Psikoloji

Çocuklarda Psikolojik Kordon

Anne ile bebek arasındaki ilk etkileşim, bebeğin anne rahmine düştüğü andan itibaren başlamaktadır.

Anne ile bebek arasındaki biyolojik kordon bebeğin anneden beslenebilmesini sağlarken, aynı zamanda anne ve bebek arasında psikolojik bir kordonda oluşmaktadır. Biyolojik kordon doğum itibariyle ortadan kalkarken, psikolojik kordon ise 4 yaşa kadar devam etmektedir. Hamilelik sürecinde, doğum esnasında ve doğum sonrasında yaşanılan birçok durum anne ve bebek arasındaki ilişkinin kalitesini ve düzeyini psikolojik kordon vasıtasıyla belirleyici rol oynamaktadır. Bebekler iki yaşına kadar tamamen dünyayı anneleri üzerinden algılamaktadır sebebi; henüz kendi benlikleri oluşmamıştır. Annenin duygulanışı, düşünceleri, hissettikleri ve yaşadıkları bebeği direkt olarak etkilemektedir. Sağlıklı bir çocuk isteyen ebeveynlerin anne ve çocuk arasındaki psikolojik kordonu göz ardı etmemesi ve ona göre kendilerini hazırlamaları büyük önem arz etmektedir. Psikolojik kordonun sağlıklı bir şekilde kurulabilmesi ve sona erebilmesi için ailelerin dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır.

Bunların en önemlileri şunlardır:

-Mutlaka planlanan ve istenilen bir gebelik olması

-Babanın bu süreçte annenin yanında olması

-Annenin stresten uzak kalması

-Annenin ve babanın çocuk ile anne karnında iletişime geçmeleri

-Annenin beslenme, uyku, yeme düzenine dikkat etmesi

-Özellikle başta anne olmak üzere ebeveynlerin zararlı alışkanlıklardan uzak kalmaları

-Çocuğa anlam yüklememeleri

-Çocuk için gelecek planlamalarından kaçınmaları

-Annenin doğum sonrası süreçte bebeğine bol bol dokunması

-Oyun yemek, sevgi ve alt bakımı gibi birincil temel ihtiyaçların acil ve yeterince karşılanması

-Bebeğin mümkünse iki yaşa kadar anne sütü alması

-Babanın da çocuğun bakım sürecine dahil olması

-Mümkünse annenin ilk dört yılı çocuğunun bakımını üstlenmesi.

Bunun yanı sıra anne bebek ilişkisinde anne elinin bebeklerde endorfin salgılanımı sağladığı ve bu hormonun çocukları sakinleştirdiği, aynı zamanda bebeğin anne tarafından sevildikçe, arzulandıkça, dokunuldukça oksitosin hormonunun da salgılanımının arttığı ve bebeklerin rahatladıkları yapılan araştırmalar ile ortaya konmaktadır.

Çocukların anne karnından başlayarak yaşamlarının ilk dört yılında anneleri ile kurdukları ilişkiler öncülüğünde dış yaşamı ve kişileri anlamlandırdıkları ve ona göre şemalar oluşturmaya başladıkları da göz önünde bulundurulduğunda ailelerin çocuklardaki psikolojik kordona önem vermeleri büyük önem arz etmektedir.

Psikolog Mehmet ÇAĞ

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu