Yaşam

Fransa’da Staj Yapmak

Fransa ile ilgili merak edilen sorulardan biri olan Fransa’da staj yapmak konusunu sizlere bu yazımızda detaylıca anlatmaya çalışacağız.

Fransa’da staj yapmak için öncelikle bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Örneğin Türkiye’deyseniz Erasmus Staj Hareketliliği programına katılmaya hak kazanmış olmanız; Fransa’daysanız staj zorunluluğu olan bir yüksek lisans programına kaydolmuş olmanız gerekmektedir. Bu koşulları sağlıyorsanız staj bulma aşamasına geçebilirsiniz.

Fransa’da Nasıl Staj Bulunur?

Fransa’da staj bulmak sanıldığı kadar kolay bir durum değildir. Hatta iş bulmaktan daha zor olduğu bile söylenebilir. Ama umutsuzluğa düşmeyin, nitelikleriniz sayesinde umduğunuzdan daha kısa sürede de staj bulabilirsiniz. Fransa’da stajlı bir yüksek lisans programında öğrenim görüyorsanız eğitiminizi tamamlamanız için sizden stajınızı başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz beklenecektir. Stajınızı yaparken aynı zamanda staj raporunuzu da okulunuzun istediği şekilde tamamlamanız ve stajınızı savunmanız gerekecektir.

Staj ararken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri, örneğin staja mart ayında başlamanız gerekiyorsa staj aramaya ocak veya şubat ayında başlamayın. Daha önce de belirttiğim gibi staj arama süreci oldukça uzun ve zorlu bir süreç. Dolayısıyla ne kadar erken başlarsanız o kadar çok avantajlı olabilirsiniz.

Bir diğer önemli detay da başvuracağınız staj ilanlarının içeriğidir. İlanlar sizin yetenekleriniz, eğitiminiz ve profesyonel deneyimlerinizle uyuşmuyorsa o ilanlara başvuru yapmayın. Bu tarz ilanlara başvuru yaparsanız, sizin için gerçek anlamda bir zaman kaybı olabilir. Mümkün olduğunca motivasyon mektuplarını kişiselleştirin. Neden o firmada çalışmak istediğinizi, motivasyonunuzu ve gelecek projelerinizi belirtin. Herkese aynı motivasyon mektubunu atmanız olumsuz dönüşler almanıza neden olabilir.

Staj bulma sürecinde okulunuz, okulunuzdaki staj konusunda görevli kişiler ve öğretmenleriniz de size yardımcı olacaktır. Okullarda motivasyon mektubu / özgeçmiş yazma, etkili görüşme gerçekleştirme ve bazı püf noktaları konusunda birçok bilgilendirici etkinlik düzenlenmektedir. Ayrıca staj bulma konusunda zorluk çeken öğrenciler için öğretmenler kendi çevrelerini kullanarak da yardımcı olmaya çalışmaktadırlar.

Fransa’da staj bulmak için yaralanabileceğiniz bazı platformlar şu şekildedir:

Fransa’da Staj Bulmanın Zorlukları?

Özellikle Covid-19 salgınından dolayı staj bulmadaki zorluklar artmış bulunmaktadır. Covid-19’un yaratmış olduğu ekonomik sıkıntılar birçok şirketin eleman veya stajyer alımında çekingen davranmasına neden olmuştur. Çok prestijli okullarda okusanız bile staj bulma konusunda zorluk çekebilirsiniz. Yüzlerce başvuru yapsanız da bir görüşme talebi bile alamayabilirsiniz. Staj ilanlarında daha önce alanınızda 3-5 yıllık tecrübe arayan firmalara da rastlayabilirsiniz. Bazen anadilinizin Fransızca olmaması veya Fransızcaya ek olarak istenen başka bir dil olması da staj bulma konusundaki zorluklardan olabilir. Okulunuz sizden ne kadar süre ve zaman aralığında staj yapmanızı istiyorsa buna göre bir staj bulmanız gerekir. Bu durum da staj bulma sürecinizi zorlaştıran unsurlardan olabilir.

Staj Bulduktan Sonraki Süreç

Bir şirketten kabul aldığınızda öncelikle okulunuzun bu stajı onaylaması ve “convention de stage” yapılması gerekmektedir. Bu süreç tamamlandıktan sonra belirlenen tarihte staja başlarsınız. Fransa’da bazı stajlar için öğrencilere belirli ikramiyeler ödenmektedir. Staj ararken ve anlaşma yapacakken bu ikramiye durumunu sormanız ve netleştirmeniz sizin için faydalı olacaktır. Stajınıza başladığınızda işteki sorumluluklarınızı yerine getirmeniz ve buna ek olarak da staj raporunuzu yazmanız gerekmektedir. Staj raporunuzu yazarken okulunuzun sizden istediği formata ve içeriğe sadık kalmanız gerekir. Her ay okuldaki danışmanınızla iletişime geçip raporunuzla ilgili gelişmeleri kendisiyle paylaşmanız başarılı bir rapor ortaya çıkarmada etkili olacaktır.

Fransa’da staj yapmak konusundaki bilgi ve tecrübelerimiz bu şekildeydi. Fransa hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için bizi takip etmeye devam edebilir, öneri ve sorularınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu