Sınırsız Çocuklar ile DEHB’li Çocukların Ayrımı
Sınırsız Çocuklar ile DEHB’li Çocukların Ayrımı
Günümüzde sınır sorunu yaşayan sınırsız çocukların birçoğunu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak değerlendirmekteyiz. Bu durumda sınırsız çocuklar, DEHB’li çocuklar ayrımı gerekmektedir.
Her dikkati dağınık olan çocukta Dikkat Eksikliği Bozukluğu ya da her hareketli çocukta Hiperaktivite Bozukluğu yoktur. Ailede hiçbir sorumluluk almamış, sürekli korunmuş, hizmet edilmiş bir çocuk unutkanlık ve sakarlığa sahip olabilmektedir. Onun adına her zaman eksikleri tamamlayan, dikkat eden başka bireyler vardır. Genellikle sınırsız çocuklarda istekler çok fazla karşılandığı için frensiz bir araba gibi hareket ederler. Nerede duracaklarını bilemezler. Bu yüzden toplum içerisinde iletişim kazaları çok yaşarlar.
Bu çocuklar genellikle kendi isteklerine odaklı olduğu için kuralların olduğu okul ve sınıf ortamlarında sorunlar yaşarlar. Başka arkadaşının elindekini alabilir, ona istemediği şekilde davranabilir. Çocuk bugüne kadarki ev yaşamında istediği her şeye istediği zaman ulaşmış, istemediği hiçbir şeyi yapmamıştır. Aynı zamanda doyumsuzdurlar. İlgilendikleri şeylere olan ilgisi bu yüzden çok kısa sürebilmektedir. Ev yaşamında bugüne kadar sorumluluk almadığı için okulda eşyalarını kaybedebilirler.
Bu çocuklar sınıf içerisinde öğretmenin sözünü dinlemez; yürür, konuşur, isterse cevap verir, istemezse cevap vermezler. Dışarıdan bir öğretmen bu duruma baktığında aileyi direkt ilaca yönlendirebilmektedir. Bu noktada öncelikle bir psikolog çocukla çalışarak varsa travmatik yüklerini omzundan almalı, benlik algısını güçlendirmelidir. Aynı zamanda aileye verilecek sınırı da kapsayan psikoeğitimler ile ailesel etmenleri düzenlemelidir. Ayrıca okuldaki öğretmenler ile iletişime geçerek okul ortamının düzenlenmesini de sağlamalıdır. Terapi bitiminde sağlıklı sınırlar almış, aileden ve çevreden doğru aktarımlara kavuşmuş birçok sınır sorunu olan çocuğun sorunları bitebilmektedir. Gerçekten DEHB olan çocuklar ise medikal desteğe yönlendirilerek psikiyatrik bir destekle tedavilerine devam edebilmektedirler.
Bahsettiğim hususlara dikkat edildiğinde çocuklar gereksiz yere DEHB tanısı almaz ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçebiliriz.