DünyadanEn FrançaisYaşam

13 Kasım Paris Saldırıları

13 Kasım Paris Saldırıları

13 Kasım 2015’te, Fransa’nın yerel saati 21.16’da başlayan Başkent Paris’te gerçekleşen bu terör saldırıları birinci, onuncu ve on birinci bölgeler başta olmak üzere kentin bir çok yerinde gerçekleşmiştir. Bu saldırılar 130 kişinin ölümü, 350’den fazla kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Bataclan Tiyatrosu binasında gerçekleşen rehin alma eylemi, çevresinin yanı sıra Fransa Stadı, Le Petit Cambodge restoranı, Le Carillon barı ve çevresinde de saldırılar düzenlenmişti. 7 farklı bölgede düzenlenen; en az 6 silahlı, 3 bombalı saldırıları Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlendi.

Saat 23.58’e geldiğinde dönemin Fransız cumhurbaşkanı François Hollande ülkede olağanüstü hâl ilan etmiştir. Fransa’nın tüm sınırlarını giriş-çıkışlara ikinci dünya savaşından bu yana ilk defa kapatılmıştır.

Bu yaşanan terör saldırılarını dönemin belediye başkanının da dahil olduğu ve bu olaya birebir şahitlik eden insanlar ile hazırlanan Netflix’in “13 Novembre : Fluctuat Nec Mergitur” isimli belgeselinde daha detaylı izleyebilirsiniz. https://www.netflix.com/watch/80190132?trackId=14277281

Saldırılar

Paris saldırıları 5 başlık altında inceleniyor. Kayıtlarda da bu şekilde geçmektedir. İlk olarak, Fransa Stadyumu Patlaması, 21.00 sularında Fransa-Almanya dostluk maçı vardı. Önemli devlet yöneticileri de bu maçtaydı. Saldırı bu stadyumun çok yakınında bir intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildi. Devamında yine saat olarak yakın zaman dilimlerinde Paris’in 10. bölgesinde bulunan Petit Cambodge Restoranı’nda gerçekleştirilen saldırıda da dört kişi öldürülmüştü. Saldırılar gece boyunca devam etti. Saldırganlar Saint Martin Kanalı’nın yakınında bulunan Le Carillon barının dışında bekleyen insanların üzerine de ateş açmıştır. Associated Press haber ajansının haberine göre restoranda 11 kişi ölmüştür.

La Belle Équipe restoranının terasından saldırılar ise saat 21.50’lerindeydi. İki saldırgan birkaç dakika boyunca ateş etti. Paris’in 11. bölgesinde bulunan Charonne sokağındaki bu saldırıyı Fransız polisi 18 kişinin öldüğünü bildirdi.

Bataclan Tiyatrosu ablukasına değinmek istiyorum. Paris’in 11. bölgesinde bulunan Bataclan Tiyatrosu’nda Eagles of Death Metal grubunun konseri sırasında silahlı saldırı ve rehin alma eylemleri gerçekleştirilmiştir. Grubun lideri Jesse Hughes, kulisi kullanarak kaçmayı başardı. 100 kişi rehin alınmıştı. Fransız polisi, gece yarısından sonra, Bataclan Konser Salonu’na baskın düzenledi. İki saldırganın kaçmasıyla saldırılar durdu.

Salah Abdeslam

Bu olayda hayatta kalan tek saldırgan olan Salah Abdeslam, saldırılardan aylar sonra 2016’nın Mart ayında Belçika’da yakalandı. Aralarında Fransızların olduğu 20 sanığı olaydan yaklaşık 6 yıl sonra davası görüldü. Bu dava 9 ay sürmesi planlanmıştır. Bu davaların ardından, sanık Abdeslam suçunu kabul etmeyerek, savunmasını gerçekleştirdi.

Eylül ayında Paris’te görülen ilk duruşmasında, “Ben IŞİD’in askeriyim” diyen Abdeslam, o zamandan bu yana başka soruya cevap vermedi. Ancak bir diğer mahkemede çapraz sorgulama öncesinde ani bir çıkışla, “Ben kimseyi öldürmedim, kimseye zarar vermedim, bir sıyrığa bile neden olmadım.” açıklamalarında bulundu. Abdeslam aynı zamanda, son dakikada fikrini değiştirdiğini ima etti. İntihar saldırısı için giydiği yeleği çıkarıp attığını ileri sürdü. Fransa tarihinin en büyük mahkemesi olmasıyla beraber, yüzlerce davacı ile kurbanların yakınları tarafından izlenen bu dava Fransızlar için büyük üzüntü yaratan bir terör saldırısı olmuştur.

Beyza VAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu