Püf Noktası | Kitap Okuma Alışkanlığı
Doğduğumuz andan itibaren yaşamı keşfetmeye ve alışkanlıklar kazanmaya başlarız. Artık dünyada öğrenilecek, keşfedilecek ve yapılabilecek o kadar çok şey var ki çoğu zaman ne yapacağımıza odaklanamaz hale geldik. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte dikkat problemleri ve düzensizlik yaşantımızda hüküm sürmeye başladı. Hepimizin sahip olduğu farklı zeka türleri ve yetenekler mevcut. Bu anlamda bir şeyleri yapabilme, öğrenebilme ve geliştirebilme yetilerimiz farklılık göstermektedir. Günümüzdeki eğitim modellerini ele alacak olursak, geleneksel eğitimde genel olarak tek tip bir öğretme modeli olduğunu görüyoruz. Farklı zeka türlerine sahip öğrenenlerin bu sebepten dolayı öğrenme süreçleri zorlu ve karmaşık olabilmektedir.
Zamanla her insan kendine ait bir öğrenme metodu ve alışkanlıklar geliştirir. Alışkanlık geliştirmek bazı insanlar için zorlu bir süreçtir; çünkü alışkanlık edinmek ve bunları geliştirmek sadece bizim isteğimize göre şekillenen unsurlar değil, birçok çevresel faktörden de etkilenebilen durumlardır. Ders çalışma, kitap okuma ve spor yapma alışkanlıkları gibi birçoğumuzun çok isteyip de bir türlü edinemediği yahut geliştiremediği alışkanlıklarla ilgili uzun bir süre önce düşünmeye başladım. Sonuçtan ana nedene doğru düşünmeye başladığımda aslında kendi kendime hükmedebileceğime ve istedikten sonra beynime alışkanlık edinmek için komutlar verebileceğime inandım. İnternet üzerinde yaptığım bir takım araştırmalar neticesinde de alışkanlıklarla ilgili geçmişte yapılmış araştırmalara ve bazı teorilere rastladım. Bu araştırmaların sonucunda kendime ait bir model geliştirmeye karar verdim. Aslında ilk önemli adımı burada atmış oldum; karar vermek!..
Kitap okuma alışkanlığı konusunda kendi deneyimlerimle edindiğim püf noklarını sizlerle de paylaşmanın anlamlı ve verimli olabileceğini düşünüyorum. Ama her şeyden önce unutmayalım ki alışkanlıklar kazanmak için sadece hayal kurmamız kâfi değil; buna karar verip bir takım somut adımlar atmamız gereklidir.
Kitap okuma alışkanlığını bir spor egzersizi olarak da düşünebiliriz.
Hepimizin bildiği üzere pandemi sebebiyle zorlu bir süreçten geçtik ve hâlâ bu süreç devam etmekte. Bir dünya krizi olarak nitelendirilen bu durumu fırsata çevirmek adına 2 ay süren karantina maceramda kitap okuma alışkanlığımı bir üst düzeye taşımaya karar verdim ve tam planladığım şekilde bu yolculuğu sonlandırdım. Kitap okumaya uzunca bir ara verdiğim bir dönemde Marcel Proust’un oldukça ağır olan Guermantes Tarafı romanını okumaya karar verdim. Birçoğumuz vakit bulamadığımız için kitap okuyamamaktan yakınırız; fakat ben de çoğu zaman kullandığım bu tezi çürütmek için her gün telefonumda zamanlayıcıyı kullanarak 30 dakika boyunca sadece kitap okumaya odaklandım. Sonuç olarak 40 günde 536 sayfalık bu romanı bitirmiş oldum.
Kitap okuma alışkanlığını bir spor egzersizi olarak da düşünebiliriz. Öncelikle bu aktiviteye hafif şekilde başlayıp sonraları hedeflerimizi yükseltebiliriz. Telefonunuzun zamanlayıcısını yahut analog bir saati kitap okuma alışkanlığı kazanmak için kullanabilirsiniz. 20 dakika, 30 dakika yahut arzuladığınız bir zaman aralığında bu yarışmayı başlatabilir ve zafere ulaşabilirsiniz. Günde 30 dakika nelere harcamıyoruz ki, istesek hayalimizi kurduğumuz kitap okuma alışkanlığını da sadece 30 dakika boyunca ona odaklanarak kazanmaya başlayabiliriz. Haydi daha fazla beklemeyin ve yeni alışkanlıklar edinmek için geriye saymaya başlayın “3-2-1!..”.
Yıldız TOKMAK