Politika-TarihYaşam

Fransa’da 1 Mayıs ve Müge (Vadideki Zambak)

1 Mayıs’ta müge çiçeği sunulması geleneği Rönesans’a kadar uzanır, Charles IX mügeyi 1561’de şanslı bir tılsım olarak çevresine sunmuştur. Efsaneye göre 1560 yılında Charles IX ve annesi Catherine de Medici, şövalye Louis de Girard de Maisonforte’nin genç krala Saint-Paul-Trois-Châteaux’daki bahçesinden topladığı bir müge ile Dauphiné’yi ziyaret etti. Büyülenen kral, her baharda saray kadınlarının her birine müge dalını sunma pratiğine devam etti ve “Her yıl böyle yapılmasına izin verin çağrısı yaparak gelenek hızla tüm ülkeye yayıldı.

Müge’ye aynı zamanda Balzac’ın da eserinin ismi olan vadideki zambak adı verilir.

Efsanenin başka bir versiyonuna göre, 1560 yılında Catherine de Medici, Drôme bölgesindeki bir kasaba olan Saint-Paul-Trois-Châteaux’nun şövalyesini Borghes’e gizli bir görevle görevlendirdi. , görevinin başarısının bir işareti olarak, Fontainebleau sarayında krala ormanda bulunan bir müge buketi sundu.

Bu çiçeğe bağlı olarak baharın geri dönüşü sembolizminin kökleri Kelt geleneklerine ve çiçek tanrıçası Flora’ya yapılan Roma törenlerine dayanır.

Fransa’da, mügenin özel şahıslar ve dernekler tarafından yetkisiz olarak ve kamuya açık karayolu üzerinde satışına, 1 Mayıs’ta resmi olarak müsamaha gösterilmekle birlikte, diğer yasal yükümlülüklere uyulur (bu, örneğin, mügenin bahçe ve ormandan alınması gerektiği zorunluluğu olabilir.)

Her yıl 60 milyon dal müge üretilmekte, tek tek veya saksılarda satılmaktadır. Müge üretiminin %85’i Nantes bölgesinde geri kalan ise Bordeaux’da yapılır.

Fransa’da 13 çanlı bir müge sapının iyi şans getireceğine dair bir gelenek vardır. Fakat iklim değişikliği ile ortadan kalkabilecek bir gelenek oldu çünkü sıcaklıkların artmasıyla birlikte pamukçuk giderek daha erken gelişir. Öyle ki, bazen çok daha erken çiçek açar – birkaç gün ila on gün önceden – dalların soğuk bir odada saklanmasını gerektirir. Bu sebeple ileride tam gününde uygun müge bulunup bulunamayacağı tartışılıyor.

1 Mayıs 1936’da ise müge ilk olarak İşçi Bayramı ile ilişkilendirildi.

Emek Bayramı ise bilindiği üzere ilk olarak 1 Mayıs 1886 Chicago’da 8 saatlik çalışma saati talepleriyle başladı 400 000 işçinin greve gitmesiyle büyüdü.

Üç yıl sonra, Fransız Devrimi’nin yüzüncü yılı için Paris’teki İkinci Sosyalist Enternasyonal toplantısının kongresi sekiz saatlik çalışmayı dayatmak amacıyla 1 Mayıs’ı “uluslararası işçiler günü” yapmaya karar verdi. Bu tarih, Chicago’daki 1886 Mayıs Günü hareketinin anısına seçildi.

1890 gibi erken bir tarihte, göstericiler üçlü taleplerini simgeleyen kırmızı bir üçgen giydiler: 8 saat çalışma, 8 saat uyku, 8 saat boş zaman. Bu işaret, 1891’de Fransa’nın kuzeyindeki Fourmies’teki bir gösteri esnasında yaban gülü çiçeğiyle değiştirildi. O gün yaban gülü taşıyan genç bir kadın öldürüldü ve sonrasında bu çiçek 1 Mayıs’ın sembolü oldu. (vadideki zambak, müge ise sadece iyi şans olarak kaldı.

Dolayısıyla 1 Mayıs’ın simgesi kırmızı yaban gülü müdür yoksa beyaz müge midir halen tartışma konusu.

Bu yıl Fransa’da 1 Mayıs ise kalabalık ve hareketli geçiyor. Geçen hafta yapılan ikinci tur seçimlerinin ardından sol camia bu 1 Mayıs’ı üçüncü sosyal tur olarak tanımlıyor ve önümüzdeki parlamento seçimleri için bir fırsat olarak görüyor. Bu kapsamda Fransa’nın çeşitli bölgelerinde 250 gösteri ve yürüyüş olacağı düşünülüyor.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu