Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (31.01.2021)

Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Başkanı, bir zamanlar Irak ve Suriye’nin büyük bir bölümünü kontrol eden IŞİD (IŞİD) savaşçılarının oğulları ve kızları olan kuzeydoğu Suriye’de büyük bir kampta mahsur kalan 27.000 çocuğu ülkelerine geri göndermeye çağırdı.

Başkan, kampta 60’a yakın ülkeden çocuk bulunduğunu, bu çocukların sorumluluğunun Suriye’ye değil, geldikleri ülkelere ait olduğunu ifade etti.

Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan turizm otoritesinin multi milyonluk reklam teklifini geri çevirdi. The Telegraph Sport’a göre, futbol yıldızına Suudi Arabistan’ın çekici bir tatil beldesi reklam yüzü olması için yılda 6 milyon € teklif edildi.

İran, Rusya’nın Sputnik V COVID-19 aşısını onayladı. İran Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani, ülkenin koronavirüs salgınına karşı aşılama kampanyasının ithal aşılarla şubat ayında başlamasının muhtemel olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Tel Aviv’in İran’ın nükleer anlaşmasında reform taleplerini yerine getirmek için İsrail’in Mossad Başkanı Yossi Cohen’i önümüzdeki ay ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Washington’a gönderecek.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) salı günü askerleri bıçaklamaya teşebbüs ettiklerini söyledikleri Filistinli bir adamı vurarak öldürdü. Filistinli yetkililer, olanlarla ilgili biraz farklı bir açıklama yaptı.

Üst düzey bir Taliban heyeti, lider yardımcısı Molla Gani Baradar liderliğindeki Afgan güçleriyle barış süreci ile ilgili görüşmeler için İran’a geldi. Taliban’ın siyasi heyeti, Tahran’da kaldıkları süre boyunca Dışişleri Bakanı ve İran’ın Afganistan özel elçisi de dahil olmak üzere İranlı yetkililerle toplantılar yapacak ve Afganistan’daki barış eğiliminin yanı sıra ilgili konuları tartışacak.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani, ABD Başkanı Joe Biden’in yeni yönetimini Taliban üzerindeki baskıyı artırmaya ve daha fazla asker çekmek için acele etmemeye çağırdı.

Katar, yeni seçilen Başkan Joe Biden’in göreve gelmesinden günler sonra İran ile ABD arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu yineledi.

Biden Yönetimi İran’ı caydırmak için bölgedeki B-52 bombardıman uçaklarını artırdı. Joe Biden başkanlık yönetimi İran ile müzakerelere yaklaşırken ABD Hava Kuvvetleri salı günü Orta Doğu üzerinden bir çift uzun menzilli, nükleer yetenekli B-52 bombardıman uçağı gönderdi.

Lübnan’ın en fakir şehirlerinden biri olan Trablus, arka arkaya dördüncü gün sağlık kısıtlamalarını ve zor yaşam koşullarını protesto eden göstericilerle polis arasında şiddetli çatışmalara sahne oldu. Pazartesiden bu yana neredeyse kesintiye uğramayan gösterilerde 2 kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi ise yaralandı.

Gösteriler sırasında çekilen bir fotoğraf

Dünya şehirlerini suç işlenme oranlarına göre sıralayan araştırma şirketi Numbeo, 2020’nin en güvenli şehirlerini açıkladı. Bu listeye göre dünyanın en güvenli şehrinin Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi oldu.

Suudi Arabistan’dan bir görüntü

https://twitter.com/RestitutorOrien/status/1354895459886706689?s=20

Ürdün, İsrail’in dört gün süren engellemesinin ardından çarşamba sabahı işgal altındaki Kudüs kentindeki El Aksa Camii yerleşkesinde yeniden yapılanma ve restorasyon çalışmalarının yeniden başladığını duyurdu.

Yolsuzluğa ve polis şiddetine karşı protestolarda son iki hafta içinde Tunus’ta 1.000’den fazla kişi tutuklandı. Son olarak gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti. Ailesi, 20 yaşındaki Haykel Rachdi’nin, Tunus’un orta kesimindeki Sbeitla kasabasında protestolara katılmasının ardından dün gece çıkan çatışmalarda göz yaşartıcı gaz kapsülü ile vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Bu olayın ardından hükümet yetkilileri, Tunus kabinesinin hükümet karşıtı kitlesel gösterilerin baskısı altında bir değişiklik geçireceğini bildirdi.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1949 – İsrail’de ilk seçimler yapıldı. David Ben-Gurion başbakan oldu.

1979 – İran Hükûmeti, Fransa’da sürgünde bulunan dini lider Ayetullah Humeyni’nin ülkeye geri dönmesine izin verdiklerini açıkladı.

2005 – Irak’ta 50 yıldır ilk kez çok partili seçimler yapıldı. Sünniler seçimi boykot etti. Seçimin galibi Şiiler oldu. Celal Talabani, ülkenin ilk Kürt asıllı Devlet Başkanı seçildi. Şii İbrahim el-Caferi de Başbakan oldu.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.al-monitor.com

www.middleeastmonitor.com

www.lorientlejour.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu