EtkinliklerYaşam

Bilim Festivali 2024

Her yıl ekim ayında gerçekleşen bilim festivali “Fête de la Science”, bu sene 4-14 Ekim arasında Fransa’nın dört bir yanında etkinliklerle halkı karşılıyor. Festival hem Fransa boyutunda bir koordinasyon, hem de yerel inisiyatifler sayesinde içerik kazanıyor ve her yerde çok çeşitli etkinlikler organize ediliyor. 

İlk kez 1991’de gerçekleşen bu festival, dönemin Araştırma ve Uzay Bakanı fizikçi Hubert Curien tarafından organize edildi. Festivalin amacı, bilimi toplumun her kesimine ulaştırabilmek ve araştırmacıların, öğretmenlerin bilim tutkusunu halka geçirebilmek. Her yıl bir milyondan fazla katılımcının ziyaret ettiği etkinliklere Fransa çapında yaklaşık 300 bin akademisyen/eğitimci katkı sağlıyor. Ülke çapındaki laboratuvarlardan bir çoğu kapılarını halka açarak çalışmalarını paylaşıyor.

Yerel yönetimlerin büyüklü küçüklü derneklerle ortaklaşarak eğitici, bilgilendirici ve eğlendirici atölyeler, paneller, buluşmalar düzenlediği bu festivali özel kılan bir unsur da yansıttığı çeşitlilik. Hedef kitle öncelikle çocuklar ve gençler olsa da, bütün etkinlikler her yaş grubuna hitap edebilen nitelikte.

“Océan de Savoirs” başlığı ile birlikte festivalin bu seneki teması “Okyanus”: https://www.fetedelascience.fr/

Bugün insanlık başka gezegenlerde yaşam belirtileri ararken, kendi gezegeninde henüz tamamen tanımadığı derinlikler olduğunu unutabiliyor. Kara canlıları olarak aslında sadece küçük bir azınlığız, ve aslında okyanuslar hem tarihimizi hem de geleceğimizi temsil ediyor. Elbette iklim değişimlerini daha iyi anlamak için de üzerine çalışmamız gereken konulardan biri okyanuslar. Bu açıdan “Okyanus” teması konu açısından zenginlik sağlarken, festivalin içeriği bu temayla sınırlı olmak zorunda da değil; her türlü katkıya açık bir festival bu.

La Bohème üyelerinin de bünyesinde bulunduğu Buena Onda Bilim Kulübü de Paris’te 10’uncu bölgede festivale katılıyor. (Program için: https://www.facebook.com/BuenaOndaScienceClub/posts/pfbid02eqaT17arp84LTdjRSLVLiTDasCtW1WXBumWGTr5sNHovik6sYahG8KFCbZrTLNwnl ) Buena Onda, bilimsel konuları oyunlaştırarak hem çocukların ve büyüklerin ilgisini çeken bir hale getiriyor. “İklim değişikliği”, “ışık ve ses dalgaları”, “veriler ve istatistik” gibi konular üzerine etkileşimli oyunları Buena Onda standında görebilirsiniz. https://www.instagram.com/p/Cyjh3EnLRQt/


Fırsat bulabilenlerle, özellikle 13 Ekim tarihinde Granges Aux Belles’deki spor alanında kurulacak olan “Le Village des Sciences” standlarında bir araya gelerek, bilimin büyüleyici dünyasını keşfetmek ve farklı konularda ilham verici tartışmalara katılabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu