuel Macron. “ Bir hastane ve sağlık çölü(hastane ulaşımın zor olduğu bölgeler) krizimiz var. 2018’de numerus clausus’u(devlet tarafından sektör çalışına getirilen sayı kısıtlaması)bitirdim. Hastanelere 19 milyardan fazla yatırım yapma kararı aldık ve aylık 183 euro maaş artışı kararı aldık. Fakat bu yeterli değil. Yatırıma devam ederken yeniden işe almalı, ve insanları sağlık sektöründe çalışmaları için hastaneye yeniden çekmeliyiz. ” Tıbbi çöllere son vermek için, Emmanuel Macron ” hastane personelinin kendi memleketlerinde çalışmasını sağlamayı teklif ediyor, böylece bakım teklifi bölgesel düzeyde organize ediliyor. “Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu evde yaşlanmak istiyor” diye devam ediyor “konaklamalarını ayarlamalarına yardımcı olmak” için bir bonus sunan Emmanuel Macron. Huzurevleriyle ilgili olarak, “kontrolleri büyük ölçüde güçlendirmek” istiyor. 50.000 hemşire ve yardımcı pozisyon öneriyor.

Çevre

Le Pen kendisine göre küresel ölçekte sera gazlarının %50’sinden ithalatın sorumlu olduğunu tahmin ederek “serbest ticaret”e saldırdı. “Gezegeni öldüren bir model” dedi, “faaliyetlerin yer değiştirmesine” karşı çıkıyor. Marine Le Pen, “Meyve ve sebzelerimizin yarısını ithal etmeyi bırakmalıyız.” diyen Marine Le Pen, “Nadiren konuşulan bir konu olan hayvanlarda acı çekiyor.”.

Enerji stratejisiyle ilgili olarak Fessenhiem nükleer santralinin kapatılmasından üzüntü duydu ve rüzgar enerjisi seçimini kınadı: “Bu aynı zamanda ekolojik ve ekonomik bir saçmalık, biyolojik çeşitlilik için bir utanç ve yakındaki mülklerin emlak fiyatlarını düşürüyor.” diye suçladı.

Macron ise “Sera salınımlarını azaltma oranını ikiye katladık” dedi. Aday, “İki kat daha hızlı gitmek istiyorum.” ve “Başbakan bu politikadan sorumlu olsun.” diyor. Aşağıdaki somut önerilerle: “Yılda 700.000 evin termal olarak yenilenmesi, yurttaşlarımızın araç değiştirmesine yardımcı olmak (hibrit ve elektrikli), endüstriyel ve tarımsal geçişi desteklemek. “Fransa için 22 maddelik önlem planınızda ekoloji hakkında tek kelime yok.” diyerek Macron rakibine saldırır.

Fessenheim, sanırım. 2012’den beri yatırım yapılmadı. Bu projenin karlılığı kalmadı” dedi. Rüzgar türbinleriyle ilgili olarak şunları söylüyor: “Karadaki rüzgar enerjisinin hızını azaltarak, ancak güneş enerjisi ve açık deniz rüzgar enerjisi geliştirerek yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmaya karar verdim.”

Eğitim

Emmanuel Macron, “CP ve CE1’e yapılan yatırım, sınıf başına 12 öğrenciye çıkmayı mümkün kıldı” diye hatırlıyor. “Bakalorya’ya kadar matematiği geri koymak, günlük yarım saatlik spor getirmeyi sanatsal ve kültürel eğitim faaliyetlerini geliştirmeyi, mümkünse bunları ilk okul ve orta okuldaki sınıflara ortalamaları bölerek koymak istiyorum.” Aday devam ediyor: “Meslek yüksekokulunda büyük bir reform, öğrencilerimize yardım etmeye devam ederek üniversitede reform istiyorum.” Emmanuel Macron şu sonuca varıyor: “Bunu başarmanın araçlarını yerel olarak azaltarak ulusal düzeyde büyük hedefleri olan farklı bir yöntem istiyorum.” Son olarak, aday öğretmen maaşlarında %20’ye varan bir artış teklif ediyorum”. » dedi.

Marine Le Pen okulda “profesyonel kursları, iş-çalışma programlarını, çıraklık eğitimlerini yeniden değerlendirmek” istiyor. Aday ayrıca “bakaloryanın devalüe edildiğini” düşünüyor. Ayrıca okullarda disiplin kurallarının güçlendirilmesini istemektedir. Marine Le Pen ayrıca okul tacizi konusunda “çok daha şiddetli” olmak istiyor.

Güvenlik

Emanuel Macron: “10.000 polis ve jandarma mevzisi oluşturuldu. Önceliklerini belirledik. İlk olarak, “kadın cinayetlerine karşı” mücadele. Ardından, “kırsalımızda  200 jandarma tugayı oluşturularak” “kırsalda güvenliği sağlamak. Emmanuel Macron ayrıca “uyuşturucuyla mücadeleyi” yoğunlaştırmak ve “ 1.500 siber devriye” ile siber saldırılara karşı araçları güçlendirmek istiyor.

Le Pen vaat ediyor: Seçilirse ülkede suç düşecek. “Gerçek bir vahşet, gerçek bir barbarlıkla” karşı karşıya kalan bir Fransa’nın resmini çizen aşırı sağ aday, “cezalarda çok daha sert olmalıyız, cezaların yumuşatılmasını durdurmalıyız.” diye düşünüyor.

Üstelik, güvensizlik ve göçü birbirine bağlayan Marine Le Pen, “anarşik ve kitlesel göçe” son vermek istiyor. “Bu yüzden Fransızlara referandum sunacağım, böylece kim kalır, kim Fransa’ya gelir onlar karar verecek. Kamusal alanda peçe takma konusunda da sorgulanan Marine Le Pen, tartışmalara rağmen yasaklamak istediğini varsaydı.

Kurumlar

Emanuel Macron. Seleflerimden bazıları da ilk dönemlerinde referanduma gitmedi. Yine de bunun önemli bir unsur olduğunu düşünüyorum, buna bağlıyım ve Avrupa’daki organizasyonumuzu değiştirecek olsaydık, referandum benim için tercih edilen seçenek olurdu, “diyor aday. Emmanuel Macron, “Yapmak istediğim anayasayı revize etmeyi başaramadım” diye itiraf ediyor.

Hemşehrilerimiz kendilerini etkileyen konularda aktör olmak istiyor. Benim istediğim, millet düzeyinde ana yönelimleri belirlemeye yol açacak, özellikle okul ve sağlık konusunda başka bir güç kullanma yöntemidir.

Le Pen. “Demokratik bir rönesans” ihtiyacını çağrıştıran Marine Le Pen, vatandaş girişimi referandumunun (RIC) uygulanmasıyla Sarı Yelekliler üzerinde hak iddia etti. “Halk egemendir, Anayasayı değiştirmek doğrudan onların elindedir” derken, rakibi bu noktada bir anayasallık meselesini gündeme getirdi.

Otoritelere göre geçen seçimin rövanşınıda kaybeden Le Pen’i zor bir seçim bekliyor olucak.

Tarık ASLANHAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu